Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1994 z dne 11. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1994 z dne 11. 3. 1994

Kazalo

555. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 v občini Tržič, stran 810.

Na podlagi drugega odstavka 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) in 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) je Izvršni svet Skupščine občine Tržič na svoji 74. seji dne 15. 2. 1994 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 v občini Tržič
1. člen
Ta odredba ureja ukrepe za zatiranje in preprečevanje kužnih bolezni pri domačih in divjih živalih na območju občine Tržič.
2. člen
Proti šumečemu prisadu je treba cepiti vsa goveda in ovce, ki bodo v letu 1994 na paši na planinah Šija, Kofce, Tegošče, Pungart in Dolga njiva.
Sezname živine, ki gre na pašo, pripravijo pašne skupnosti v sodelovanju s kmetijsko svetovalno službo, ter ga do 15. aprila 1993 pošljejo upravnemu organu pristojnemu za veterinarstvo.
3. člen
Splošno cepljenje psov proti steklini je treba opraviti od 1. 3. 1994 do 15. 4. 1994. Mlade pse je treba proti steklini cepiti takoj, ko dopolnijo 4 mesece starosti.
Peroralno cepljenje lisic proti steklini je treba opraviti s cepivom, ki ga odobri Republiška veterinarska uprava, Območni veterinarski zavod in lovske organizacije pa ga izvedejo po programu in v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
Na stroške lastnika živali se mora opraviti vakcinacija živali proti steklini, ki se gonijo na pašo, ter živali iz drugih občin, ki se pasejo na planinah v občini Tržič.
4. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba cepiti kokoši, piščance, brojlerje, purane, japonske prepelice in matične jate fazanov v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost. Cepljenje je treba opraviti z živo in mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo RVU, št. 322/A-026/82, 11/3-1982).
5. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo vsaj deset plemenskih svinj, oziroma najmanj 50 pitancev.
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče, ki se hranijo s pomijami iz obratov družbene prehrane, gostinskih obratov in drugih javnih lokalov na stroške imetnika živali. Vakcinacija se opravi s sevom K lapiniziranega virusa.
6. člen
Tuberkulinizirati je treba 50% krav in brejih telic v občini Tržič (X. splošna tuberkulinizacija) in vse plemenske merjasce. Tuberkulinizacija se mora opravljati enakomerno po mesecih skozi vse leto.
7. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– 10% rej krav in brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in/ali brejih telic s serološkim pregledom krvi;
– dvakrat letno je treba klinično in serološko pregledati vse ovne na infekcijo z Brucella ovis.
8. člen
Enkrat letno se mora pregledati goveje plemenjake v naravnem pripustu na vibriozo, leptospirozo, trichomoniazo in levkozo, kampilobakteriozo, ter bakteriološko pregledati seme na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
9. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost, pršičavost je treba pregledati in preiskati čebelje družine vzrejevalcev matic in plemenilnih postaj. Vse preglede in preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Vzorce mrtvic je treba poslati do. 31. 3. 1994, preiskave pa morajo biti opravljene do 30. 4. 1994. Vzorce zimske mrtvice za preiskavo vzame Veterinarski zavod in jih pošlje Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
10. člen
Na garjavost pri gamsih je treba pregledati 20% odstreljenih gamsov v tržiški občini.
11. člen
Na stroške imetnika živali se mora opraviti vakcinacija govedi proti bovini trichofitiji v večjih aglomeracijah.
12. člen
Na klamidiozo je treba enkrat letno pregledati kri matičnih rej šobnih in okrasnih ptic, ter jat pasemskih golobov, dvakrat letno pa v rejah, kjer je stalna prodaja teh živali.
Pregled mora biti opravljen tudi 14 dni do 1 mesec pred odpremo živali na prireditev.
Pregledi na klamidiozo se opravijo na stroške imetnika živali.
13. člen
Na stroške imetnika živali se mora opraviti vakcinacija plemenskih kuncev proti hemoragični bolezni.
14. člen
Ukrepe iz 2. do 8., 10. do 13. člena Odredbe opravi Živinorejsko veterinarski zavod Gorenjske Kranj, kot pooblaščena in verificirana veterinarska organizacija za Gorenjsko. Vzorce iz 7., 8., 10. in 12. člena Odredbe odvzame ŽVZG, preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
15. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat kot je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
16. člen
Veterinarski zavod, ki izvaja preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, mora voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Veterinarski zavod iz prejšnjega odstavka mora spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
17. člen
V skladu s 3. členom republiške Odredbe je Veterinarski zavod dolžan pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti medobčinski organ veterinarske inšpekcije, prav tako tudi o času in kraju izvajanja ukrepov.
18. člen
Stroški odrejenih ukrepov v smislu 40. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) se v skladu s 25. členom navedenega zakona v celoti krijejo iz sredstev posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Tržič, kolikor ni v Odredbi drugače določeno.
19. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-01/94-01
Tržič, dne 15. februarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Tržič
Frančišek Meglič, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti