Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/1993 z dne 15. 1. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/1993 z dne 15. 1. 1993

Kazalo

113. Odlok o obveznem zbiranju, odlaganju in odvozu odpadkov v občini Slovenska Bistrica, stran 122.

Na podlagi 17. člena Zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/78) in 3. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91) ter 27. člena Statuta občine Slov. Bistrica (Uradni I. RS, št. 9/91) je Skupščina občine Slov. Bistrica dne 26. II. 1992 na 22. redni seji sprejela
ODLOK
o obveznem zbiranju, odlaganju in odvozu odpadkov v občini Slovenska Bistrica
1. člen
Zaradi smotrnejšega, izkoriščanja in varstva dobrin, varstva vrednot človekovega okolja, človekovega zdravja, počutja ter zaradi varstva živali, so vsi prebivalci, podjetja ter druge organizacije občine Slovenska Bistrica dolžni in upravičeni, da ravnajo z odpadki na način, ki je predpisan s tem odlokom.
2. člen
S tem odlokom se določijo vrste komunalnih odpadkov, zbiranje, odvažanje in odlaganje ter urejanje in vzdrževanje, odlagališča odpadkov.
3. člen
Na celotnem območju občine je obvezno urejeno zbiranje, odvažanje in odlaganje odpadkov iz vseh stanovanjskih in poslovnih prostorov, na način, ki je predpisan s tem odlokom.
4. člen
Določila tega zakona so obvezna za vsa podjetja ter druge organizacije, skupnosti in občane, za katere je organiziran reden odvoz komunalnih odpadkov (v nadaljnem besedilu: uporabniki) ter za podjetja, ki opravljajo komunalno dejavnost odvažanja in odlaganja komunalnih odpadkov.
5. člen
Komunalno dejavnost odvažanja in odlaganja komunalnih odpadkov opravlja podjetje ali posameznik, ki opravlja samostojno gospodarsko dejavnost (v nadaljnem besedilu: izvajalec), ki mu Izvršni svet Skupščine občine Slovenska Bistrica na podlagi javnega razpisa dodeli koncesijo.
6. člen
Odpadki po tem odloku so:
1. Odpadki, ki nastajajo pri pripravi živil, konzerve, pepel, porcelan, steklenina, keramika, kovinski odpadki, tekstil, papir, plastika, razen večjih trdnih predmetov, ki bi utegnila poškodovati smetnjake ali vozila za odvoz smeti.
2. Odpadki iz drugih virov zlasti: odpadni gradbeni material, premog, dvoriščne smeti, odpadne snovi iz zdravstvenih in veterinarskih zavodov, kjer ni predpisan poseben postopek uničevanja, odpadki iz industrijske in obrtne predelave, nevtralizirani (očiščeni, sežgani) odpadki iz industrije, ostanki živil gostinskih obratov, embalaže iz obrti in industrije ter večji kosovni odpadki iz gospodinjstev, obrti in industrije.
3. Hitro vnetljive snovi, olja, fekalije, masti, snovi različnega izvora, kisline ter podobne snovi, so odpadki, ki so nevarni okolju. Za odlaganje teh se določi posebni režim s posebnim dogovorom z izvajalcem in pristojnimi inšpekcijskimi službami.
7. člen
Z odpadki je treba ravnati tako, da niso ogroženi, prizadeti ali moteni:
– človekovo zdravje in počutje
– naravni viri
– živalski in rastlinski sistem
– zavarovalni naravni predeli ter naravni in kulturni spomeniki
– videz pokrajine in naselij
– higiena ter
– javni red in mir.
I. ZBIRANJE IN ODLAGANJE ODPADKOV
8. člen
Uporabniki stanovanjskih in poslovnih prostorov so dolžni odlagati odpadke v tipske smetnjake. Vrsto in število smetnjakov določijo izvajalci v skladu z organizacijo in tehnologijo odvažanja oziroma strukturo ali vrsto odpadkov. Izven posod za odpadke na odjemnih mestih in izven odlagališča odpadkov je prepovedano odlagati odpadke.
9. člen
Uporabniki zgradb morajo skrbeti za to, da so smetnjaki, v času odvoza, postavljeni na določenem ustreznem prostoru (odjemno mesto), do katerega je možen dostop s posebnim komunalnim vozilom.
Posamezne primere, ko ni mogoče priti v bližino stanovanjskega ali drugega objekta s posebnim komunalnim vozilom, rešujeta sporazumno uporabnik in izvajalec. Za nove objekte mora biti že v načrtu predviden poseben prostor za postavitev smetnjakov. Ustreznost prostora potrdi izvajalec s pisnim mnenjem.
10. člen
Potrebno število smetnjakov nabavijo uporabniki, ki skrbijo tudi za redno vzdrževanje in nadomestitev z novimi, ko so stari smetnjaki dotrajani. Smetnjaki morajo biti nabavljeni, ko je zgradba pripravljena za vselitev, oziroma, ko izvajalec začne izvajati program vključevanja v redni odvoz odpadkov.
Posode za odpadke lahko nabavi izvajalec ha svoje stroške po programu, ki ga sprejme izvršni svet skupščine občine.
V teh primerih zaračuna izvajalec uporabnikom poleg cene za ravnanje z odpadki tudi obrabnino za uporabo posod.
11. člen
Uporabniki morajo skrbeti za čistočo smetnjakov in okolice. V primerih, da sta smetnjak in okolica smetnjaka nečista, jo očisti izvajalec na stroške uporabnika. Kadar izvajalec pri praznjenju posod za odpadke onesnaži odjemno mesto, ga je dolžan takoj očistiti.
12. člen
Ob kioskih, trgovinah, gostinskih obratih, slaščičarnah in drugih javnih zgradbah, tržnici, parkiriščih, športnih igriščih in drugih javnih površinah, morajo upravljalci namestiti tipizirane koše za odpadke. Koše za odpadke, nameščene na javnih mestih mora upravljalec redno čistiti in vzdrževati ter odpadke dnevno odlagati v tipizirane posode za odpadke.
Upravljalci morajo potrebno število košev za odpadke namestiti v dveh mesecih po sprejetju zahtevka.
13. člen
Za gostinske obrate, živilsko industrijo in druge sorodne obrate veljajo glede odlaganja odpadnih snovi posebni predpisi.
14. člen
Za kosovne odpadke (štedilniki, hladilniki in drugi podobni materiali) se organizira poseben odvoz. Način in čas zbiranja ter odvoz določi izvajalec z letnim programom, ki ga potrdi izvršni svet skupščine občine in se javno objavi na krajevno običajen način.
15. člen
Izpraznjevanje greznic in odvažanje fekalij vrši za to pooblaščen izvajalec ali posameznik v skladu z določili tega odloka.
Črpanje fekalij iz greznic in odpadnih snovi iz kanalov je dovoljeno le s pripravami, ki ustrezajo higiensko tehničnim zahtevam.
Pooblaščen izvajalec ali posameznik, ki vrši izpraznjevanje greznice in kanalov, mora okolico, če jo onesnaži temeljito očistiti in razkužiti.
II. ODVOZ ODPADKOV IN JAVNA ODLAGALIŠČA
16. člen
Izvajalec je dolžan posode z odpadki prazniti skladno z razporedom odvoza. Razpored odvoza pripravi izvajalec v soglasju z inšpekcijskimi službami in ga potrdi izvršni svet skupščine občine. Razpored se objavi v javnih občilih in na krajevno običajen način. Razpored mora ustrezati značilnostim in količini posameznih odpadkov. Komunalni in sanitarni inšpektorat imata pravico zahtevati večjo pogostost odvoza.
17. člen
Izvajalec mora odvažati odpadke v posebnih vozilih, ki so urejena tako, da je možna brezprašna polnitev, prevoz in praznitev in jih odlagati na določeno odlagališče.
Na odlagališču odpadkov je dovoljeno odlagati samo odpadke iz 1. in 2. točke 6. člena. Ostalih odpadkov ni dovoljeno odlagati na odlagališče odpadkov, razen odpadkov, ki se odlagajo pod posebnimi pogoji, in za katere si izvajalec pridobi mnenje pooblaščene strokovne institucije in inšpekcijskih organov.
18. člen
Odlagališča za odpadke vzdržuje pooblaščeno podjetje, ki sprejme poslovnik o upravljanju in vzdrževanju odlagališča odpadkov. Poslovnik potrdi izvršni svet skupščine občine.
19. člen
Lokacijo odlagališča komunalnih odpadkov določa skupščina na osnovi predpisanega izvedbenega akta, h kateremu da soglasje lokalna skupnost.
III. DOLOČANJE CEN
20. člen
Ceno odvoza in deponiranja določa skladno s predpisi Izvršni svet občine Slov. Bistrica. Cena odvoza in deponiranja se oblikuje na osnovi pokrivanja stroškov za odvoz, deponiranje in urejanje odlagališč. V primerih, ko gre za organiziran reden odvoz odpadkov je osnova za obračun m2 stanovanjskega prostora in število članov gospodinjstva.
Odvoz in deponiranje odpadkov iz poslovnih prostorov se zaračuna na kvadratni meter poslovne površine.
Uporabnikom, za katere je določeno zbiranje in odlaganje odpadkov v tipizirane večje zaboje (kesone), se stroški odvoza in deponiranja zaračunavajo po prostornini kesona (industrija) oziroma številu prebivalcev (gospodinjstev) za posamezna naselja.
V primerih, ko gre za različne načine odvoza, lahko izvršni svet določi drugačen način formiranja cene odvoza in deponiranja komunalnih odpadkov.
21. člen
Za pobiranje, odvažanje odpadkov ter za opravljanje in vzdrževanje odlagališča so dolžni lastniki oziroma upravljale zgradb in objektov mesečno pokrivati ekonomske stroške.
Cena zajema:
1. pobiranje in odvoz odpadkov 2. stroške za vzdrževanje odlagališča
Izvajalec odvoza in" deponiranja komunalnih-odpadkov, ceno posameznih storitev oblikuje v skladu s 37. členom zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), in drugimi predpisi ter na osnovi sklepa Izvršnega sveta občine Slov. Bistrica.
Cene se oblikujejo tako, da se ločijo posebej stroški pobiranja in odvoza ter stroški vzdrževanja odlagališča. Pod stroške vzdrževanja odlagališča se smatrajo:
1. sprotno buldožiranje in vzdrževanje odlagališča
2. osebni dohodki in ostali prejemki delavca, ki skrbi za red na odlagališču
3. amortizacija odlagališča in sredstva za načrtovane dodatne razširitve odlagališča
4. vsi drugi predvideni stroški, ki so zajeti v poslovniku o upravljanju in vzdrževanju odlagališč.
22. člen
Uporabniki odlagališča odpadkov, ki vršijo odvoz sami, plačajo stroške vzdrževanja odlagališča odpadkov. Cena se oblikuje za m3 odpadkov.
23. člen
Odvoz odpadkov plačuje tisti, ki jih je po tem odloku obvezen odlagati.
24. člen
Obveznost plačila za odvažanje in odlaganje odpadkov nastane za vse uporabnike z dnem, ko začne izvajalec opravljati storitve na njihovem območju, oziroma ko se uporabniki vselijo v stanovanje ali prično uporabljati poslovne prostore.
Na območju občine Slov. Bistrica, kjer je organiziran reden odvoz komunalnih odpadkov velja obveznost plačila za odvažanje komunalnih odpadkov za vse občane in druge uporabnike.
25. člen
Poslovni prostor je prostor, ki ga uporablja podjetje ali zasebni obrtnik za opravljanje svoje dejavnosti.
IV, RAVNANJE Z ODPADKI PO SISTEMU LOČENEGA ZBIRANJA ODPADKOV
26. člen
Izvršni svet skupščine občine vodi ravnanje z odpadki po sistemu ločenega zbiranja odpadkov preko izvajalca v skladu s posebnim programom.
27. člen
Na območjih občine, kjer je uvedeno ločeno zbiranje odpadkov, je tak način obvezen za vse uporabnike in izvajalca in se izvaja po programu.
28. člen
Na območjih, kjer je uvedeno ločeno zbiranje odpadkov, priskrbi izvajalec ustrezne tipizirane posode, uporabniki pa so dolžni odlagati odpadke ločeno v posode, skladno s programom in z navodili izvajalca.
29. člen
Cena ravnanja z odpadki na območjih, kjer je uvedeno ločeno zbiranje odpadkov se obračunava glede na potrebno prostornino posode za ostale odpadke in na osnovi stroškov za ravnanje z odpadki po programu.
Če uporabniki odpadkov ne zbirajo ločeno, je izvajalec upravičen zaračunati stroške tudi za tiste posode, kjer so odpadki nesortirani.
30. člen
V posode namenjene za ločeno zbiranje odpadkov je obvezno ustrezno sortirano odlaganje odpadkov.
V posode za ločeno zbiranje odpadkov je prepovedano odlaganje drugih odpadkov.
V. DRUGE DOLOČBE
31. člen
Izvajalec je dolžan ocenjevati in evidentirati strukturo in količino odpadkov, ki so zajeti v obvezen, reden odvoz in se odlagajo na odlagališču.
Izvajalec je dolžan ugotavljati tudi nepravilno uporabo smetiščnih posod (odlaganje posebnih odpadkov, ki vsebujejo nevarne snovi, ipd.). V primeru kršitve je dolžan prijaviti pristojni inšpekciji.
32. člen
Za območje, kjer še ni uveden organiziran reden odvoz odpadkov, pa je to glede na vrsto in količino odpadkov potrebno, pripraviti program za uvedbo organiziranega odvažanja odpadkov zato pooblaščena strokovna organizacija.
Program potrdi Izvršni svet občine Slovenska Bistrica.
VI. NADZORSTVO
33. člen
Nadzorstvo nad vzdrževanjem tega odloka opravljajo organi urbanistične, sanitarne, vodnogospodarske, gozdarske in drugih inšpekcij ter organi policije vsak v okviru delovnega področja in območja.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
34. člen
Z denarno kaznijo najmanj 15.000 tolarjev se kaznuje za prekršek izvajalec (pravne osebe ali posameznik, ki opravlja samostojno gospodarsko dejavnost) če:
1. ne postavi kesonov na primerna odjemna mesta ali jih ne odvaža po letnem načrtu (14. člen),
2. ne odvaža odpadkov skladno s 15. členom,
3. ne prazni posod za odpadke, skladno z razporedom odvoza, na zahtevo komunalnega ali sanitarnega inšpektorata pa pogosteje (16. člen)
4. odvaža odpadke z neprimernimi vozili (17. člen)
5. odlaga odpadke izven določenega odlagališča (17. člen)
6. odlaga na odlagališče odpadkov nekomunalne odpadke in odpadke za katere si ni pridobil strokovnega mnenja. (17. člen)
Z denarno kaznijo najmanj 2.500 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba izvajalec, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
35. člen
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki opravlja samostojno gospodarsko dejavnost, če kot uporabniki:
1. ne odlagajo odpadkov v posode za odpadke določene v 8. členu,
2. odlagajo odpadke izven posod za odpadke ali izven odlagališča odpadkov (8. člen)
3. odlagajo na odlagališče odpadkov nekomunalne odpadke (17. člen)
4. ne odlagajo ločeno odpadkov v ustrezne tipizirane posode (28. člen).
Z denarno kaznijo najmanj 3.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
36. člen
Z denarno kaznijo 2.500 tolarjev se na kraju samem kaznuje posameznik, če stori prekršek, naveden v 1., 2., 3., ali 4. točki 1. odstavka 35. člena.
37. člen
Z denarno kaznijo 1.000 tolarjev se kaznuje na kraju samem delavec izvajalca, ki takoj ne očisti odjemnega mesta, ki ga je pri praznjenju posod za odpadke onesnažil (11. člen).
38. člen
Denarno kazen iz 36. in 37. člena tega odloka izterjajo na kraju samem pooblaščene osebe komunalnega ali sanitarnega inšpektorata ter policisti od tistih, ki jih zalotijo pri storitvi prekrška.
VIII. KONČNE DOLOČBE
39. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o obveznem zbiranju, odlaganju in odvozu odpadkov (Medobčinski uradni vestnik, št. 13/74)
40. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1/1-012-26/92
Slovenska Bistrica, dne 26. novembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine Slovenska Bistrica
Ivan Pučnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti