Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1995 z dne 27. 1. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1995 z dne 27. 1. 1995

Kazalo

366. Odredba o homologiranju zaščitnih čelad za voznike in sovoznike motornih koles in mopedov (št. 22.03), stran 551.

Na podlagi 4., 40. in 80. člena zakona o standardizaciji (Uradni list SFRJ, št. 37/88 in 23/91) v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja minister za znanost in tehnologijo
O D R E D B O
o homologiranju zaščitnih čelad za voznike in sovoznike motornih koles in mopedov (št. 22.03)
1. SPLOŠNO
1.1 Zaščitne čelade za voznike in sovoznike motornih koles in mopedov morajo biti homologirane v skladu s to odredbo.
2. PODROČJE UPORABE
2.1 Ta odredba se nanaša na zaščitne čelade za voznike in sovoznike koles s pomožnim motorjem, mopedov in motornih koles s prikolico ali brez nje in na vizirje, ki so nameščeni na teh čeladah oziroma so namenjeni za namestitev na čelade.
2.2 Za zaščitne čelade, ki se uporabljajo pri moto športu, se lahko uporabijo strožje zahteve.
3 ZAHTEVE
3.1 Splošne zahteve
3.1.1 Konstrukcija čelade sestoji iz lupine s trdo zunanjo površino, dela za dušenje energije udarca in naprave za pritrjevanje.
3.1.2 Zaščitna čelada je lahko opremljena z zaščito za ušesa in z zaščito za vrat. Ima lahko vizir, podbradno vez in snemljiv ščitnik.
3.1.3 Na zaščitne čelade se sme prigraditi oziroma vgraditi samo take dele in naprave, ki ne morejo povzročiti poškodbe. Po prigraditvi oziroma vgradnji takih delov in naprav mora zaščitna čelada še naprej ustrezati vsem predpisom.
3.1.4 Najmanjše področje, ki ga mora zaščitna čelada pokrivati, predpisuje točka 6.4 pravilnika ECE R 22.03.
3.1.5 Čelada ne sme nevarno zmanjšati slušne sposobnosti uporabnika. Temperatura v prostoru med glavo in lupino čelade se ne sme bistveno povečati, zato so v zunanji lupini čelade lahko prezračevalne odprtine. Zunanja površina lupine mora biti popolnoma gladka. Oblika čelade nad referenčno ravnino mora biti enakomerna konveksna krivulja. Pod referenčno ravnino pa morajo imeti neenakomernosti v obliki blage prehode. Na lupini čelade ne sme biti togo nameščenega ščitnika, ima pa lahko trdno nameščeno podbradno vez. Če namestitev vizirja ni predvidena, prednji zunanji rob lupine čelade ne sme ovirati nošenja zaščitnih očal.
3.1.6 Na zunanji površini lupine čelade ne sme biti izboklin, ki bi bile višje kot 5 mm. To določilo ne velja za snemljivo držalo zaščitnih očal, ki je lahko nameščeno na zadnji strani čelade.
3.1.7 Vsi štrleči deli na zunanji površini, z izjemo pritisnih gumbov, morajo biti gladko in ustrezno zaščiteni. Glave kovic morajo biti zaobljene in ne smejo štrleti več kot 2 mm iz zunanje površine lupine.
3.1.8 Notranja stran čelade ne sme imeti nobenih ostrih robov. Štrleči togi notranji deli morajo biti tako oblazinjeni, da se sile udarcev enakomerno porazdelijo po glavi.
3.1.9 Posamezni deli zaščitne čelade morajo biti sestavljeni tako, da jih ni mogoče na enostaven način z enim udarcem ločiti.
3.1.10 Naprava za pritrjevanje čelade mora biti zaščitena pred drgnjenjem.
3.1.11 Čelada mora biti pritrjena na glavo uporabnika z napravo za pritrjevanje, ki je trdno povezana z lupino in se opira na spodnjo čeljust.
3.1.11.1 Če ima naprava za pritrjevanje podbradni jermen, mora biti ta pri obremenitvi 150N ± 5N, skladno z določili točke 7.6.2 pravilnika ECE R 22.03, širok najmanj 20 mm.
3.1.11.2 Podbradni jermen ne sme imeti ščitnika brade.
3.1.11.13 Zaponke naprave za pritrjevanje ne sme biti mogoče nehoteno odpreti. Če se zaponka odpira na pritisk, mora biti tipka nameščena poglobljeno. To pomeni, da mora biti površina, na katero se izvaja pritisk, obkrožena z vseh strani in zaponka se ne sme odpreti, če se nanjo pritiska s kroglo s premerom 100 mm.
3.1.11.4 Trdnost pritrditve zaščitne čelade na glavo uporabnika je treba preskusiti skladno z zahtevami točke 7.7 pravilnika ECE R 22.03. Če en tip zaščitne čelade obsega več izvedenk, je treba preskusiti tisto, ki ima za to najbolj neugodne pogoje (npr. najdebelejše oblazinjenje).
3.1.12 Materiali za izdelavo zaščitnih čelad morajo biti tako izbrani, da se njihove lastnosti pod vplivom sonca, ekstremnih temperatur in dežja ter pod pogoji normalne uporabe opazno ne spremenijo. Za tiste dele, ki pridejo v stik s kožo, je treba uporabiti take materiale, ki se pod vplivom znoja in kozmetičnih preparatov ne spremenijo. Proizvajalec ne sme uporabiti nobenih materialov, ki dražijo kožo.
3.1.13 Na zaščitni čeladi se po nobenem od predpisanih preskusov ne smejo pokazati nevarne razpoke ali spremembe.
3.1.14 Vidno polje zaščitne čelade mora ustrezati zahtevam točke 6.14 pravilnika ECE R 22.03.
3.1.15 Vizir
3.1.15.1 Način pritrditve vizirja na čelado mora omogočati snemanje vizirja. Vizir mora biti mogoče z enostavnim gibom roke odmakniti iz vidnega polja. Te zahteve pa ni treba izpolniti pri čeladah brez ščitnika brade, če je na čeladi nalepka, ki opozarja kupca, da se vizirja ne da premikati.
3.1.15.2 Vidno polje vizirja mora ustrezati zahtevam točke 6.15.3 pravilnika ECE R 22.03.
3.1.15.3 V vidnem polju vizirja ne sme biti večjih napak, kot so mehurji, praske, vključki, temni madeži, luknje, brazde in druge proizvodne napake, ki bi lahko kvarno vplivale na vidljivost.
3.1.15.4 Vizir mora biti zadostno prozoren in ne sme povzročati popačenja slike objektov kot tudi ne barv, ki se uporabljajo v prometni signalizaciji.
4 PRESKUŠANJE ZAŠČITNIH ČELAD
4.1 Preskušanje zaščitnih čelad v smislu te odredbe lahko opravi samo pooblaščeni laboratorij v skladu z določili pravilnika ECE R 22.03. Ta pravilnik izhaja iz sporazuma o prevzemu enotnih pogojev za homologacijo in za vzajemno priznavanje homologacije opreme in delov motornih vozil, ki je bil sprejet 20. marca 1958 v Ženevi. K temu sporazumu je z nasledstvenim sklepom pristopila tudi Republika Slovenija (Uradni list RS - Mednarodne pogodbe, št. 15/92).
4.2 Pravilnik ECE R 22.03 je mogoče dobiti v izvirniku (v angleškem jeziku) v informacijski službi Urada Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje v Ljubljani.
5 HOMOLOGACIJA ZAŠČITNIH ČELAD
5.1 Homologacija zaščitnih čelad v smislu te odredbe in s tem v zvezi izdani dokumenti morajo biti izdelani v skladu s pravilnikom ECE R 22.03. Homologacijski organ v Republiki Sloveniji je Urad Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje.
6 POSTOPEK PREVERJANJA
6.1 Ustreznost zaščitnih čelad v skladu s to odredbo se preverja po postopku, ki ga predpisuje odredba o homologaciji vozil (Uradni list RS, št. 14/93).
7 VELJAVNOST
7.1 Z dnem uveljavitve te odredbe preneha veljati odredba o obveznem homologiranju zaščitnih čelad za voznike koles z motorjem in motornih koles ter njihove potnike (Uradni list SFRJ, št.18/88).
7.2 Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 6.1-03/94-005/60
Ljubljana, dne 30. oktobra 1994.
Prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti