Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1993 z dne 12. 2. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1993 z dne 12. 2. 1993

Kazalo

356. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Kamnik, stran 360.

Na podlagi 3. odstavka 40. člena in 1. točke 24. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 2. odstavka 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 (Uradni list RS, št. 63/92) ter 119. člena Statuta občine Kamnik (Uradni list SRS, št. 6/86) izdaja Izvršni svet Skupščine občine Kamnik
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1993 v občini Kamnik
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, mora veterinarska organizacija Veterinarski zavod ljubljanske regije, DE Kamnik (v nadaljnjem besedilu veterinarski zavod) in veterinarske organizacije, ki so verificirane za preprečevanje in zatiranje kužnih bolezni (v nadaljnjem besedilu obratne veterinarske ambulante) opraviti v letu 1993 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta morata pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O vakcinacijah se morata medsebojno obveščati tudi veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta. O opravljenem delu morata poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat, kolikokrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
4. člen
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta, ki izvajata preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, morata voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
Veterinarski zavod in obratna veterinarska ambulanta iz prejšnjega odstavka morata spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
5. člen
Proti vraničnemu prisadu je treba preventivno vakcinirati kopitarje, goveda in ovce v vaseh Klanec, Breg in Komenda. Preventivno vakcinacijo opravi veterinarski zavod do 30. aprila 1993.
6. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. do 15. 4. 1993.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Peroralno vakcinacijo lisic je treba opraviti po programu, ki ga odredi RVU. Proti steklini je treba vakcinirati živali, ki se ženejo na pašo in sicer na stroške imetnika živali. Vakcinacijo iz prvega do četrtega odstavka tega člena opravi veterinarski zavod z inaktivirano (mrtvo) vakcino.
Vakcinacijo lisic iz tretjega odstavka tega člena opravijo veterinarski zavod in lovske organizacije v roku, ki ga določi RVU, z vakcino, ki jo odobri Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
7. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši, piščance, brojlerje, purane in japonske prepelice:
– v perutninskih obratih organizacij in podjetij;
– v naseljih,- kjer so perutninski obrati organizacij in podjetij ali večje reje individualnih proizvajalcev;
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo Republiške veterinarske uprave št. 322/A-026/82 z dne 11. marca 1982) oziroma po programu imunoprofilakse prilagojenim epizootiološki situaciji AKK, v 1993 letu.
Vakcinacijo po tem členu opravi veterinarski zavod; v perutninskih obratih in podjetjih, ki imajo organizirano lastno veterinarsko službo, pa obratna veterinarska ambulanta. Vakcinacija se opravi na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
8. člen
Valilna jajca smejo izvirati le iz perutninskih jat in matičnih jat japonskih prepelic, v katerih pri serološki preiskavi na kokošji tifus niso bili ugotovljeni pozitivni reaktorji, iz perutninskih jat, ki so bile vakcinirane proti kužnemu tremorju perutnine, Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni in ki po 14. tednu niso dobivale nitrofuranskih preparatov (nitrofurozan, furazolidon itd.).
Pregled z antigenom povzročitelja kokošjega tifusa po metodi hitre krvne aglutinacije opravi veterinarski zavod z ekipo obratne veterinarske ambulante.
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba vakcinirati matično jato in proizvodno jato, proti kužnemu tremorju pa le matično jato:
– v perutninskih obratih organizacij in podjetij;
– v obratih individualnih proizvajalcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Vakcinacijo proti kužnemu tremorju, infekcioznemu bronhitisu, Gumboro bolezni in Marekovi bolezni opravi veterinarski zavod, v obratih organizacij in podjetij, ki imajo organizirano lastno veterinarsko službo, pa obratne veterinarske ambulante.
Pri Marekovi bolezni se morajo prvi primeri bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskave oprave Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Vzorce krvi za kontrolo imunosti po določenih vakcinacijah iz 7. in 8. člena te odredbe vzamejo obratne veterinarske ambulante po programu Republiške veterinarske uprave. Preiskave na kontrolo imunosti pa morajo zagotoviti obratne veterinarske ambulante pri pooblaščenem inštitutu Veterinarske fakultete v Ljubljani.
9. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset ali več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev.
Proti tej bolezni je treba preventivno vakcinirati tudi prašiče, ki se krmijo s pomijami iz gostinskih obratov, obratov družbene prehrane in drugih javnih lokalov ne glede na njihovo število v gospodarstvu. Stroški vakcinacije bremenijo imetnika živali.
Vakcinacija iz tega člena se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa, opravi pa jo veterinarski zavod.
10. člen
Tuberkulinizirati je treba 50% vseh krav in brejih telic v občini (IX. tuberkulinizacija) in vse plemenske merjasce.
Tuberkulinizacijo opravi veterinarski zavod.
11. člen
Na brucelozo je treba enkrat letno preiskati krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom; ob sumljivi in pozitivni reakciji je treba odvzeti živalim kri za pregled. Prav tako je treba dvakrat letno klinično in serološko pregledati vse ovne na infekcijo z Brucella ovis.
Vzorce mleka in krvi odvzame veterinarski zavod.
Mlečno prstanasto preiskavo opravijo veterinarske organizacije, pooblaščene za diagnostične preiskave, laboratorijske preiskave krvi pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
12. člen
Na mehurčkasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je treba enkrat letno preiskati plemenjake v naravnem pripustu. Ravno tako je treba preiskati na IBR/IPV reje bikovskih mater sivorjave pasme.
Enkrat letno je treba pregledati plemenjake v naravnem pripustu na vibriozo (infekcija s Campylobacter foetus), leptospirozo, trihomoniazo, levkozo ter opraviti koprološki in bakteriološki pregled semena na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorce odvzame veterinarski zavod, preiskavo opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev je treba preiskati vse žrebce plemenjake na območju občine. Vzorce krvi žrebcev plemenjakov odvzame Veterinarska fakulteta v Ljubljani ob rednih pregledih. Serološki pregled vzorcev krvi z gelprecipitinskim testom (Coggins test) opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
14. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost in pršičavost je treba pregledati in preiskati čebelje družine vzrejevalcev matic in čebelje družine plemenilnih postaj, registriranih pri veterinarski službi. Omenjene družine je treba tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca.
Preglede in preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
Preglede na hudo gnilobo se opravi spomladi ali jeseni (jesenski pregled velja do naslednjega pregleda).
Vzorce mrtvic za preiskavo po tem členu vzame veterinarski zavod in jih pošlje Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
Vzorce mrtvic je treba poslati do 31. marca 1993, preiskave pa morajo biti opravljene do 30. aprila 1993.
15. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od 1. junija do 31. decembra 1993, vzorci tržnih rib pa ko to odredi občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba preiskati plemenske jate postrvi do 15. februarja 1993.
Na spomladansko viremijo, eritrodermatitis in vnetje ribjega mehurja pri krapih je treba do 15. maja 1993 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo, mladice krapov pa je treba preiskati do konca leta 1993.
Vzorce rib za preiskavo po tem členu vzame veterinarski zavod in jih pošlje Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
16. člen
Proti hemoragični bolezni je treba vakcinirati vse plemenske živali-kunce. Vakcinacijo opravi veterinarski zavod na stroške imetnika živali.
17. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-2/93-8
Kamnik, dne 27. januarja 1993.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Kamnik
Mihael Novak, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti