Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/1995 z dne 4. 2. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/1995 z dne 4. 2. 1995

Kazalo

481. Statutarni sklep, stran 791.

Na podlagi 64. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93 in št. 6/94 ter odločb Ustavnega sodišča Republike Slovenije, št. 45/94 in št. 57/94), je Svet občine Šoštanj na 2. seji dne 16. 1. 1995 sprejel
S T A T U T A R N I S K L E P
I
Svet občine Šoštanj (v nadaljevanju: svet) s tem statutarnim sklepom začasno določa:
1. splošne določbe o občini Šoštanj,
2. naloge občine,
3. organe občine,
4. občinsko upravo,
5. premoženje in financiranje občine,
6. splošne in posamične akte občine,
7. prehodne in končne določbe.
1. Splošne določbe o občini Šoštanj
II
Območje občine Šoštanj določa zakon o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij (Urdni list RS, št. 60/94).
Meja med občino Šoštanj in mestno občino Velenje, ki teče po rušnem območju Rudnika lignita Velenje je specifična in se dokončno določi po usklajevalnem postopku med občino Šoštanj in mestno občino Velenje.
Začasni sedež občine Šoštanj je v Šoštanju, Trg svobode št. 12.
Občina je pravna oseba.
Pečat občine Šoštanj je v obliki kroga, ki ima v zgornji krožnici napis REPUBLIKA SLOVENIJA, v spodnjem delu krožnice pa napis OBČINA ŠOŠTANJ.
III
Krajevne skupnosti in njihovi organi nadaljujejo z delom do konstituiranja na prvih volitvah izvoljenih svetov novih skupnosti skladno s statutom občine.
Za finančno poslovanje krajevnih skupnosti in upravljanjem z občinskim premoženjem na področju krajevnih skupnosti, skrbi skladno z zakonom, občina Šoštanj.
2. Naloge občine Šoštanj
IV
Naloge občine Šoštanj so določene v 21. in 24. členu zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 ter odločb Ustavnega sodišča Republike Slovenije, št. 45/94 in 57/94).
Navedene določbe se do uveljavitve statuta uporabljajo neposredno, vendar postopno glede na potrebe in možnosti.
Obveznosti in odgovornosti do primopredaje vseh nalog občine, izhajajo iz aktov, sprejetih na podlagi tega statutarnega sklepa.
3. Organi občine Šoštanj
V
Občina Šoštanj ima naslednje organe:
– župana,
– podžupana,
– občinski svet,
– občinski odbori,
– komisije.
VI
Pristojnosti organov občine določa zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 ter odločb Ustavnega sodišča Republike Slovenije, št. 45/94 in 57/94).
VII
Župan predstavlja in zastopa občino, kot odredbodajalec je odgovoren za zakonito uporabo sredstev proračuna.
4. Občinska uprava
VIII
Organizacijo in delovno področje občinske uprave določi občinski svet na predlog župana.
IX
Občinski svet določa načrt delovnih mest v občinski upravi na predlog župana.
Položaj zaposlenih v občinski upravi ureja zakon.
O popolnitvi delovnih mest na podlagi načrta delovnih mest odloča -župan.
Višje upravne delavce imenuje svet občine Šoštanj na predlog župana.
5. Premoženje in financiranje občine
X
Do sprejetja statuta občine in drugih občinskih predpisov se za odločanje o vprašanjih premoženja in njenega financiranja neposredno uporabljajo zakonske določbe.
Vse pravice in nepremičnine, ki se nahajajo na področju občine Šoštanj in so bile do 1. 1. 1995 v posesti ali lasti občine Velenje in vseh pravnih oseb, ustanovljenih na podlagi sprememb in dopolnitev statuta občine Velenje (Uradni vestnik občine Velenje št. 13/91), zlasti javnih zavodov v občini Velenje, javnih podjetij občine Velenje, Sklada stavbnih zemljišč občine Velenje, Stanovanjskega sklada občine Velenje, Sklada za okolje občine Velenje in Sekretariata za javne gospodarske zadeve občine Velenje, preidejo po zakonu v last občine Šoštanj.
Po pričetku veljavnosti tega statutarnega sklepa se prične postopek za vpis v zemljiško knjigo za vso lastnino, ki po zakonu pripada občini Šoštanj.
XI
Do sprejetja proračuna občine Šoštanj za leto 1995, se po zakonu financiranje izvaja po dvanajstinah glede na sprejeti odlok o proračunu Skupščine občine Velenje za leto 1994.
Sredstva kupnin in najemnin po pogodbah, sklenjenih za občinsko lastnino občine Šoštanj pred 1. 1. 1995 se od 1. 1. 1995 zbirajo na skupnem računu občine Šoštanj in se naprej porabljajo namensko, za kar se zbirajo oziroma je to določeno v pogodbah.
6. Splošni in posamični akti občine
XII
Občinski svet sprejema:
– statut občine,
– poslovnik za svoje delo,
– odloki, odredbe, pravilnike in navodila,
– prostorske in druge plane občine,
– proračun občine,
– zaključni račun.
XIII
Za postopke sprejemanja splošnih in posamičnih aktov občine se do uveljavitve statuta občine in poslovnika sveta smiselno uporabljajo določbe sprememb in dopolnitev statuta občine Velenje (Uradni vestnik občine Velenje, št. 13/91) in poslovnik Skupščine občine Velenje (Uradni vestnik občine Velenje, št. 5/92).
XIV
Statut, odloki in drugi akti občine morajo biti objavljeni v Uradnem vestniku občine Šoštanj. Do registracije Uradnega vestnika občine Šoštanj, ki je lahko priloga drugega registriranega čsopisa, se statut, odloki in drugi akti občine objavljajo v Uradnem listu Republike Slovenije.
Statut, odloki in drugi akti občine začnejo veljati petnajsti dan po objavi, če v njih ni drugače določeno.
7. Prehodne in končne določbe
XV
Občinski predpisi, ki so veljavni na območju prejšnje občine Velenje, ostanejo v veljavi na območju občine Šoštanj do sprejema statuta občine Šoštanj oziroma do sprememb predpisov, ki jih sprejme Svet občine Šoštanj, ali župan občine Šoštanj z izjemo tistih, ki jih razveljavlja ta statutarni sklep.
XVI
Ta statutarni sklep začne veljati s 16. 1. 1995 in se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. FP-01001/95
Šoštanj, dne 18. januarja 1995.
Predsednik
Sveta občine Šoštanj
Franc Pečovnik, dipl. str. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti