Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1993 z dne 1. 10. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1993 z dne 1. 10. 1993

Kazalo

2030. Pravilnik o dodeljevanju posojil za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v občini Ljubljana Center, stran 2795.

Na podlagi 54. in 64. člena Statuta občine Ljubljana Center (Uradni l. št. 35/92) je Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Center na 22. seji, dne 28. septembra 1993 sprejel
PRAVILNIK
o dodeljevanju posojil za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v občini Ljubljana Center
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopek za dodeljevanje posojil iz sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v občini Ljubljana Center in bančnih sredstev.
2. člen
Posojila se dodeljujejo za naslednje namene:
– nakup, graditev in adaptacijo poslovnih prostorov;
– nakup nove opreme;
– ekološko sanacijo obstoječih dejavnosti oziroma tehnoloških procesov.
3. člen
Za posojilo lahko zaprosijo naslednji prosilci:
– samostojni obrtniki oziroma podjetniki;
– podjetja oziroma gospodarske družbe z do 50 zaposlenimi delavci;
– občani, ki so pri pristojnem upravnem organu vložili zahtevo za izdajo obrtnega dovoljenja oziroma priglasitev podjetnika oziroma na pristojnem sodišču prijavo za vpis podjetja oziroma gospodarske družbe v sodni register, in priložili vse predpisane dokumente za ustanovitev.
Sedež obratovalnice oziroma podjetnika in podjetja oziroma gospodarske družbe mora biti na območju občine Ljubljana Center.
4. člen
Posojila se prednostno dodeljujejo prosilcem, ki v največji meri izpolnjujejo naslednje kriterije:
– za dejavnosti, ki zagotavljajo nova delovna mesta;
– za dejavnosti, ki so v občini deficitarne;
– za ekološko sanacijo obstoječih dejavnosti oziroma tehnoloških procesov.
5. člen
Posojila se indeksirajo z rastjo cen na drobno v Republiki Sloveniji.
Doba vračila je največ 5 let in je odvisna od višine posojila. Dobo odplačila predlaga komisija iz 9. člena tega pravilnika.
Višino obrestne mere za posojila določi Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Center (v nadaljnjem besedilu: izvršni svet) ob razpisu posojila.
Višina odobrenega posojila ne more presegati 30% predračunske vrednosti investicije.
Vračanje posojila se zavaruje na način, ki ga določi izvršni svet ob razpisu posojila.
6. člen
Z namenom oplemenitenja razpoložljivih sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva izvršni svet lahko sklene z banko ustrezno pogodbo o vezavi sredstev. Pogoje posojil iz tako oblikovanih sredstev ob razpisu posojil določi izvršni svet ob upoštevanju pogodbe z banko.
7. člen
Posojila se dodeljujejo na podlagi razpisa.
Sklep o razpisu za dodelitev posojil sprejme na predlog Sekretariata za gospodarstvo in Sekretariata za občo upravo Izvršni svet Skupščine občine Ljubljana Center in ga objavi v dnevnem časopisju.
Razpis vsebuje:
1. določbo tega pravilnika, na podlagi katere izvršni svet sprejme ta sklep;
2. skupen znesek sredstev namenjenih za posojila;
3. namene, za katere se dodeljuje posojila;
4. fizične in pravne osebe, ki lahko zaprosijo za posojilo;
5. pogoje, pod katerimi se dodeljuje posojilo:
– najdaljšo dobo vračanja,
– višino obrestne mere,
– način zavarovanja vračila posojila,
– določbo, da se posojila odobravajo največ do višine 30% predračunske vrednosti investicije,
– način valorizacije posojil,
– stroške posojila,
– rok koriščenja posojila;
6. rok za vložitev prošenj, ki pa ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave in naslov, na katerega se vložijo prošnje;
7. navedbo podatkov, ki jih mora prošnja za posojilo vsebovati: ime, priimek in stalno bivališče oziroma firmo in naslov prosilca, dejavnost, opis investicije z obrazložitvijo namena, lokacijo in predračunsko vrednost investicije z viri financiranja in s terminskim planom investicije, višino zaprošenega posojila ter številko žiro računa in naslov banke;
8. navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti prošnji:
a) potrdilo o vpisu obratovalnice v register obratovalnic oziroma podjetnika v vpisnik podjetnikov, sklep o vpisu podjetja, oziroma gospodarske družbe v sodni register (z vsemi prilogami) in dovoljenje (odločba) za opravljanje dejavnosti, oziroma potrdilo, da je občan pri pristojnem upravnem organu vložil zahtevek za izdajo obrtnega dovoljenja oziroma priglasitev podjetnika oziroma na pristojnem sodišču prijavo za vpis podjetja oziroma gospodarske družbe v sodni register, ter priložil vse predpisane dokumente za ustanovitev;
b) dokazilo o kreditni sposobnosti prosilca: za obrtnika oziroma podjetnika:
– davčna napoved za preteklo leto (potrjen obrazec za odmero davka od dejavnosti z vsemi prilogami) in podatki o poslovanju v tekočem letu
– izjava o dosedanjih kreditih
– potrdilo o plačanih obveznostih državi za podjetje oziroma gospodarsko družbo:
– zaključni račun za preteklo leto, periodični obračun za tekoče leto in podatki o solventnosti in boniteti (obrazci BON 1,2,3 – SDK) dokazilo o možnem načinu zavarovanja posojila;
c) dokazila glede namena posojila:
– pri nakupu poslovnih prostorov: kupoprodajno pogodbo overjeno na sodišču
– pri gradnji ali adaptaciji poslovnih prostorov, kolikor je prosilec lastnik: zemljiškoknjižni izpisek oziroma dokazilo o lastništvu, gradbeno dovoljenje oziroma priglasitev del in predračun;
– pri gradnji ali adaptaciji poslovnih prostorov, kolikor je prosilec najemnik: soglasje lastnika oziroma upravljalca poslovnih prostorov, da dovoli nameravana dela, in gradbeno dovoljenje oziroma priglasitev del na ime lastnika oziroma upravljalca ter zemljiškoknjižni izpisek oziroma dokazilo o lastništvu na ime lastnika oziroma upravljalca, najemno pogodbo, ki mora biti sklenjena najmanj za dobo vračanja posojila, in predračun;
– pri nakupu opreme: overovljen predračun ali račun;
– pri ekološki sanaciji, obstoječe dejavnosti oziroma tehnološkega procesa dokazilo, praviloma pridobljeno od Mestne uprave inšpekcijskih služb;
d) če odgovorna oseba podjetja še ni v delovnem razmerju v tem podjetju oziroma gospodarski družbi: pisno izjavo ustanoviteljev, da bo odgovorna oseba sklenila delovno razmerje v tem podjetju oziroma gospodarski družbi najkasneje v roku 6 mesecev od odobritve posojila;
e) izjavo o zaposlitvi določenega števila novih delavcev za dobo, ki ne sme biti krajša od dveh let.
9. rok, v katerem bo izvršni svet sprejel sklep o dodelitvi posojil. Rok ne sme biti daljši od 30 dni od dneva poteka roka za vložitev prošenj, vsem prosilcem pa morajo biti sklepi izvršnega sveta posredovani v 8 dneh po sprejemu sklepov.
8. člen
Prošnjo za posojilo s potrebnimi prilogami vložijo prosilci na Sekretariat za gospodarstvo občine Ljubljana Center.
Prošnje prouči komisija iz. 9. člena tega pravilnika ter pripravi predlog za obravnavo na izvršnem svetu.
Izvršni svet odloča o dodelitvi posojila s sklepom.
Sklep se vroči vsem prosilcem najkasneje v 8 dneh po sprejemu.
9. člen
Komisijo za dodeljevanje posojil za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v občini Ljubljana Center imenuje izvršni svet.
Komisijo sestavljajo predsednik in 2 člana.
Predsednik komisije je sekretar za gospodarstvo občine Ljubljana Center, člana pa delegat zbora združenega dela Skupščine občine Ljubljana Center in predstavnik pooblaščene banke.
10. člen
Posojila se plasirajo preko banke, s katero izvršni svet sklene ustrezno pogodbo.
11. člen
Posojilna pogodba, sklenjena med banko in posojilojemalcem v skladu s tem pravilnikom in sklepom izvršnega sveta, mora poleg bančnih določb vsebovati še naslednje:
– obveznosti posojilojemalca, da posojilo porabi namensko;
– rok za začetek poslovanja, če obratovalnica oziroma podjetnik ali podjetje oziroma gospodarska družba še ne posluje;
- rok, v katerem mora posojilojemalec na novo zaposliti delavce, koliko delavcev ter za kakšen čas, če je bilo posojilo dodeljeno zaradi zagotavljanja novih produktivnih delovnih mest;
– rok, v katerem mora odgovorna oseba podjetja skleniti delovno razmerje v podjetju oziroma gospodarski družbi;
– obveznost, da posojilojemalec v primeru, če ne izpolni katerekoli obveznosti iz posojilne pogodbe oziroma da je bila pogodba sklenjena na podlagi lažnih podatkov, takoj vrne indeksirano posojilo ali neodplačani del indeksiranega posojila z realno obrestno mero 30%.
– določbo, da se prosilcu, v kolikor v treh mesecih po dodelitvi kredita le-tega ne koristi, možnost koriščenja odvzame.
12. člen
Namensko porabo posojila pridobljenega po tem pravilniku in izpolnitev obveznosti iz pogodbe o posojilu poleg banke preverijo tudi pristojni upravni organi občine Ljubljana Center.
13. člen
Posojilojemalec prične porabljati posojilo na podlagi ustrezne dokumentacije takoj po sklenitvi posojilne pogodbe in ga mora porabiti najkasneje v 3 mesecih od dodelitve kredita.
14. člen
Strokovna in administrativno tehnična dela za komisijo opravljata pooblaščena banka in Sekretariat za gospodarstvo.
15. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju posojil za pospeševanje razvoja drobnega gospodarstva številka 313-162/91 z dne 28. 5. 1991.
16. člen
Pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 403-82/93
Ljubljana, dne 28. septembra 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Ljubljana-Center
Janko Štajnbaher l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti