Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1993 z dne 12. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1993 z dne 12. 2. 1993

Kazalo

359. Odlok o obvezni, splošni in občasni deratizaciji v občini Krško, stran 364.

Na podlagi 3. člena Zakona o varstvu prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi (Uradni list SRS, št. 18/87) in 36. člena Odloka o pristojnostih in sestavi zborov občinske skupščine (Uradni list SRS, št. 3/90), je Skupščina občine Krško na seji Zbora združenega dela, Zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 19. 1. 1993 sprejela
ODLOK
o obvezni, splošni in občasni deratizaciji v občini Krško
1. člen
Zaradi uspešnega preprečevanja nalezljivih bolezni in velike gospodarske škode, ki jo povzročajo glodalci, se mora izvajati splošna in občasna deratizacija na območju celotne občine v naseljih z več kot 10 gospodinjstev. Deratizacija se mora opraviti tudi v vseh romskih naseljih.
2. člen
Obvezna in splošna deratizacija se izvaja redno dvakrat letno. Obvezna štirikrat letna deratizacija in po potrebi, pa se izvaja na sanitarni deponiji. Občasno deratizacijo odredi po potrebi Medobčinski inšpektorat Krško – sanitarna inšpekcija.
3. člen
Obvezno, splošno in občasno deratizacijo organizira in vodi specializirana delovna organizacija, ki izdela program in načrt deratizacije z vsemi ukrepi in načinom izvajanja.
4. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem programa in načrta obvezne deratizacije opravlja sanitarna inšpekcija Medobčinskega inšpektorata Krško, katero mora specializirana delovna organizacija o vsaki deratizaciji 10 dni vnaprej obvestiti in jo seznaniti s programom in načrtom deratizacije.
5. člen
Pri deratizaciji je potrebno zajeti sanitarno deponijo, vse komunalne naprave, stanovanjske in poslovne prostore s pripadajočimi skupnimi napravami, romska naselja, javne lokale, brežine vodotokov in vsa druga mesta, kjer je možnost za obstoj in razmnoževanje glodalcev.
6. člen
Izvajalec deratizacije je dolžan podvzeti vse potrebne ukrepe za varnost občanov in obvestiti prebivalstvo o varnostnih ukrepih. Vsa mesta, kjer so nastavljene vabe, je treba posebej označiti.
7. člen
O pričetku deratizacije mora izvajalec deratizacije obvestiti podjetja in občane preko sredstev obveščanja. V obvestilu mora navesti splošne ukrepe za varnost občanov, delavcev v podjetjih in drugih ustanovah in domačih živali.
8. člen
Vsi zavezanci deratizacije so ob času deratizacije in kontrole njenega postopka dolžni:
– omogočiti strokovnemu osebju, zaposlenemu pri deratizaciji dostop v objekte ter površine, s katerimi upravljajo in jim dati potrebna obvestila, ki so v pomoč pri izvajanju deratizacije,
– izvajati navodila, ki jih izda izvrševalec deratizacije, da ne bi prišlo do nesreč (zastrupitev ljudi, živali, domačih živali in podobno),
– obvezno pred vsako deratizacijo očistiti vse površine in prostore, ki pridejo v poštev za deratizacijo.
9. člen
Stroški za izvedbo deratizacije bremenijo:
– lastnike oziroma uporabnike zgradb za stanovanjske prostore s pripadajočimi objekti in površine v zasebni lasti,
– sredstva za tekoče vzdrževanje stanovanjskih hiš za stanovanjske prostore s pripadajočimi objekti in površine v družbeni lasti,
– sredstva za redno vzdrževanje pri javnih prometnih in zelenih površinah,
– uporabnike instalacijskih kolektorjev po enakem ključu, kot krijejo redno vzdrževanje, vodno skupnost Dolenjske pa za brežine vodotokov,
– upravljalce za javne komunalne in druge naprave,
– upravljalca sanitarne deponije.
10. člen
Cene storitev s področja deratizacije določi izvajalec del po dejanskih stroških opravljenega dela in po številu nastavljenih vab.
11. člen
Izvajalec deratizacije mora uporabljati strupe v skladu z Zakonom o prometu s strupi (Uradni list SFRJ, št. 13/91 in Uradni list RS, št. 16/91), ter Odločbo o seznamu strupov, ki se smejo dajati v promet (Uradni list SFRJ, št. 59/82, 7/84, 9/86, 18/87 in 13/88).
12. člen
Z denarno kaznijo do 30.000 SIT se kaznuje pravna oseba, ki ne dovoli oziroma onemogoči izvajanje deratizacije. Z denarno kaznijo do 5.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena. Z denarno kaznijo do 30.000 SIT se kaznuje oseba, ki s samostojnim osebnim delom opravljajo gospodarske in druge dejavnosti, ki ne dovolijo oziroma onemogočijo izvajanje deratizacije.
13. člen
Z denarno kaznijo do 5.000 SIT se kaznuje posameznik, ki ne dovoli oziroma onemogoči izvajanje deratizacije v stanovanjskih zgradbah ali pripadajočih napravah.
14. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o obvezni, splošni in občasni deratizaciji v občini Krško (SDL, št. 23/70).
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 1-524-1/93
Krško, dne 19. januarja 1993.
Predsednik
Skupščine občine Krško
Vojko Omerzu l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti