Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1995 z dne 27. 1. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1995 z dne 27. 1. 1995

Kazalo

383. Pravilnik o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij, stran 579.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91-I) izdaja minister za znanost in tehnologijo
P R A V I L N I K
o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa način, pogoje in postopek za izbor prijav za sofinanciranje znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij, postopek evalvacije in izvajanja sofinanciranja ter način spremljanja izvajanja uredniškega programa in izhajanja.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) sodeluje pri financiranju znanstvene in strokovne periodične publikacije (v nadaljnjem besedilu: periodične publikacije), ki je osrednja periodična publikacija v znanstveni disciplini, in drugih periodičnih publikacij, če je znanstvena disciplina preobsežna za eno samo periodično publikacijo.
3. člen
Ministrstvo sofinancira periodične publikacije z namenom, da se zniža prodajna cena in tako omogoči pretok znanstvenih in strokovnih spoznanj v raziskovalni sferi.
4. člen
Ministrstvo zbira ponudbe za izdajo periodičnih publikacij na podlagi javnega razpisa.
5. člen
Periodične publikacije lahko prijavijo na razpis pravne osebe, ki so registrirane za izdajanje periodičnih publikacij (v nadaljnjem besedilu: izdajatelj).
Poleg upoštevanja zakonskih določil, ki veljajo za periodične publikacije, mora izdajatelj zagotoviti, da je uredniški odbor sestavljen iz uveljavljenih strokovnjakov in znanstvenikov iz vseh središč znanstvene discipline. Z objavljanjem raziskovalnih rezultatov kot integralnega dela raziskovalne dejavnosti, s spodbujanjem k jedrnatemu podajanju raziskovalnih rezultatov, z objavljanjem kvalitetnih člankov je izdajatelj odgovoren za sprotno kvalitetno obveščanje znanstvene in strokovne javnosti o tekočih in končanih raziskavah.
6. člen
Ministrstvo sklene z izdajateljem periodične publikacije pogodbo, v kateri pogodbeni stranki določita medsebojne pravice in obveznosti.
II. JAVNI RAZPIS
7. člen
Ministrstvo objavi javni razpis za izbor in sofinanciranje periodičnih publikacij v Uradnem listu RS vsako leto najkasneje do 30. septembra. Razpisni rok traja najmanj 30 dni.
8. člen
Postopek javnega razpisa vodi pooblaščena uradna oseba ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba).
9. člen
V javnem razpisu so objavljeni naslednji podatki:
1. celotno ime in naslov ministrstva
2. predmet razpisa
3. način, kraj in čas za dvig prijavnih obrazcev z navodili
4. rok in način oddaje ponudbe (datum, naslov)
5. merila za izbiro ponudb
6. rok, v katerem bodo izdajatelji obveščeni o izbiri in sofinanciranju.
Ministrstvo pozove izdajatelje že sofinanciranih periodičnih publikacij, naj se prijavijo na javni razpis.
10. člen
Prijava na razpis se vloži neposredno pri ministrstvu ali priporočeno po pošti na obrazcu, ki ga predpiše minister za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister).
Za pravočasno vloženo se šteje prijava, ki je oddana neposredno pri ministrstvu ali priporočeno po pošti najkasneje zadnji dan razpisnega roka, določenega z javnim razpisom.
Nepravočasno prispele prijave se štejejo za nevložene in se vrnejo izdajatelju.
11. člen
Prijava na javni razpis mora vsebovati:
1. izpolnjen prijavni obrazec (“P1”) v dveh izvodih
2. izpolnjen vprašalnik (“P2”) in finančni predračun (“P3”) v enem izvodu
3. priloge in dokumente, ki so zahtevani v prijavnih obrazcih “P1”, “P2” in “P3” v enem izvodu:
– uredniški program
– izvodi preteklega letnika
– predračun tiskarne
– ob prvi prijavi na razpis vsebinsko zasnovo periodične publikacije in utemeljitev, zakaj ni mogoče člankov objaviti v sorodni periodični publikaciji
Prijava mora vsebovati tudi pisno izjavo izdajatelja, da se lahko osebni podatki, navedeni v prijavi, uporabijo za evidence oziroma sezname, določene s tem pravilnikom.
Prijavne obrazce z navodili za izpolnjevanje predpiše minister.
Kot prijava na razpis se sprejme tudi vloga, ki ne vsebuje vseh sestavin iz 3. točke prvega odstavka tega člena, če izdajatelj izjavi, da bo vlogo dopolnil najkasneje v 30 dneh po preteku roka za oddajo prijave na razpis.
Izdajatelj lahko kandidira z novo periodično publikacijo, ko ima zbrane vse članke za prvo številko.
12. člen
Uradna oseba označi na vsakem prejetem obrazcu “P1” zaporedno številko prijave na razpis in datum prejema prijave na razpis.
13. člen
Sprejem prijave na razpis se potrdi na prijavnem obrazcu. En izvod potrjenega prijavnega obrazca se vrne izdajatelju po pošti v 8 dneh.
Če uradna oseba ugotovi, da je treba prijavo na javni razpis dopolniti, ker ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, obvesti izdajatelja o pomanjkljivostih in ga pozove, da jih odpravi v roku 15 dni.
Če izdajatelj pomanjkljivosti ne odpravi, se šteje, da prijava ni vložena. Predložena dokumentacija se vrne založniku.
14. člen
O prijavah se vodi seznam. V seznam se vpišejo podatki iz prijavnega obrazca in podatki izbora. Seznam, ki ga podpiše uradna oseba, je javen.
III. OCENJEVANJE
15. člen
Ko uradna oseba ugotovi, da prijava vsebuje vse zahtevane podatke, jo pošlje pristojnemu nacionalnemu koordinatorju oziroma strokovnemu telesu, ki ga določi minister.
Nacionalni koordinator oziroma strokovno telo pisno oceni naslednje:
– mednarodno vrednost periodične publikacije (citiranost, indeksiranost, pridobivanje kvalitetnih publikacij v mednarodni izmenjavi, odprtost ter vpetost v mednarodni prostor, objava člankov avtorjev iz tujine, dvojezična objava člankov: slovenski jezik ter eden izmed svetovnih jezikov)
– raven recenzentskih meril za objavo člankov (sestava uredniškega odbora in merila za recenzije)
– pomen periodične publikacije za razvoj znanstvene discipline in terminologije (osrednost, prekrivanje periodičnih publikacij)
– tehnični standard periodične publikacije.
16. člen
Nacionalni koordinator oziroma strokovno telo pripravi oceno najkasneje v 30 dneh.
IV. ODLOČANJE
17. člen
Uradna oseba na podlagi ocene iz prejšnjega člena v sodelovanju s pristojnimi področnimi sveti pripravi prednostni seznam prijav za sofinanciranje periodičnih publikacij po kakovostnih razredih:
A znanstvene periodične publikacije, ki izpolnjujejo merilo citiranosti, indeksiranosti oziroma mednarodne izmenjave
B1 znanstvene periodične publikacije, ki so osrednjega pomena za stroko v Sloveniji
B2 strokovne periodične publikacije, ki so pomembne za stroko v Sloveniji
C periodične publikacije, ki ne dosegajo minimalnih zahtev
Minimalne zahteve so:
– ustrezno sestavljen uredniški odbor: znanstveniki in strokovnjaki so iz vseh središč znanstvene discipline
– pisne recenzije znanstvenih člankov
– izvleček v tujem jeziku oziroma izvleček v slovenskem jeziku, če je članek napisan v tujem jeziku
– ustrezna tehnična kvaliteta po mednarodnih standardih.
18. člen
Ministrstvo sofinancira proizvodne stroške, ne sofinancira pa avtorskega honorarja piscem člankov.
Periodične publikacije v razredu A, B1 in B2 so sofinancirane po progresivni lestvici, periodičnih publikacij v razredu C pa se ne sofinancira.
19. člen
Prednostni seznam določi minister.
20. člen
Uradna oseba obvesti izdajatelje o rezultatih izbora prijav najkasneje v 90 dneh od zaključka razpisa.
Obvestilo o rezultatih izbora za prejemnike sredstev vsebuje podatke o:
– predmetu sofinanciranja
– višini sredstev
– dinamiki izplačevanja.
21. člen
Izdajatelj ima v osmih dneh od prejema obvestila pravico vložiti zahtevo za ponovno ocenitev prijave. V svoji zahtevi mora opredeliti razloge, zaradi katerih zahteva ponovno ocenitev. O zahtevi odloči minister. Odločitev je dokončna.
Postopek in način ponovne ocenitve predloga in priprave predloga za financiranje določi minister za vsak primer posebej.
V. IZVAJANJE SOFINANCIRANJA
22. člen
Uradna oseba pripravi predlog pogodbe o sofinanciranju periodične publikacije najkasneje v 8 dneh od dneva, ko od izdajatelja prejme vse potrebne podatke.
Pogodbo o sofinanciranju sklene ministrstvo z izdajateljem.
Izdajatelj mora vrniti podpisan predlog pogodbe v 15 dneh od njegovega prejema. Pogodba postane veljavna, ko jo podpišeta obe pogodbeni stranki.
23. člen
Izdajatelj mora takoj obvestiti ministrstvo o spremembah, ki utegnejo vplivati na izpolnitev njegovih obveznosti, določenih v pogodbi.
Če so novi pogoji bistveno drugačni od dogovorjenih, minister s sklepom spremeni pogodbo ali odstopi od pogodbe. V sklepu tudi določi, ali mora izdajatelj vrniti izplačana sredstva ministrstvu.
Minister odstopi od pogodbe tudi v primeru, če izdajatelj ni porabil sredstev v skladu s tem pravilnikom in pogodbo. Izdajatelj mora v tem primeru vrniti izplačana sredstva ministrstvu.
VI. SPREMLJANJE IZVAJANJA UREDNIŠKEGA PROGRAMA IN IZDAJANJA PERIODIČNIH PUBLIKACIJ
24. člen
Način spremljanja izvajanja uredniškega programa in izdajanja periodičnih publikacij se določi v pogodbi. V pogodbi minister pooblasti uradno osebo za izvajanje določil pogodbe.
25. člen
Uradna oseba spremlja izdajanje periodičnih publikacij, s tem da nadzira predvsem izpolnjevanje naslednjih pogodbenih obveznosti:
– ali periodična publikacija izhaja v skladu z uredniškim programom
– ali izdajatelj ob izidu vsake številke le-to pošlje ministrstvu
– ali je izdajatelj najkasneje do 15. januarja poslal vsebinsko poročilo in finančni obračun na obrazcu “P4”, ki ga predpiše minister, s kopijami računov
– ali je izdajatelj v periodični publikaciji na vidnem mestu navedel, da je pri financiranju sodelovalo ministrstvo.
VII. KONČNA DOLOČBA
26. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti