Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/1993 z dne 21. 5. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/1993 z dne 21. 5. 1993

Kazalo

1124. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati zdravstveni zavodi za izvajanje praktičnega pouka dijakov zdravstvenih šol in študentov visokošolskih zavodov in za podelitev naziva učni zavod, stran 1365.

Na podlagi prvega odstavka 32. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92) izdaja minister za zdravstvo v soglasju z ministrom za šolstvo in šport
PRAVILNIK
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati zdravstveni zavodi za izvajanje praktičnega pouka dijakov zdravstvenih šol in študentov visokošolskih zavodov in za podelitev naziva učni zavod
1. člen
Zdravstveni zavodi lahko v skladu z vzgojno-izobraževalnimi programi srednjih, višjih in visokih zdravstvenih šol ter fakultet izvajajo praktični del pouka dijakov in študentov, če izpolnjujejo organizacijske, kadrovske, materialne in druge pogoje, določene s tem pravilnikom.
Praktični pouk dijakov in študentov lahko izvajajo tudi zasebni zdravstveni delavci, če izpolnjujejo pogoje, določene z zakonom in s tem pravilnikom.
2. člen
Zdravstveni zavodi morajo za dodelitev naziva učni zavod in izvajanje praktičnega dela pouka dijakov in študentov srednjih, višjih in visokih zdravstvenih šol ter fakultet izpolnjevati naslednje pogoje:
1. V okviru svoje dejavnosti morajo imeti organizirano strokovno službo ali strokovno enoto, v kateri je možno praktično izobraževanje dijakov in študentov posameznih usmeritev oziroma smeri študijskih programov.
2. Imeti morajo strokovne sodelavce, usposobljene za pedagoško delo, z izobrazbo v skladu z zahtevami programa posameznih usmeritev in smeri izobraževanja, seznanjene s sodobnimi metodami dela v stroki, skladno z normativi in standardi za opravljanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti.
3. Strokovne službe ali strokovne enote morajo imeti zadostno število strokovnih primerov s področja, ki je predmet praktičnega izobraževanja dijakov in študentov.
4. Strokovne enote morajo biti primerno opremljene; imeti morajo dovolj pribora in zadostno število pripomočkov za delo po sodobnih načelih in metodah v posameznih strokah.
5. V okviru svoje strokovne dejavnosti morajo imeti sodobno opremljene oddelke, seminarske prostore, garderobe za dijake in študente ter učitelje, delovno zaščitne obleke tam, kjer je to potrebno (COB, CIM, CIT).
6. Strokovne enote morajo za zagotavljanje varnega dela imeti v zadostni meri na voljo sredstva za zaščito varovancev in izvajalcev (rokavice, maske, materiali za enkratno uporabo itd.).
7. Strokovne enote morajo na podlagi opremljenosti, pripomočkov, pribora in zaščitnih sredstev omogočati praktični del pouka kot demonstracijo teoretično pridobljenih znanj.
8. Delo v strokovnih enotah mora temeljiti na timskem pristopu.
3. člen
Izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega člena ugotavlja na podlagi zahteve zdravstvenega zavoda komisija, ki jo imenuje minister za zdravstvo.
Komisijo sestavljajo trije člani: dva predstavnika Ministrstva za zdravstvo in en predstavnik Ministrstva za šolstvo in šport.
4. člen
Na podlagi poročila komisije iz prejšnjega člena Ministrstvo za zdravstvo z odločbo podeli zdravstvenemu zavodu naziv učni zavod.
5. člen
Praktični pouk dijakov in študentov se praviloma opravlja v. kraju, kjer je sedež šole oziroma fakultete.
6. člen
Če je z vzgojno izobraževalnim programom predpisana obvezna delovna praksa kot posebna oblika praktičnega izobraževanja dijakov oziroma študentov, se le-ta praviloma opravlja v učnem zavodu, ki je v kraju sedeža zdravstvene šole oziroma fakultete.
Načrt za opravljanje obvezne delovne prakse mora pravočasno pripraviti zdravstvena šola oziroma fakulteta v dogovoru z zdravstvenim zavodom, v katerem se bo delovna praksa opravljala.
7. člen
Učni zavod je dolžan sprejemati dijake in študente ter jim omogočiti praktični, pouk v skladu s sprejetim vzgojnoizobraževalnim programom. Izobraževalni in zdravstveni zavod skleneta pogodbo, s katero določita medsebojne pravice in obveznosti pri praktičnem izobraževanju.
S pogodbo se urejajo zlasti naslednja vprašanja:
– razpored praktičnega dela pouka dijakov in študentov
– mentorji, njihove naloge in sistem nagrajevanja
– prevoz dijakov in študentov
– povračilo za uporabo delovnih sredstev in drugega materiala iz sredstev za financiranje vzgojno-izobraževalnega programa
– povračilo morebitne nastale škode.
8. člen
Razvid učnih zavodov vodi Ministrstvo za zdravstvo in z njim seznani tudi Ministrstvo za šolstvo in šport.
9. člen
Zdravstveni zavodi morajo zahtevo za pridobitev naziva učni zavod vložiti pri Ministrstvu za zdravstvo najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi tega pravilnika.
10. člen
Za odvzem naziva učni zavod se smiselno uporabljajo določbe tega pravilnika, ki veljajo za podelitev naziva.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati zdravstvene delovne organizacije, da lahko opravljajo praktično strokovno izobraževanje učencev in študentov šol za izobraževanje zdravstvenih delavcev (Uradni list SRS, št. 47/72).
12. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 603-9/93
Ljubljana, dne 18. maja 1993.
Ministrstvo za zdravstvo
dr. Božidar Voljč l. r.
Minister
 
Soglašam:
Ministrstvo za šolstvo in šport
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti