Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/1993 z dne 17. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/1993 z dne 17. 7. 1993

Kazalo

1666. Uredba o načinu oblikovanja rezerv v okviru otvoritvene bilance stanja, stran 2087.

Na podlagi tretjega odstavka 26. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92, 7/93 in 31/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o načinu oblikovanja rezerv v okviru otvoritvene bilance stanja
1. člen
Vsa podjetja, ki se lastninsko preoblikujejo po Zakonu o lastninskem preoblikovanju podjetij, lahko v okviru otvoritvene bilance stanja, pripravljene v skladu z Uredbo o metodologiji za izdelavo otvoritvene bilance stanja (Uradni list RS, št. 23/93 in 25/93) (v nadaljnjem besedilu: uredba), oblikujejo rezerve.
Z oblikovanjem rezerv se ne spremenita višina družbenega kapitala, ugotovljena v skladu z uredbo, in prodajna cena vseh izdanih delnic (na osnovi ugotovljene višine družbenega kapitala) v postopkih lastninskega preoblikovanja. Spremenita pa se ali nominalna vrednost posamezne delnice ali število izdanih delnic.
2. člen
V skladu s to uredbo lahko podjetje v okviru otvoritvene bilance stanja oblikuje rezerve, če izpolnjuje naslednje pogoje:
– v zaključnem računu za leto 1992 so bile izkazane rezerve, ki so ustrezale določenemu odstotku trajnega kapitala podjetja,
– istočasno z rezervami podjetje ni izkazovalo izgube na aktivni strani bilance stanja,
– če je podjetje istočasno z izgubo po zaključnem računu za leto 1992 izkazovalo tudi rezerve, pokrije izgubo po zaključnem računu v breme rezerv in izračuna odstotek morebitnega presežka rezerv nad izgubo v trajnem kapitalu podjetja po zaključnem računu. Če presežek rezerv ne obstaja, se šteje, da podjetje ni razpolagalo z rezervami.
3. člen
Po ugotovljeni višini osnovnega kapitala v skladu z uredbo lahko podjetje oblikuje rezerve v otvoritveni bilanci stanja v enakem odstotku od osnovnega kapitala, kot je znašal odstotek, ki so ga predstavljale rezerve, zmanjšane za znesek bilančno izkazane izgube tekočega leta in preteklih let, v trajnem kapitalu podjetja po zaključnem računu za leto 1992.
4. člen
Rezerve izkaže podjetje v okviru programa za lastninsko preoblikovanje kot dodatek k obrazcu otvoritvene bilance stanja z naslednjimi obveznimi sestavinami:
– znesek osnovnega kapitala podjetja v skladu z otvoritveno bilanco stanja,
– odstotek rezerv v trajnem kapitalu po zaključnem računu za leto 1992 (po opravljenih izločitvah sredstev, uskladitvah lastninskih razmerij in pokritju izgube po zaključnem računu za leto 1992),
– znesek oblikovanih rezerv po podatkih otvoritvene bilance stanja,
– število izdanih delnic,
– nominalna vrednost posamezne delnice,
– prodajna vrednost posamezne delnice v postopkih lastninskega preoblikovanja v skladu z otvoritveno bilanco stanja.
5. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 30-01/93-2/6-8
Ljubljana, dne 8. julija 1993.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti