Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993

Kazalo

1639. Odlok o zazidalnem načrtu MGA Nazarje, stran 2028.

Na podlagi 39. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90) in 38. člena Statuta občine Mozirje (Uradni list RS, št. 19/93) ter 70. člena Poslovnika Skupščine občine Mozirje (Uradni list RS, št. 19/93) je Skupščina občine Mozirje na skupni seji dne 12. 7. 1993 sprejela
ODLOK
o zazidalnem načrtu MGA Nazarje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Mozirje sprejme zazidalni načrt MGA Nazarje, ki ga je izdelal Razvojni center -Planiranje d.o.o. Celje pod št. proj. 224/93 v juniju 1993.
2. člen
Zazidalni načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise in grafične priloge, ki se nanašajo na mejo območja, organizacijo, zmogljivost, velikost in oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
II. OBSEG UREDITVENEGA OBMOČJA
3. člen
Ureditveno območje vključuje obstoječe funkcionalno zemljišče industrijskega območja MGA in površino drugega kmetijskega zemljišča na njegovi vzhodni strani med Savinjo in regionalno cesto Šentrupert-Logarska dolina. Območje se v celoti nahaja v k.o. Prihova in zajema parc. št.:
– v celoti: 419, 450/4, 452/1, 456/1, 457/1, 458, 459, 462, 465/1, 463/7, 466/2, 468/1, 468/5 in 470/3.
– delno: 450/1, 452/2, 452/3, 460, 463/1, 463/2, 465/2, 465/4, 471/1.
Površina ureditvenega območja zazidalnega načrta je 3,35 ha.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Ureditveno območje iz prejšnjega člena tega odloka je namenjeno za razvoj tovarne malih gospodinjskih aparatov MGA Nazarje in vključuje:
– obstoječ proizvodni objekt z upravnim aneksom in pripadajoče zunanje ureditve funkcionalnega zemljišča,
– nov skladiščni in proizvodni objekt, območje za energetske objekte in skladišča odpadkov,
– cestne, manipulacijske in parkirne površine, – urejene zelene površine.
Osnovni pogoji za izrabo območja so:
– upoštevanje pogojev za varovanje okolja, vodnogospodarskih in urbanistično-arhitektonskih pogojev za enotno oblikovano funkcionalno zaključeno manjše proizvodno območje na vstopu v naselje Nazarje.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
5. člen
Za objekte je določen maksimalni tlorisni gabarit, ki znaša za skladišče 26 x 105 m neto in za proizvodni objekt 40 x 115 m neto in se ne sme povečati.
Obvezno je upoštevati lego objektov z gradbeno linijo, ki je vzporedna z obstoječo proizvodno halo.
Ograja okoli razširjenega industrijskega območja se mora namestiti na južni strani v oddaljenosti 4 m od spodnjega roba levoobrežnega visokovodnega nasipa ob Savinji, po vzhodni parcelni meji zemljišča MGA in na severu v podaljšani smeri obstoječe ograje pri sedanjem vhodu proti vzhodu.
Vstopni prostor izven ograjenega območja ob regionalni cesti je namenjen parkirišču za osebna vozila in avtobuse ter glavni dovozni cesti v ograjen industrijski kompleks, ki se navezuje na obstoječi priključek na regionalno cesto.
Tehnološko-tehnične rešitve morajo upoštevati glavno transportno pot, ki bo potekala po servisni cesti na vzhodnem obrobju območja in se zaključila z manipulacijskim dvoriščem na južni strani skladišča repromateriala in gotovih izdelkov.
Niveleta pritličij novih objektov mora biti enaka kot +- 0.00 = 340,00 obstoječe proizvodne hale.
Višinski gabarit objektov ne sme presegati višine obstoječega proizvodnega objekta, to je 7,50 m do kapi in 9 m do slemena. Celoten teren – utrjene in zelene površine se mora izravnati na koto 339,90 oziroma 339,80, razen manipulacijskega dvorišča, ki bo na koti 338,80.
Arhitektonsko oblikovanje objektov mora biti enotno in obvezno je upoštevati elemente zunanjega oblikovanja obstoječega proizvodnega objekta: bela barva fasade, naklon prevladujoče dvokapne strehe, temna kritina, skrbno oblikovana členitev zlasti vzhodne in severne fasade.
Obvezna je ureditev zelenic na celotnem obrobju ograjenega območja, na parkirišču z drevjem v drevoredni obliki v smislu sanitarnega zelenja in pred upravnim poslopjem kot okrasna zelenica z bogatejšo zasnovo zasaditve.
V. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA TER VODNOGOSPODARSKI POGOJI
6. člen
Prometna ureditev
Območje bo prometno navezano na regionalno cesto Šentrupert-Logarska dolina z obstoječim rekonstruiranim priključkom skladno s pogoji upravljalca regionalne ceste, ki določajo ureditev tretjega pasu za levo zavijanje.
Ves tovorni promet mora biti usmerjen na glavno servisno cesto in določeno uvozno – izvozno mesto v ograjeno območje; glavni vhod za pešce bo ob upravni zgradbi, za intervencijski dovoz so namenjeni sedanji uvozi pri vhodu in na jugozahodu ter vse interne komunikacijske površine okoli in med objekti. Dostop do kolektorja bo zagotovljen z vrati v tovarniški ograji pri manipulacijskem dvorišču.
Tehnični elementi glavne servisne dovozne ceste in manipulacijskega dvorišča morajo biti prilagojeni vožnji vozil s priklopniki, zagotovljeno mora biti obračanje avtobusov na manipulacijskem prostoru parkirišča za osebna vozila.
7. člen
Vodnogospodarski pogoji
Odvod meteornih vod iz območja MGA je pogojen s konceptom odvoda zaobalnih vod hudournikov ter odvoda meteornih vod celotnega območja med Savinjo in regionalno cesto Šentrupert-Logarska dolina. Pri nadaljnjem podrobnejšem načrtovanju odvoda meteornih vod, ki ga opredeljuje 8. člen tega odloka je upoštevati koncept, ki bo podan v dokumentaciji »Odvod zalednih vod z območja Prihove«.
Kolikor iz objektivnih razlogov sanacijskih del na Savinji ter ureditve odvoda zaobalnih vod hudournikov ne bo možno izvajati sočasno z izgradnjo območja MGA bo treba zmanjšati nevarnost škod zaradi poplav z lokalnimi samozaščitnimi ukrepi (primerni konstruktivni elementi objektov, sredstva in postopki za zmanjšanje neugodnih posledic itd.).
Da se zmanjša potreba po tehnološki vodi ter prepreči potencialna nevarnost onesnaženja površinskih voda, predlagamo uvedbo zaprtega sistema rabe tehnološke vode.
V lokacijskem postopku za posamezne objekte je treba pridobiti vodnogospodarske pogoje.
8. člen
Kanalizacija
Odvajanje odplak se mora izvesti v ločenem sistemu. Opustiti je potrebno greznice in kanalizacijske odvodnike. ki potekajo na območju predvidenih objektov.
Čiste meteorne vode se bodo vodile po obstoječih in dograjenih meteornih kanalih v Savinjo, kjer je na izpustih potrebno urediti zaporne elemente zaradi morebitne protiudarne visoke vode Savinje.
Meteorne vode onesnažene z naftnimi derivati (manipulacijsko dvorišče, platoji za kontejnerje industrijskih odpadkov, iztok hladilne vode) je potrebno predhodno očistiti v lovilcih olj in maščob ter nato speljati preko meteorne kanalizacije v Savinjo.
Na platoju za kontejnerje vnetljivih in nevarnih snovi mora biti nameščen nepretočni lovilec olj, ki se prazni po posebnem poslovniku.
Meteorno kanalizacijo je potrebno izvesti iz plastičnih vodonepropustnih cevi.
Vse fekalne vode se bodo vodile po fekalnih kanalih direktno v obstoječ kolektor ob Savinji in nato v čistilno napravo Mozirje.
9. člen
Vodovod
Oskrba območja s sanitarno vodo je zagotovljena z obstoječim priključkom na primarni vodovod, ki poteka ob regionalni cesti.
Odsek primarnega vodovoda iz salonitnih cevi 0 250 mm je potrebno na območju predvidenega parkirišča oziroma pod utrjenimi površinami zamenjati z jeklenimi cevmi.
Dograditi je potrebno hidrantno omrežje, del obstoječega cevovoda ukiniti in nadomestiti s krožnim cevovodom; priključki, zunanjega hidrantnega omrežja morajo biti razporejeni tako, da bodo od objektov minimalno 10m in največ 30 m.
Za zagotovitev požarne vode je potrebno namestiti nadzemne hidrante v medsebojni razdalji manj kot 80m.
Ohranja se obstoječe drenažno zajetje s črpališčem tehnološke vode iz Savinje.
Investitor je dolžan pred izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti vodovodno in kanalizacijsko soglasje.
10. člen
Elektrika
Za razširjeno proizvodnjo v novem proizvodnem objektu bo potrebno zgraditi dodatno trafo postajo na opredeljenem energetskem območju pri manipulacijskem dvorišču.
V lokacijskem postopku za gradnjo predvidenih objektov mora investitor pridobiti elektroenergetsko soglasje od Elektra Celje.
11. člen
Ogrevanje
Ogrevanje novih objektov bo zagotovljeno z dograditvijo internega toplovodnega omrežja, ki se navezuje na toplotno omrežje naselja Nazarje, vendar s pogojem, da bo zmogljivost kotlarne v GLIN Nazarje ustrezala povečanim potrebam MGA.
12. člen
PTT omrežje
Na osnovi predhodnega soglasja PTT podjetja Celje za pridobitev lokacijskega ali gradbenega dovoljenja za vse novogradnje bo možna širitev telefonskega omrežja na območju MGA.
13. člen
Odpadki
Komunalne odpadke je potrebno zbirati v zabojniku za komunalne odpadke na določenem mestu ob dovozni cesti in odvažati na centralno komunalno odlagališče skladno z odlokom o ravnanju z odpadki.
Industrijske odpadke je potrebno zbirati v kontejnerjih na zanje določenem platoju ob manipulacijskem dvorišču in odvažati na odlagališče industrijskih odpadkov.
Ravnanje s posebnimi odpadki se mora voditi po posebnem poslovniku. Odpadne nevarne snovi se morajo zbirati v za to pripravljenih posodah (sodih) ločeno po vrsti odpadka in začasno hraniti v protipožarnih kontejnerjih na določenem platoju pri manipulacijskem dvorišču. Plato mora biti urejen kot nepropustna ploščad z nepretočnim lovilcem olj in ograjen z varnostno ograjo. Te odpadke je treba odvažati na odlagališče posebnih odpadkov.
VI. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
14. člen
Za preprečitev onesnaževanja zraka je potrebno:
– pred izdajo lokacijskega dovoljenja za novo proizvodno halo izdelati celovito presojo vplivov na okolje in v tehnološkem procesu zagotoviti vse zaščitne ukrepe za varstvo zraka,
– za rekonstrukcijo ali spremembo tehnologije obvezno pridobiti predhodno ekološko oceno,
– ogrevanje s priključitvijo na toplovodno omrežje naselja,
– izvajanje obratovalnega – monitoringa, ki obsega emisijski monitoring posameznega vira in imisijski monitoring kot posledico obremenitev-v okolju,
– urediti zelenice znotraj in na obrobju industrijskega območja, zasaditi drevje ob prometnicah in na parkirišču za protihrupno in protismradno zaščito ter urejen videz okolja.
Za varovanje delovnega in bivalnega okolja je obvezno izvesti vse aktivne protihrupne in pasivne ukrepe ob upoštevanju maksimalne dovoljene ekvivalentne ravni hrupa za proizvodno območje brez stanovanj, ki znaša 70 dB(A) na dan in 70 dB(A) na noč. Odvajanje odplak se mora izvesti v ločenem sistemu. Tehnološke odplake je obvezno očistiti pred priključitvijo na meteorno kanalizacijo, po kateri se bodo vodile vse čistilne meteorne vode v Savinjo. Na ohranjenih obstoječih izpustih v Savinjo je potrebno namestiti zaporne elemente zaradi morebitne protiudarne visoke vode Savinje.
Onesnažene meteorne vode z naftnimi derivati je potrebno očistiti v lovilcih olj in maščob pred priključitvijo na meteorno kanalizacijo.
VII. ETAPNOST IZVEDBE
15. člen
Etapnost izgradnje bo potekala od zahoda proti vzhodu. V prvi etapi se bo zgradilo skladišče zunanjih dimenzij 26 x 60m, uredilo se bo manipulacijsko dvorišče s platoji za skladiščenje industrijskih in posebnih odpadkov ter vsa pripadajoča komunalna in energetska infrastruktura.
Predhodni izgradnji novega proizvodnega objekta in druge faze skladišča mora slediti dokončna komunalna in prometna ureditev območij skladno s pogoji tega odloka.
VIII. KONČNE DOLOČBE
16. člen
Nadzor nad izvajanjem tega zazidalnega načrta opravlja pristojna urbanistična inšpekcija.
17. člen
Zazidalni načrt MGA je stalno na vpogled pri Zavodu za urbanistično načrtovanje in razvoj občine Mozirje in na Sekretariatu za gospodarski razvoj, finance in urejanje prostora.
18. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-11/93-01
Mozirje, dne 12. julija 1993.
Podpredsednik
Skupščine občine Mozirje
Rade Rakun, dipl. inž. org. dela l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti