Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/1993 z dne 19. 3. 1993

Kazalo

632. Odredba o homologaciji vozil, stran 622.

Na podlagi 80. člena Zakona o standardizaciji (Uradni list SFRJ, št. 37/88 in 23/91), v zvezi s prvim odstavkom 4. člena Ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter v skladu s 24. členom Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja minister za znanost in tehnologijo Republike Slovenije
ODREDBO
o homologaciji vozil
1. člen
(1) Ta odredba določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati cestna motorna vozila in njihovi priklopniki (v nadaljnjem besedilu vozila) glede homologacije in posamičnih odobritev. Opredeljuje tudi tehnično dokumentacijo v zvezi z vozilom in zahteve za uporabo homologiranih nadomestnih delov.
(2) Homologacija vozila kot celote v smislu te odredbe je postopek, s katerim pristojni organ ugotovi in potrdi ustreznost vozila predpisom, ki v Republiki Sloveniji urejajo področje vozil. Pri tem upošteva stanje predpisov, ki veljajo v Republiki Sloveniji na dan uvoza oziroma pregleda vozila. Vozilo ustreza predpisom tudi, če ima posamične homologacije izdane po tujih predpisih, ki so po vsebini enakovredni. Pristojni organ potrdi ustreznost vozila z listino o homologaciji tipa vozila oziroma z izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila.
(3) Za homologacijo vozil po tej odredbi je pristojen Urad Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje.
(4) Vozila v smislu te odredbe so vozila, ki jih zajema klasifikacija po pravilnikih Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo – ECE (priloga 1, ki je sestavni del te odredbe).
(5) Pojem uvoza v tej odredbi zajema tako dokončni kot tudi začasni uvoz.
2. člen
V glasilu Urada za standardizacijo in meroslovje se objavlja seznam predpisov, ki urejajo področje vozil v Republiki Sloveniji, in njim enakovrednih predpisov. To velja tako za predpise o vozilih kot celoti, kot tudi za homologacijske predpise o njihovih delih, sklopih in sistemih.
3. člen
(1) Homologacija vozila ni potrebna v primeru, ko gre za:
1. motorna vozila, ki so uvožena za potrebe:
a) šefov tujih držav in odposlancev šefov tujih držav v posebni misiji ter za potrebe članov njihovega spremstva – za službene potrebe in osebno rabo,
b) mednarodnih in meddržavnih organizacij – za službene potrebe,
c) diplomatskih in konzularnih predstavništev tujih držav v Republiki Sloveniji – za službene potrebe,
d) šefov tujih diplomatskih predstavništev v Republiki Sloveniji in njihovih ožjih družinskih članov – za osebno rabo;
e) diplomatskega osebja tujih diplomatskih predstavništev v Republiki Sloveniji z njihovimi ožjimi družinskimi člani – za osebno rabo,
f) konzularnega osebja tujih konzularnih predstavništev v Republiki Sloveniji z njihovimi ožjimi družinskimi člani – za osebno rabo;
Določbi alinej e in f ne veljata za diplomatsko oziroma konzularno osebje, če so državljani Republike Slovenije oziroma tuji državljani, ki stalno živijo v Republiki Sloveniji.
2. vozila, ki jih uvozijo državljani Republike Slovenije, ki se za stalno vračajo z začasnega dela v tujini, če so bili na delu v tujini brez presledka najmanj dve leti ali najmanj 24 mesecev v štirih letih ter vozila, ki jih uvozijo tujci, ki dobijo pribežališče ali dovoljenje za stalno naselitev v Republiki Sloveniji.
Izjema iz te točke se lahko uveljavlja v enem letu od stalne vrnitve oziroma od pridobitve dovoljenja za stalno bivanje ali od pridobitve pribežališča le za vozilo, ki je bilo v lasti in uporabi prosilca pred stalno vrnitvijo oziroma pridobitvijo dovoljenja za stalno bivanje ali pridobitvijo pribežališča.
3. rabljena vozila muzejske vrednosti; kot taka lahko štejemo vozila, ki so starejša od 30 let. V izjemnih primerih pa lahko tak status odobri tudi Urad za standardizacijo in meroslovje po posvetu s komisijo, ki jo sestavi iz predstavnikov Tehničnega muzeja Slovenije in AMZS.
4. športna motorna vozila, ki se začasno uvažajo zaradi udeležbe na tekmovanjih, sejmih ali drugih prireditvah organiziranih na območju Republike Slovenije (za čas do 30 dni).
(2) Urad za standardizacijo in meroslovje lahko izjemoma odloči, da za uvoz oziroma začasni uvoz ter registracijo posebnega motornega vozila (razen kategorije L in Ml) ni treba predložiti listine o homologaciji vozila oziroma izjave o ustreznosti posamično pregledanega vozila (uvoz in začasni uvoz specialnih vozil za določen čas za izvedbo določenih del itd.).
4. člen
(1) Izpolnjevanje predpisov iz 2. člena te odredbe dokazuje proizvajalec serijsko izdelanega vozila ali uvoznik z izjavo o ustreznosti vozila. Z njo uporabniku jamči, da je to vozilo v celoti skladno s homologiranim vozilom in ustreza predpisom, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Takšna izjava mora biti priložena vsakemu vozilu, ki gre v prodajo.
(2) Izjavo o ustreznosti vozila sme izdati proizvajalec serijsko izdelanega vozila ali uvoznik izključno na podlagi listine o homologaciji tipa vozila, ki jo na njegovo ime izda Urad za standardizacijo in meroslovje na osnovi tehničnega poročila o izpolnjevanju zahtev, ki ga izdela za to pooblaščena strokovna organizacija.
5. člen
(1) Vsa vozila, ki se posamično uvažajo, izdelujejo ali predelujejo, morajo opraviti postopek posamične odobritve v pooblaščeni strokovni organizaciji, ki v primeru izpolnjevanja zahtev izda še izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila. S to izjavo potrjuje skladnost gradnje vozila s predpisi iz 2. člena te odredbe.
(2) Posamičen pregled se lahko opravi tudi za vozila, izdelana oziroma uvožena v manjših serijah (do 10 vozil).
6. člen
(1) Izjava o ustreznosti vozila oziroma izjava o ustreznosti posamično pregledanega vozila je obvezen dokument za tehnični pregled vozila pred prvo registracijo vozila v Republiki Sloveniji oziroma za uporabo v Republiki Sloveniji, razen če gre za izjeme iz 3. člena te odredbe.
(2) Pri uvozu vozil se mora pri carinjenju carinarnici predložiti listino o homologaciji tipa vozila oziroma izjavo o ustreznosti posamično pregledanega vozila, razen pri uvozu vozila iz 3. člena te odredbe in v primeru začasnega uvoza vzorčnega vozila zaradi pridobitve listine o homologaciji tipa vozila oziroma izjave o ustreznosti posamično pregledanega vozila.
(3) Vzorci obrazcev tehničnega poročila o izpolnjevanju zahtev (USM-H003 in USM-H004), listine o homologaciji tipa vozila (USM-H005), izjava o ustreznosti vozila (USM-H007 in USM-H008) so objavljeni v prilogi št. 2 (ki je sestavni del te odredbe). Obliko ostalih obrazcev v postopku homologacije vozil predpiše Urad za standardizacijo in meroslovje.
(4) Urad za standardizacijo in meroslovje pooblasti posamezne strokovne organizacije za pregled vozil v postopku homologacije.
7. člen
Višino pristojbin za posamezne storitve predpisane s to odredbo in ceno obrazcev predpiše minister, pristojen za standardizacijo v soglasju z ministrom, pristojnim za finance.
8. člen
(1) Za vsa vozila mora prodajalec, ki je registriran za prodajo vozil kupcu izročiti poleg dokumenta iz prvega odstavka 4. člena te odredbe še:
– tehnično navodilo za uporabo in vzdrževanje s podatki o vozilu ter izjavo o roku zagotavljanja oskrbe trga v Republiki Sloveniji z nadomestnimi deli,
– spisek lastnih ali pooblaščenih servisov v Republiki Sloveniji,
– garancijsko listino,
– servisno knjižico (ki je lahko sestavni del garancijske listine).
(2) Vsi dokumenti iz prejšnjega odstavka morajo biti napisani v slovenskem jeziku.
9. člen
(1) Za vse sestavne dele, sisteme in opremo vozil, za katere je po ustreznem pravilniku predpisana homologacija, mora proizvajalec, uvoznik ali prodajalec posredovati tržišču in servisni mreži samo homologirane nadomestne dele, opremljene s homologacijsko oznako in oznako proizvajalca. To velja tudi za nadomestne dele, ki so neposredno vključeni v posamezne homologirane sklope oziroma sisteme vozila, kot so zavorne obloge, izpušni lonci, svetlobna električna oprema itd.
(2) Na vozilo se ne sme vgrajevati nadomestnih delov, navedenih v prvem odstavku, če niso homologirani.
10. člen
(1) Izpolnjevanje te odredbe nadzorujejo Republiški tržni inšpektorat, organi ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, ob kontroli na cesti ter Urad za standardizacijo in meroslovje.
(2) Sankcije za nespoštovanje te odredbe predvideva Zakon o standardizaciji (Uradni list SFRJ, št. 37/88 in 23/91). Pojem homologacija vozila iz te odredbe ustreza pojmu atestiranje v citiranem zakonu.
11. člen
Minister, pristojen za standardizacijo, izda navodilo o postopku homologacije.
12. člen
Za izdajo izjave o ustreznosti vozila na osnovi listine o homologaciji tipa vozila se določbe te odredbe pričnejo uporabljati pet mesecev po dnevu uveljavitve te odredbe, vendar pa mora proizvajalec oziroma uvoznik v roku petnajst dni od dneva uveljavitve te odredbe vložiti vlogo za izdajo listine o homologaciji tipa vozila.
13. člen
Ta odredba začne veljati sedmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. USM-H-6.2-01/93-010/01
Ljubljana, dne 17. marca 1993.
Minister
za znanost in tehnologijo
prof. dr. Rado Bohinc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti