Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1993 z dne 15. 7. 1993

Kazalo

1620. Dogovor podpisnikov splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo, stran 2008.

Stranke Splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo sprejemajo naslednji
DOGOVOR
1.
Podpisniki Splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo (v nadaljnjem besedilu: podpisniki) so trdno prepričani, da so s sklenitvijo te pogodbe in tarifne priloge prispevali največ, kar je v danih pogojih gospodarjenja in življenja mogoče, za ustvarjanje razmer za ponovni gospodarski vzpon Republike Slovenije. Zato utemeljeno zahtevajo od Vlade Republike Slovenije, da tudi ona nemudoma sprejme ukrepe, s katerimi bo obrzdala previsoke stroške javne porabe (še posebej klasične stroške države) in jo spravila v razumne uresničljive in ekonomsko sprejemljive okvire. Hkrati pa sprejela ukrepe, s katerimi bodo ustvarjeni še drugi pogoji za gospodarsko rast.
2.
Podpisniki so sporazumni, da še takoj začno priprave za sklenitev tarifne priloge h kolektivni pogodbi za leto 1994, s ciljem, da se določijo zneski izhodiščnih plač v taki višini, da bo odpravljena možnost zniževanja osnovnih plač.
3.
Podpisniki soglašajo, da se čimprej začno oziroma, nadaljujejo pogajanja za sklenitev kolektivnih pogodb dejavnosti.
4.
Podpisniki predlagajo Vladi Republike Slovenije skupen dogovor o poenotenju zneskov oziroma višin nekaterih osebnih prejemkov in povračil materialnih stroškov; gre zlasti za odpravnine ob odhodu v pokoj, regres za prehrano in za povračila stroškov na službenem potovanju (doma in v tujini). Podpisniki menijo, da ni resnih razlogov za sedanje razlike, ki so uveljavljene v kolektivnih pogodbah za gospodarstvo in negospodarstvo ter predpisih.
5.
Gospodarska zbornica Slovenije bo skupaj z društvom Manager najkasneje v dveh mesecih pripravila in sprejela kriterije za plače poslovodnih delavcev in delavcev s posebnimi pooblastili, ki morajo temeljiti na uspešnosti vodenja in poslovanja.
6.
Podpisniki predlagajo Vladi Republike Slovenije, da še nadalje ohrani v veljavi kriterije in nadzor za plače voljenih in imenovanih funkcionarjev v Republiki Sloveniji, katerih plače se financirajo iz proračunskih sredstev, kot je bilo to določeno z Zakonom o obračunavanju in izplačevanju plač.
7.
Podpisniki so sporazumni, da so plače vseh zaposlenih v podjetjih in organizacijah s pretežno družbeno lastnino javne. Javnost plač pomeni, da so vsi relevantni podatki v vsakem trenutku na vpogled ustreznim institucijam nadzora, pooblaščenim predstavnikom podpisnikov splošne in kolektivnih pogodb dejavnosti ter pooblaščenim predstavnikom sindikatov v podjetju oziroma organizaciji.
8.
Podpisniki zahtevajo od Vlade Republike Slovenije, da sprejme oziroma predlaga Državnemu zboru ukrepe za znižanje obremenitev iz bruto plač in na bruto plače, s čimer bo tudi sama prevzela del odgovornosti za uravnoteženje cene dela in plač z možnostmi gospodarstva, življenjskimi potrebami zaposlenih ter s ciljem večje konkurenčne sposobnosti našega gospodarstva.
9.
Podpisniki ponovno zahtevajo od Vlade Republike Slovenije, da čimprej predloži Državnemu zboru v sprejem Zakon o kolektivnih pogodbah.
10.
Podpisniki predlagajo Vladi Republike Slovenije, da z ustreznimi ukrepi zagotovi zaposlenim tujcem, ki jim bo prenehalo delovno razmerje zaradi predpisov o zaposlovanju tujcev, v načelu enake pravice, kot jih imajo delavci, katerih delo trajno postane nepotrebno.
11.
Podpisniki bodo dosledno spoštovali sklenjeno kolektivno pogodbo in tarifno prilogo ter s svojim delovanjem in pristojnostmi zagotavljali njeno dosledno izvajanje.
12.
Podpisniki soglašajo, da bodo uveljavili tako izvajanje določb Tarifne priloge o zmanjšanju osnovnih plač do 20%, da podjetja oziroma delodajalci, ki bi take odločitve sprejeli, v času trajanja te odločitve ne bi odpuščali delavcev.
13.
Podpisniki soglašajo s takšno razlago 2. odstavka 8. točke Tarifne priloge, ki s posebnimi okoliščinami razume tudi tako mesečno povečanje inflacije, ki bo povzročila večje realno zaostajanje plač, kot so ga podpisniki predvidevali ob podpisu Splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo.
14.
Podpisniki pozivajo Vlado Republike Slovenije, naj nemudoma pristopi k že dogovorjenim aktivnostim za pripravo in sprejem socialnega pakta ter s tem zagotovi pogoje za nadaljevanje pogajanj in sklenitev socialnega pakta.
Ljubljana, dne 9. julija 1993.
Konfederacija sindikatov '90
Slovenije
Predsednik Boris Mazalin l. r.
 
Neodvisni sindikati
Slovenije
Predsednik Rastko Plohl l. r.
 
Konfederacija sindikatov
Slovenije PERGAM
Predsednik
Dušan Rebolj l. r.
 
Neodvisnost –
konfederacija novih
sindikatov Slovenije
Predsednik
France Tomšič l. r.
 
Sindikat delavcev
poslovnih bank
Slovenije Predsednica
Irena Milanovič l. r.
 
Gospodarska zbornica
Slovenije
Predsednik
Dagmar Šuster l. r.
 
Zveza svobodnih
Sindikatov
Slovenije
Predsednik
Dušan Semolič l. r.
 
Obrtna zbornica Slovenije
Predsednik
Miha Grah l. r.
Ta kolektivna pogodba je bila s sklepom o registraciji kolektivne pogodbe, ki ga je izdalo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, vpisana v register kolektivnih pogodb z datumom 12. 7. 1993 pod zap. št. 33 in št. spisa 141-36/93

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti