Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/1993 z dne 17. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/1993 z dne 17. 7. 1993

Kazalo

1679. Sklep o javnem razpisu - vabilu k dajanju ponudb za zbiranje ponudb za prevzem oziroma nakup LB Komercialne banke Nova Gorica, d.d., stran 2112.

Na podlagi 4. in 5. točke 8. člena Zakona o predsanaciji, sanaciji, stečaju in likvidaciji bank in hranilnic (Uradni l. RS, št. 1/91-I) sta Svet Banke Slovenije in Strokovni svet Agencije Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic sprejela
SKLEP
o javnem razpisu – vabilu k dajanju ponudb za zbiranje ponudb za prevzem oziroma nakup LB Komercialne banke Nova Gorica, d.d.
I
Banka Slovenije je z odločbo št. 3/9 z dne 8. 12. 1992 v LB Komercialni banki Nova Gorica, d.d., na podlagi 2. in 6. člena Zakona o predsanaciji, sanaciji, stečaju in likvidaciji bank in hranilnic v postopku predsanacije uvedla določene predsanacijske ukrepe (Uradni list RS, št. 1/91-I).
Banka Slovenije je z ugotovitveno odločbo št. 26-336/ 93 z dne 29. 6. 1993 ugotovila finančno stanje LB Komercialne banke Nova Gorica, d.d., na podlagi »Ocene finančnega stanja LB Komercialne banke Nova Gorica, d.d.«, po stanju 31. 12. 1992.
Iz ugotovitev finančnega stanja izhaja, da so izpolnjeni pogoji po 4. in 5. točki prvega odstavka 8. člena Zakona o predsanaciji, sanaciji, stečaju in likvidaciji bank in hranilnic za uvedbo sanacije.
Organi LB Komercialne banke Nova Gorica, d.d., se strinjajo z modelom sanacije s tem, da naj bi model sanacije ohranil banko kot pravno osebo.
Banka Slovenije in Agencija Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic v smislu 4. in 5. točke 8. člena Zakona o predsanaciji, sanaciji, stečaju in likvidaciji bank in hranilnic vabita k zbiranju ponudb za prevzem oziroma nakup LB Komercialne banke Nova Gorica, d.d., pri čemer bo Republika Slovenija predhodno, pred prevzemom oziroma nakupom banke s strani ponudnika, po Agenciji Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic:
1. ugotovljeno izgubo in potencialne izgube odpisala v breme jamstvenega kapitala banke
2. preostali del izgube in potencialnih izgub bo Agencija Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic zamenjala za obveznice izdane zaradi sanacije bank in hranilnic.
Kot rezultat dejanj po 1. in 2. točki prejšnjega odstavka se banka z bilanco stanja, očiščeno izgube in potencialnih izgub, vendar brez jamstvenega kapitala, ponuja v prevzem oziroma nakup.
Po prevzemu banke ugotovljene potencialne izgube gredo v breme jamstvenega kapitala banke.
II
3. Ponudnik oziroma ponudniki, morajo v skladu z Zakonom o bankah in hranilnicah ob nakupu banke, v banko vložiti najmanj 400.000.000 tolarjev kapitala, v naslednji fazi pa zagotoviti višino kapitala, ki zagotavlja izpolnjevanje določb Zakona o bankah in hranilnicah in sklepov Sveta Banke Slovenije.
4. Ponudniki, za katere bo posebna komisija odločila, da potencialno izpolnjujejo materialne pogoje, bodo v 5 dneh položili varščino za dokaz dobre namere v višini 4.000.000 SIT po posameznem ponudniku ter z Banko Slovenije sklenili posebno pogodbo o varovanju podatkov banke, v kateri opravljajo finančni pregled, kot poslovno tajnost najvišje stopnje z ustrezno klavzulo za primer kršitve.
Vsakemu ponudniku za prevzem oziroma nakup banke bo omogočen vpogled v finančno stanje, vendar najdalj za čas enega meseca po odločitvi posebne komisije za presojo ponudb, ki bo v predhodni fazi ponudbe presojala po kriterijih, po katerih se presojajo vloge za ustanovitev banke.
5. Potencialnim ponudnikom je v Banki Slovenije in z njenim soglasjem tudi v banki na razpolago za ogled naslednja dokumentacija:
– ocena finančnega stanja LB Komercialne banke Nova Gorica, d.d., po stanju 31. 12. 1992
– poročilo o opravljeni reviziji letnega obračuna banke za leto 1992
– ostala dokumentacija oziroma informacije o poslovanju banke.
6. Rok za oddajo ponudbe poteče enaindvajseti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Ponudbe morajo biti poslane s priporočeno pošiljko na Banko Slovenije, Ljubljana, Slovenska 35, in sicer v zapečatenih ovojnicah z oznako »Ponudba za prevzem oziroma nakup banke«.
7. Prispele ponudbe bo ocenjevala posebna komisija v kateri so predstavniki Banke Slovenije, Agencije Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic in Ministrstva za finance.
III
8. Od zainteresiranih ponudnikov se zahteva, da bodo v svojih, po pregledu finančnega stanja bank dopolnjenih dokončnih ponudbah, poleg višine kapitalskih vložkov v banko opredelili tudi svoje videnje razvoja banke, zagotavljanja rentabilnosti oziroma uspešnosti poslovanja in njenega poslovnega povezovanja ter morebitno pripravljenost na sodelovanje z drugimi prevzemniki oziroma kupci, in opredelili svoj delež.
9. Svet Banke Slovenije se bo na podlagi predloga komisije o najboljšem ponudniku dokončno odločil najkasneje v 30 dneh po poteku roka določenega za vpogled v finančno stanje banke in pri tem upošteval kriterije iz sklepa Sveta Banke Slovenije o natančnejših pogojih in postopku za pridobitev dovoljenj in soglasij za poslovanje bank in hranilnic pri Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 27/91-1, 38/92 in 20/93) ter sklepa o pogojih in merilih za izdajo dovoljenja za poslovanje bank (Uradni list RS, št. 59/92), narodno gospodarski vidik in kapitalsko ustreznost prevzemnikov.
10. Banka Slovenije oziroma Agencija Republike Slovenije za sanacijo bank in hranilnic na podlagi tega razpisa ni zavezana skleniti pogodbe o prevzemu banke z najboljšim ali katerimkoli drugim ponudnikom.
Za morebitne dodatne informacije v zvezi s tem razpisom se obrnite na oddelek za nadzor bančnega poslovanja Banke Slovenije.
Ljubljana, dne 15. julija 1993.
Agencija
Republike Slovenije
za sanacijo bank in hranilnic
Predsednik Strokovnega sveta
mag. Miro Kos l. r.
 
Banka Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti