Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1993 z dne 12. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1993 z dne 12. 2. 1993

Kazalo

379. Pravilnik o pogojih za dobavo in odjem vode iz javnega vodovodnega sistema v občini Postojna, stran 397.

Na podlagi 46. člena Statuta Občine Postojna je Izvršni svet Skupščine občine Postojna na svoji 85. seji dne 7. 1. 1993 sprejel
PRAVILNIK
o pogojih za dobavo in odjem vode iz javnega vodovodnega sistema občine Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pravilnik o pogojih za dobavo in odjem vode iz javnega vodovodnega sistema občine Postojna (v nadaljevanju: pravilnik) ureja odnose med javnim podjetjem "Kovod" Postojna, vodovod, kanalizacija p. o. Postojna (v nadaljevanju: upravljalec vodovoda), ki upravlja z vodovodnim sistemom in dobavlja vodo v občini Postojna (v nadaljevanju: vodovodni sistem) in odjemalci vode tako, da se dobava in odjem vode odvija v obojestransko korist in v javnem interesu.
II. VODOVODNI SISTEM
2. člen
Vodovodni sistem je sestavljen iz vodnih virov, magistralnega, primarnega in sekundarnega omrežja in naprav ter priključkov s katerimi se odjemalci priključijo na vodovodni sistem.
III. ODJEMALCI VODE
3. člen
Odjemalec vode je fizična ali pravna oseba, ki preko priključka odjema vodo iz vodovodnega sistema na način določen s tem pravilnikom.
Odjemalčeva vodovodna napeljava mora ustrezati zahtevam tehnično – sanitarnih predpisov.
IV. PRIKLJUČEK NA VODOVODNI SISTEM
4. člen
Dobava iz vodovodnega sistema se odvija preko priključka, ki ga sestavljajo:
– priključni sklop na sekundarno omrežje
– dovodna cev
– ventil pred vodomerom
– čistilni kos (pri večjih vodomerih) – vodomer.
Ventil po vodomeru, protipovratni ventil, izpustni ventil in jašek za vodomer so del odjemalčeve vodovodne napeljave.
Meja med priključkom in odjemalčevo vodovodno napeljavo je spoj med vodomerom in ventilom po vodomeru. Stroški popravila okvar in škode, ki nastane zaradi izliva vode pred to mejo, to je na priključku oziroma vodovodnem sistemu, bremenijo upravljalca vodovoda.
Stroški popravila okvar in škode, ki nastane zaradi izliva vode po tej meji, to je na odjemalčevi vodovodni napeljavi, bremenijo odjemalca.
5. člen
Pravico do priključka pridobi odjemalec s pozitivnim soglasjem k izvedbi vodovodnega priključka, ki ga izda upravljalec vodovoda, na zahtevo odjemalca.
Pred uporabo priključka mora odjemalec podpisati izjavo, da sprejema te pogoje. S tem odjemalec tudi brezplačno odstopi priključek v upravljanje upravljalcu vodovoda.
Priključek se izvede za vsako nepremičnino posebej, z upoštevanjem velikosti in narave odjema vode na način, ki je določen s tehničnim pravilnikom za izgradnjo in uporabo javnega vodovodnega sistema v občini Postojna (v nadaljevanju: tehnični pravilnik).
Lokacijo priključka določi upravljalec vodovoda.
Po izgradnji priključka opravita upravljalec vodovoda in odjemalec interni tehnični pregled, ki je podlaga za izdajo dovoljenja za uporabo vodovodnega priključka. To dovoljenje izda upravljalec vodovoda odjemalcu po odpravi morebitnih pomanjkljivosti pri izvedbi priključka. Na podlagi tega dovoljenja lahko odjemalec uporablja vodovodni priključek v skladu s tem pravilnikom.
6. člen
Montažo priključka in elementov v jašku praviloma izvaja upravljalec vodovoda na stroške odjemalca. V primeru, da dela izvaja drugi izvajalec, je obvezen nadzor upravljalca vodovoda. Stroški nadzora upravljalca vodovoda bremenijo odjemalca.
Vsa vzdrževalna dela in morebitna popravila na priključku in ventilu pred vodomerom opravlja izključno upravljalec vodovoda.
Stroški vzdrževanja in popravila ventila po vodomeru in jaška za vodomer bremenijo odjemalca. Jašek za vodomer vzdržuje odjemalec.
7. člen
V primeru, da odjemalec zahteva povečanje, prestavitev ali drugo spremembo priključka oziroma vodomera, nosi vse stroške zahtevane preureditve.
8. člen
Za dejavnost, ki traja samo določen čas, se lahko dobavlja voda tudi preko začasnega priključka, na način in pod pogoji, ki jih določa tehnični pravilnik.
9. člen
Na odjemnem mestu, ki leži više, kot doseže voda iz vodovodnega sistema se lahko izjemoma odjema vodo tudi z uporabo hidroforja na podlagi pismenega soglasja upravljalca vodovoda in pod pogoji, ki jih določa tehnični pravilnik. Hidrofor je del odjemalčeve vodovodne napeljave.
10. člen
Odjemalec, ki v stanovanjski hiši uporablja vodo tudi v pridobitne- namene, mora imeti za to uporabo ločen priključek oziroma ločen vodomer.
V primeru, da odjemalec ne naroči izvedbe ločenega priključka oziroma vodomera, se obračuna vsa porabljena voda po ceni, ki velja za uporabo v pridobitne namene.
V. VODOMERI
11. člen
Porabo vode merimo z vodomerom.
Glede na način vgradnje ločimo glavne, odštevalne in pomožne vodomere.
Vodomeri morajo ustrezati predpisom in tehničnemu pravilniku ter biti žigosani s strani pooblaščene organizacije.
Upravljalec vodovoda skrbi za predpisano zamenjavo, popravila, redno kontrolo, umerjanje ter žigosanje glavnih in odštevalnih vodomerov.
12. člen
Če odjemalec dvomi v pravilno delovanje glavnega in odštevalnega vodomera, lahko pisno zahteva kontrolo točnosti. Izid preizkusa je obvezen za upravljalca vodovoda in odjemalca ter je podlaga za morebitno korekturo obračuna porabljene vode za zadnje obračunsko obdobje.
Stroški kontrole točnosti vodomera bremenijo upravljalca vodovoda, če je vodomer registriral porabo nad predpisano dopustno mejo v škodo odjemalca, če pa je vodomer registriral porabo vode v dopustnih mejah ali v škodo upravljalca vodovoda nad dopustno mejo, pa ti stroški bremenijo odjemalca.
13. člen
Odjemalcu vode, ki ima nepremičnino oddaljeno od sekundarnega omrežja, vmes pa je odjemalec z glavnim vodomerom, lahko upravljalec vodovoda izjemoma, na podlagi pisnega pristanka vmesnega odjemalca, izvede priključek z odštevalnim vodomerom.
Odjemalec vode z odštevalnim vodomerom se mora na lastne stroške priključiti direktno na sekundarno omrežje takoj, ko je to zgrajeno.
Do odjemalca z odštevalnim vodomerom upravljalec vodovoda ne prevzame odgovornosti za prekinitev dobave vode, ki jo povzroči imetnik uporabe glavnega vodomera.
14. člen
Vodomer, ki je vgrajen v večstanovanjski hiši za posamezno stanovanje in ustreza pogojem iz tega pravilnika, je pomožni vodomer.
Pomožni vodomeri so del odjemalčeve napeljave (inštalacija objekta), zato jih upravljalec vodovoda vzdržuje, popravlja in zamenjuje le po naročilu in na stroške odjemalca ali pooblaščenega upravnika.
Za vgradnjo pomožnega vodomera je potrebno predhodno soglasje večine lastnikov stanovanj v hiši.
VI. OBRAČUNAVANJE IN PLAČEVANJE PORABLJENE VODE
15. člen
Obračun porabljene vode opravi upravljalec vodovoda na podlagi odčitavanja vodomerov ali z akontacijo in kasnejšim poračunom.
Mesečno odčitavanje vodomerov opravljajo pooblaščeni delavci upravljalca vodovoda.
Pri odjemalcih vode, ki mesečno porabijo več kot 1.500 m3 vode, se porabljena voda obračunava dvakrat mesečno, in sicer tako, da izda upravljalec vodovoda odjemalcu do 15. v mesecu račun akontacije za porabljeno vodo v višini 50% zneska porabe v predhodnem mesecu, do 8. v naslednjem mesecu pa izda račun za dejansko porabljeno vodo v tem mesecu, zmanjšan za že obračunano akontacijo.
Upravljalec vodovoda dobavlja vodo po ceni, ki jo določi Izvršni svet Skupščine občine Postojna na podlagi predloga upravnega odbora upravljalca vodovoda.
16. člen
V večstanovanjski hiši, kjer so vgrajeni pomožni vodomeri, skladno s 14. členom tega pravilnika, upravljalec odčita porabo vode po pomožnih vodomerih in izda ločene račune.
Razliko med seštevkom porabljene vode po pomožnih vodomerih in glavnim vodomerom v hiši kjer nimajo vsa stanovanja vgrajenega pomožnega vodomera, se razdeli med odjemalce, ki nimajo vgrajenih pomožnih vodomerov glede na število uporabnikov določenega stanovanja.
V stanovanjskih hišah, kjer so v vseh stanovanjih vgrajeni pomožni vodomeri, mora biti iz ločenega računa za posamezno stanovanje razvidna poraba vode preko pomožnega vodomera in pripadajoči delež skupne porabe vode celotnega objekta oziroma stanovanjske hiše, ki je določen na podlagi razlike med porabljeno vodo preko glavnega vodomera za celotni objekt in seštevkom porabljene vode po pomožnih vodomerih za posamezna stanovanja oziroma posamezne odjemalce vode. Plačilo razlike oziroma skupno porabljene vode v stanovanjski hiši plačajo po enakih delih vsi stanovalci, ki prebivajo v tej stanovanjski hiši, pri čemer odpade na posameznega odjemalca toliko deležev, kolikor članov šteje njegovo gospodinjstvo. V primeru, da lastniki in najemniki stanovanj kot odjemalci vode ne sprejmejo načina takšne razdelitve, izda upravljalec vodovoda le račun za skupno porabo vode preko glavnega vodomera. Ta račun pošlje pooblaščenemu upravniku več stanovanjske hiše, ki opravi delitev po merilih, za katera so se dogovorili lastniki stanovanj v večstanovanjski hiši.
Zaradi racionalnosti lahko upravljalec vodovoda izda račune odjemalcem, ki imajo pomožni vodomer tudi brez mesečnega odčitavanja na podlagi povprečne porabe v preteklem obdobju.
17. člen
Odjemalci so dolžni prejete račune za porabljeno vodo poravnati v celoti v 15 dneh po prejetju računa s strani upravljalca vodovoda.
S pravnimi osebami se lahko sklene posebna pogodba o načinu obračuna in plačila porabljene vode.
18. člen
Odjemalcu, ki porabi manj kot l m3 vode v enem obračunskem obdobju, upravljalec vodovoda zaračuna znesek minimalnih stroškov v višini 1 m3 porabljene vode, ki jih ima za vzdrževanje priključka, odčitavanje in obračunavanje porabljene vode.
19. člen
V primeru okvare vodomera, ko ni mogoče ugotoviti dejanske porabe vode, upravljalec vodovoda upošteva pri obračunu povprečno količino porabljene vode v obdobju enega leta, če pa to ni mogoče, pa najmanj dvomesečno porabo preteklega obračunskega obdobja.
20. člen
V večstanovanjski hiši, kjer niso vgrajeni pomožni vodomeri in v primerih iz 2. odstavka 16. člena tega pravilnika so dolžni stanovalci na podlagi stanovanjskega zakona, skleniti pogodbo z upravnikom hiše, ki sprejema in plačuje račune za porabljeno vodo ter to sporočiti upravljalcu vodovoda.
VII. OBVEZNOSTI UPRAVLJALCA VODOVODA
21. člen
Upravljalec vodovoda ima naslednje obveznosti:
1. da v skladu s predpisi dobavlja odjemalcem kemično in bakteriološko primerno vodo;
2. da redno dobavlja vodo, razen v primeru okvar, neodložljivih vzdrževalnih in rekonstrukcijskih del na vodovodnem sistemu ter v primeru pomanjkanja vode zaradi velike porabe vode oziroma zmanjšane izdatnosti vodnih virov;
3. da v primeru prekinitve dobave vode zaradi nepredvidenih okvar obvešča odjemalce o naravi okvare in o predvidenem trajanju prekinitve dobave vode;
4. da v roku 8 dni pisno odgovori na odjemalcev ugovor glede obračuna vode;
5. da v primeru predvidenih vzdrževalnih in rekonstrukcijskih del predhodno obvesti odjemalce o prekinitvi dobave vode preko sredstev javnega obveščanja;
6. da na lastne stroške opravlja redna vzdrževalna dela na priključku do vodomera, razen v primerih, ko se ugotovi, da je okvara nastala kot posledica pomanjkljivega delovanja odjemalčeve vodovodne napeljave, nezadostne zaščite priključka proti poškodbam in zmrzovanju in v drugih primerih po krivdi odjemalca;
7. da preizkusi vodomer na pismeno zahtevo odjemalca kot je to določeno v 14. členu;
8. da odstrani vodomer v 8. dneh po prejemu odjemalčeve pismene zahteve za začasno ali trajno prekinitev dobave vode;
9. da odčita vodomer v 8. dneh po prejemu prijave o spremembi lastnika, upravljalca ali uporabnika nepremičnine;
10. da ugotavlja možnosti za dobavo vode s priključitvijo na omrežje in izdajo soglasja o možnosti vodne oskrbe;
11. da v primerih zmanjšanih možnostih oskrbe z vodo obvešča odjemalce vode o ukrepih predvidenih v 27. členu tega pravilnika;
Upravljalec vodovoda ni dolžan povrniti odjemalcem nobene škode, ki bi nastala zaradi prekinitve ali omejitve dobave vode iz 2. točke tega člena.
VIII. OBVEZNOSTI ODJEMALCA
22. člen
Odjemalec vode ima naslednje obveznosti:
1. da omogoča upravljalcu vodovoda nemoteno odčitavanje vodomera;
2. da vzdržuje in čisti vodomerni jašek ter zavaruje priključek pred poškodbami in zmrzovanju;
3. da vzdržuje lastno vodovodno napeljavo, pregleduje vsa izlivna mesta in večkrat mesečno primerja porabo vode s stanjem na vodomeru;
4. da poravnava upravljalcu vodovoda stroške za popravilo priključka v primerih iz 6. točke 21. člena tega pravilnika;
5. da v lastni vodovodni napeljavi uporablja izključno vodo iz vodovodnega sistema upravljalca vodovoda, v skladu z njegovimi tehničnimi pogoji;
6. da upravljalcu vodovoda takoj sporoči vsako okvaro na priključku;
7. da obvešča upravljalca vodovoda o spremembi lastnika, upravljalca ali uporabnika nepremičnine in o spremembi namembnosti odjema vode, v roku 8 dni po nastali spremembi in da predhodno poravna vse neporavnane obveznosti;
8. da plačuje porabljeno vodo kot je to določeno v VI. poglavju tega pravilnika;
9. da ob minimalni porabi vode plačuje pavšalni prispevek, ki je določen v 18. členu tega pravilnika;
10. da v izrednih razmerah vodne oskrbe varčuje z vodo in se ravna po navodilih upravljalca vodovoda;
11. odjemalec ne sme uporabljati zapečatenega ventila pred vodomerom, razen v nujnih primerih, ko je ventil po vodomeru pokvarjen. Odstranitev pečata, uporabo ventila pred vodomerom mora sporočiti upravljalcu vodovoda v roku 24. ur in poravnati stroške za ponovno pečatenje ventila upravljalcu vodovoda;
12. odjemalec ne sme odstraniti pečata na vodomeru ali izvajati drugih posegov na vodomeru;
13. odjemalec ne sme priključiti drugega odjemalca, na lastno vodovodno napeljavo, razen v primerih, ko mu to pismeno dovoli upravljalec vodovoda;
14. v območju in koridorjih javnega omrežja in naprav ne sme odjemalec izvršiti, na lastnem zemljišču, nobenih del in posegov, ki bi škodljivo vplivali na vodovodne naprave;
15. odjemalec je dolžan upravljalcu vodovoda omogočiti pregled, vzdrževanje in popravila javnega omrežja in naprav, ki se nahajajo na njegovem zemljišču.
IX. PREKINITEV DOBAVE VODE IN NEPLAČEVANJE RAČUNOV ZA PORABLJENO VODO
23. člen
Upravljalec vodovoda prekine dobavo vode:
1. če odjemalec pismeno odpove odjem vode;
2. če stanje odjemalčeve vodovodne napeljave ogroža kvaliteto vode v vodovodnem sistemu ali ovira nemoteno dobavo vode drugim odjemalcem;
3. če odjemalec brez soglasja upravljalca vodovoda uporablja v lastni vodovodni napeljavi, poleg vode iz vodovodnega sistema, tudi vodo iz drugih virov;
4. če je prostor, kjer je vgrajen vodomer nedostopen, zasut ali zanemarjen in odjemalec tudi po opominu upravljalca vodovoda pomanjkljivosti ne odpravi;
5. če odjemalec ne plača računa za porabljeno vodo v roku 15 dni po vročitvi opomina. Odjemalec mora biti z opominom izrecno opozorjen, da mu bo prekinjena dobava vode, če računa ne poravna v navedenem roku;
6. če odjemalec ne omogoči upravljalcu vodovoda odčitavanje ali zamenjavo vodomera;
7. če odjemalec odstrani pečat na vodomeru ali izvrši' drug nedovoljen poseg na priključku;
8. če odjemalec brez soglasja upravljalca vodovoda razširi lastno napeljavo ali dovoli drugi osebi priključitev na lastno napeljavo;
9. če odjemalec izvede priključek na vodovodni sistem brez soglasja upravljalca vodovoda;
10. če odjemalec ne upošteva ukrepov o varčevanju z vodo v primeru izrednih razmer vodne oskrbe;
11. če odjemalec ne upošteva 11., 14. in 15. točke 22. člena tega pravilnika.
Dobava vode je prekinjena dokler ni odpravljen vzrok prekinitve. Za ponovno priključitev na vodovodni sistem mora odjemalec plačati stroške prekinitve dobave in ponovne priključitve ter poravnati vse zaostale obveznosti do upravljalca vodovoda.
24. člen
Odjemalci vode, fizične in pravne osebe, morajo račun za dobavljeno vodo poravnati v roku, ki je naveden v računu.
Odjemalec lahko v roku 8 dni po prejemu računa ugovarja na znesek naveden v računu.
Če upravljalec pisni ugovor zavrne kot neutemeljen pošlje odjemalcu pisni opomin za plačilo dobavljene vode, skladno s 5. točko 23. člena tega pravilnika.
V čas od prejema pravočasnega ugovora do poteka 15 dnevnega roka od vročitve pismenega opomina, upravljalec ne sme prekiniti dobave vode.
25. člen
Pred dejansko prekinitvijo dobave vode pravnim osebam, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mesa in živil, oziroma pred prekinitvijo dobave vode javnim podjetjem in zavodom (šole, vrtci, zdravstveni domovi, bolnice ter avtobusne in železniške postaje), si mora upravljalec vodovoda pridobiti mnenje pristojne sanitarne in požarnovarnostne inšpekcije.
Kolikor je mnenje pristojnih inšpekcijskih služb pozitivno, upravljalec vodovoda ravna v skladu s 24. členom tega pravilnika.
Mnenje pristojne inšpekcije, razloge za zaporo dobave vode ter datum zapore upravljalec vodovoda sporoči tudi Izvršnemu svetu Skupščine občine Postojna.
26. člen
V primeru zmanjšanih možnosti dobave vode zaradi premajhne izdatnosti vodnih virov, velike porabe in nezadostne zmogljivosti vodovodnega sistema ali motenj v delovanju vodovodnega sistema lahko odjemalci uporabljajo vodo le za osnovne življenjske in proizvodne potrebe ter požarno varnost.
27. člen
Razmere iz prejšnjega člena, ugotavlja upravljalec vodovoda, ki v takih razmerah ukrepa in dobavlja vodo v skladu z občinskim odlokom o oskrbi z vodo, ki ureja dobavo in odjem vode v izrednih razmerah.
XI. HIDRANTI
28. člen
Hidranti v vodovodnem sistemu so namenjeni predvsem požarni varnosti, zato morajo biti vedno dostopni in v brezhibnem stanju.
29. člen
Brez predhodnega dovoljenja upravljalca vodovoda se smejo uporabljati hidranti le za gašenje požara ali za odstranjevanje posledic elementarnih nesreč. V takih primerih mora odjemalec v dveh dneh sporočiti upravljalcu vodovoda kraj in čas odjema ter morebitne pomanjkljivosti na odjemnem mestu.
30. člen
Odjem vode iz hidrantov v druge namene (zalivanje, pranje ulic, prevoz vode, gradbena dela, javne prireditve ipd.) je dovoljen le s predhodnim soglasjem upravljalca vodovoda. Odjemalec mora v ta namen naročiti pri upravljalcu vodovoda izvedbo hidrantnega priključka z vodomerom v skladu s tehničnim pravilnikom za izgradnjo in uporabo javnega vodovodnega sistema v občini Postojna.
31. člen
Uporabnik hidranta mora pustiti hidrant po odjemu v brezhibnem stanju. V nasprotnem primeru odgovarja za posledice in stroške, ki zaradi tega nastanejo.
XII. KONČNE DOLOČBE
32. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik za dobavo in odjem vode iz vodovoda Postojna (Uradni objave, št. 24/78).
33. člen
Odjemalci v večstanovanjskih hišah, ki so vgradili pomožni vodomer pred uveljavitvijo tega pravilnika, morajo o tem pisno obvestiti upravljalca vodovoda, sicer se takšen vodomer ne upošteva za obračun porabljene vode.
34. člen
V skladu z določili tega pravilnika sprejme upravni odbor upravljalca Tehnični pravilnik za izgradnjo in uporabo javnega vodovodnega sistema v občini Postojna, na katerega da soglasje Izvršni svet Skupščine občine Postojna.
35. člen
Ta pravilnik prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 108-1/92-10
Postojna, dne 7. januarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Postojna
Bogdan Biščak, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti