Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992

Kazalo

2470. Odlok o ureditvenem območju mesta Litije levi in desni breg z mikrocelotami GS 6, GS 1, GS 2, LS 3, in LS 1, stran 3052.

Na podlagi 39. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor. (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 26/90), 44. člena Navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85), Statuta. občine Litija (Uradni list SRS, št. 26/83, 16/87) in 9. člena Odloka o volitvah v zbore Skupščine občine Litija (Uradni I. SRS, št. 2/90) je Skupščina občine Litija na 20. rednem skupnem zasedanju zbora krajevnih skupnosti, zbora združenega dela in družbenopolitičnega zbora dne 24. 9. 1992 sprejela
ODLOK
o ureditvenem območju mesta Litije levi in desni breg z mikrocelotami GS 6, GS 1, GS 2, LS 3 in LS 1
1. člen
Sprejmejo se zazidalni načrti za mikrocelote GS 2, LS 1, GS 1 in ureditvena načrta za mikroceloti LS 3 in GS 6 (v nadaljnjem besedilu: ureditveni območji Levi breg in Desni breg), ki jih je izdelal Projektivni Atelje d.o.o. Arhing Ljubljana pod št. projekta 3632 v juliju 1991 in na osnovi javne razgrnitve dopolnil v februarju 1992.
2. člen
Meja ureditvenega območja Levi breg poteka na severu po železniški progi, na zahodu sega do parcele 1507 in 1506/2 ter ob magistralni cesti zavije do parcele 1523/1 in jo prečka proti jugu do reke Save. Nato poteka po bregu reke Save do stičišča reke in železnice, kjer se zaključi.
Meja ureditvenega območja Desni breg teče na severu vzdolž brega Save, na zahodu se zaključi pri parceli 444 in nadaljuje potek po cesti v Podkraju ter ob vznožju hriba Sitarjevec po Pokopališki poti. Pri zaključku parcele 74/1 zavije proti vzhodu, zaobkroži parcele 77/1,2 in 396/16 ter se proti severu obrne do priključka Levstikove ceste na Grbinsko cesto. Po njej poteka do križišča s cesto Dolenjskega odreda, po kateri poteka do Zasavske ceste in dalje ob robu parcel 193/1, in 193/3 ter prečka v ravni črti parcelo 210 do reke Save.
Meji območij sta prikazani v grafičnih prilogah, seznam parcel je priloga k zazidalnim in ureditvenim načrtom.
3. člen
Ureditveno območje Levi breg je namenjeno naslednjim sklopom funkcij s pogoji posegov v prostor:
1. Območje kmetijskih zemljišč (K) do predvidenega podvoza se ohranja tudi v nadalje za potrebe kmetijstva.
2. Industrijsko obrtno območje (I) od Ljubljanske ceste do parcele 1351/40,36 se namenja tudi v bodoče industrijsko-obrtni dejavnosti.
Širitve bodo v okviru funkcionalnega zemljišča z lokacijsko dokumentacijo, ko bo definiran program.
3. Območje centralnih dejavnosti (Ca) od industrijskega obrtnega območja do soseske "Na stavbah", severno od Ljubljanske in Ponoviške ceste vključno z območjem nove avtobusne postaje ob Savi in obstoječe Pošte se namenja naslednjim funkcijam:
– Železniška postaja – širitev obstoječega objekta in ureditev parkirišč (62 PM) z navezavo na novo semaforizirano križišče na Ljubljanski cesti
– Cankarjeva cesta – se spremeni v peš cono z zaporo na priključku z Ljubljansko cesto, objekti ob njej se postopoma prenovijo (pritličje: oskrbno-storitvene in trgovske dejavnosti, nadstropje: stanovanja.)
– Prenovi se objekt "Pošta" za hotelsko-gostinske in druge storitvene dejavnosti s parkiriščem na severnem delu ob Cankarjevi cesti
– Prenovi se hiša Parmova 9 – Gavarjeva hiša z obstoječo funkcijo knjižnice in Ponoviška 6 za družbene in druge nemoteče dejavnosti.
– Vzhodno od nadvoza se v okviru obstoječih objektov LB, SDK in Pošte predvidijo podobne funkcije, kot so obstoječe: Dovoli se: vzdrževanje, adaptacije, posegi za zaokrožitev funkcije, nadkritje s streho v naklonu, izraba prostih površin za ureditev parkirišč (v skladu z grafično prilogo)
– Rušitve: Pomožni objekti ob Parmovi ulici
– Novi objekti:
Trgovsko poslovni objekt vzdolžno s Parmovo ulico, ki ima dovoz iz vzhodne strani v kletno etažo z garažnimi boksi, dostop pa iz Cankarjeve ceste v pritlično etažo s trgovskimi in oskrbno storitvenimi funkcijami.
Avtobusna postaja s petimi pokritimi stojišči (C 2) in ustreznimi funkcionalnimi prostori, nadkrita z eno etažo za poslovne dejavnosti. Navezava je na novo križišče na Ljubljanski cesti.
4. Območje obrtno storitvenih dejavnosti (Oa) v pasu med Ljubljansko cesto in Savo zahodno od nadvoza do parcele 1350/1.
Funkcije:
– Na skrajnem zahodnem koncu novo parkirišče za avtobuse in kamione (8 PM) z-obračališčem
– Skladišča Merkur s funkcionalnimi površinami v okviru katerih so dovoljene širitve za zaokrožitev funkcije (z LD)
– Individualne stanovanjske hiše z obrtnimi delavnicami.
Skladiščni objekt na parceli 1350/2 predviden za rušenje. Nadomesti se ga z novo stanovanjsko hišo z delavnico (O 1) ali samo z obrtno delavnico. Med omenjenimi obrtnimi objekti in Ljubljansko cesto se postavi žična ali betonska ograja z obvezno gosto zasaditvijo tik ob ograji, ki maskira obstoječe odprte deponije ob obrtnih delavnicah.
5. Območje individualnih objektov (Sa) v pasu med Ljubljansko ter Ponoviško cesto in Savo, ki meji na zahodu na območje obrtno-storitvenih dejavnosti, na vzhodu pa se zaključuje s parcelami 1346/12 in 1345/7. Izvzeto je območje avtobusne postaje, dovoza na most in pošte.
– Obstoječe funkcije: stanovanjske in oskrbno-storitvene. Dovoljuje se prenova, adaptacije, vzdrževanje, sprememba namembnosti za mirne dejavnosti brez negativnih vplivov na okolje.
– Novi objekti: zahodno od nadvoza šest novih stanovanjskih objektov s parcelami ca 1.000 m2 (Sa/1-6).
V okviru stanovanjskih površin dovoljene poslovne površine za mirne dejavnosti (advokatura, zdravstvo, projektiva). Vzhodno od nadvoza in obstoječih objektov trije novi stanovanjski objekti (Sa/8-10) z možnostmi kot v zgornji alinei.
– Vzdolž celotne brežine reke Save urediti peš pot:
Pri obstoječih individualnih parcelah, ki segajo do vode je potreben odkup za te namene.
6. Območje stanovanjske soseske (Ba) "Na Stavbah" med železnico in Ponoviško cesto od cone Ca do parc. št. 1345/33 na vzhodu
– Funkcija:
Obstoječa blokovna pozidava z dvema individualnima objektoma, kulturnim domom in pomožnimi objekti garaž in drvarnic ter centralnim parkom.
– Dovoli se: Vzdrževanje, adaptacije, rekonstrukcije obstoječih objektov, zlasti v smislu izboljšanja funkcionalnosti in izgradnje centralnega ogrevanja. Po priključku objektov na centralno ogrevanje, se rušijo vse obstoječe drvarnice.
– Objekt kulturnega doma se obnovi in v celoti nameni kulturnim dejavnostim
– Obstoječi park se ustrezno vzdržuje.
– Uredi še prometna površina (cesta) na S delu območja.
7. Območje zelenega pasu (Za) ob Savi V od območja "Sa" dalje
– Funkcija: Parkovne površine s peš potmi, klopmi in igrali za otroke.
– Drugi gradbeni posegi tu niso dovoljeni, razen ustrezne protipoplavne ureditve (nivo terena)
8. Območje nove soseske s stanovanjsko gradnjo (Bb) vzhodno od obstoječe stanovanjske soseske Ba do parc. št. 1345/40
– Niso dovoljeni posamezni gradbeni posegi brez predhodne celovite urbanistične presoje tega območja, kjer bo opredeljena vrsta gradnje z oblikovnimi parametri, prometni režim ter parcelacija z zakoličbo. Do izrabe v te namene se prostor koristi za urejeno vrtičkarstvo z enotno oblikovanimi lopami za orodje.
9. Prometne površine (Pa)
a) Dinamični promet:
– Novo polno križišče pri Pletilji, na katero se navezuje parkirišče za kamione ob Savi in nov podvoz pod železniško progo (š = min. 6 m, v = min. 4,5 m). Podvoz se na drugi strani železniške proge navezuje na Graško, Kidričevo in Predilniško cesto.
Izgradnja parkirišča za kamione je pogojena z kabliranjem odseka 20 KV daljnovoda in postavitev kabla v kineto v odseku parkirišč.
– Rekonstrukcija, križišča za železniško postajo s semaforizacijo in levimi pasovi. Nanj se navezuje tudi nova avtobusna postaja v obrežnem pasu.
– Ureditev semaforiziranega križišča z nadvozom in odseka Ljubljanske ceste do drugega semaforiziranega križišča (zaprtje Cankarjeve, ureditev pločnikov ob Ponoviški cesti).
– Enosmerni dovoz (š = 3,5 m) do novih stanovanjskih objektov v obrežnem pasu iz Ljubljanske ceste in z iztekom v rekonstruirano križišče.
– Rekonstrukcija cestnega telesa š = 5,5 m povezovalne ceste med Ponoviško cesto in cesto ob progi, ki se tudi rekonstruira v povezovalno cesto. Le-ta se na zahodni strani zaključuje pri novem trgovsko-poslovnem objektu, na vzhodni strani pa pri rezervatu za novo stanovanjsko sosesko.
– Del Cankarjeve ceste postane peš cona, dovoljen je urgentni dovoz, dostava, komunalne storitve.
b) Statični promet:
– Uredi se 8 PM za tovornjake in avtobuse (glej 1. alinejo pod a)
– Uredi se 5 stojišč za avtobuse na avtobusni postaji
– Ob železniški postaji se uredi 62 PM za osebna vozila, vendar je njihova izgradnja pogojena z istočasno ureditvijo nakladalno – razkladalnega prostora ob tiru 4.a (skladišča).
– Ob restavraciji "Pošta" na Cankarjevi se uredi 15
PM
– Pod nadvozom in v območju do povezovalne ceste se uredi 64 PM
– Ob objektu Ponoviška 14 se uredi 20 PM.
-V kletni etaži trgovsko-poslovnega objekta v centru se zgradi 26 garažnih boksov ali PM (glede na potrebe)
c) Peš promet: "*' – Peš pot vzdolž celotnega obrežja Save. Kjer objekti stanovanjskih hiš segajo do brežin, je potreben ustrezen odkup za te namene.
– Prečne peš povezave trgovsko poslovnega centra s stanovanjsko sosesko "Na Stavbah" in s peš cono Cankarjeve ceste (ob robu parcele. 1348/11).
4. člen
Ureditveno območje Desni breg je namenjeno naslednjim sklopom funkcij s pogoji posegov v prostor. 1. Stanovanjsko območje Podkraj (Sb + Oc)
– Funkcije: stanovanjske, AMD
– Dovoljeno: vzdrževanje, adaptacije dozidave v smislu funkcionalno-oblikovnega zaokroženja posameznih objektov, pri čemer se etažnost in vertikalni gabarit prilagodi obstoječim objektom
– Novi posegi: ureditev avtopralnice zahodno od AMD (06) in parkirišč vzhodno od AMD
2. Območje centralnih dejavnosti (Cb) od Trga osvoboditve do ulice Mire Pregljeve južno od Zasavske ceste se namenja naslednjim funkcijam:
a) Peš cona
– Valvazorjev trg z trgovsko-oskrbnimi in storitvenimi funkcijami, ki se urede v prenovljenih obstoječih objektih.
– Pri prenovi se upošteva, urbanistični koncept s tipologijo trga, ki se pri občini razširi. Ohranijo se objekti kulturne dediščine (cerkev, Farbarjev grad). Pri adaptaciji Koblarjeve hiše se obnovi gang na južni strani. Tudi pri ostalih objektih je pri prenovi treba upoštevati tipične detajle in poudarke arhitekturne dediščine!
– Pritličja prenovljenih objektov (CP) se urede za bolj frekventne trgovske, gostinske in storitvene dejavnosti kot so: trgovine, butiki, manjši gostinski lokali, frizer, kozmetičarka, čevljarstvo, graverstvo, tekstilna in usnjarska galanterija, urarstvo, drogerija, delikatesa, kemična čistilnica, izdelava ključev, zlatarstvo itd... Velikost javnih prostorov lokalov ne Sme presegati 25 m2.
– Nadstropja in mansarde se prenovi za mirnejše storitvene dejavnosti (advokatura, projektiva, zdravstvo) ali stanovanjske funkcije.
– Peš cona Valvazorjevega trga je tlakovana. Obdela se po posebnem projektu. Vključuje območje Trga svobode vključno z okolico cerkve, nove tržnice in atrija pri občinski zgradbi. Tržnica je s trgom povezana s tremi prehodi, med objekti (v skladu z grafično prilogo).
– Dovoz je dovoljen za urgenco, komunalne storitve in oskrbo trgovin po določenem prometnem režimu.
b) Predvideni novi objekti
– Objekt cvetličarne na Trgu svobode z dostopom iz ceste v Podkraj – C3 (cvetličarna, prodajalna, paviljon)
– Prizidek k cerkvi – C4 – funkcionalna dopolnitev
– Prenova objektov (CP) Valvazorjev trg 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 5, 11, 15, 17, 19, Jerebova 2, Levstikova 4, 2, Trg Svobode 1
– Izgradnja poslovno-stanovanjskega objekta v nadaljevanju objektov Valvazorjev trg 19 – C5
Izgradnja objekta na S delu je pogojena s prestavitvijo VN električnega kabla.
– Izgradnja poslovno-stanovanjskega objekta ob ulici Mire Pregljeve – C6
– Dozidava prizidka občine na dvoriščni strani za trgovsko-gostinske funkcije – C7
– Trgovski objekt na SV strani parkirišča ob občinski zgradbi – C8
– Nova tržnica z garažnimi boksi C9, ki so lahko namenjeni tudi skladiščem tržnice (po potrebi)
– Prizidek k Centromerkurju – CIO, nadkritje s streho v naklonu in nov fasadni plašč, enotno obdelan za celoten objekt s prizidkom.
Izgradnja prizidka je pogojena s prestavitvijo VN električnega kabla.
c) Ostali objekti v območju centralnih dejavnosti
– Dovoljeni posegi: vzdrževanje, adaptacija za izboljšanje funkcije in sprememba namembnosti kot pri objektih za prenovo
– Kare med Pregljevo, Levstikovo in Boriškovo. ulico se v bodočnosti, ko bo definiran program uredi z lokacijsko dokumentacijo.
3. Stanovanjsko območje (Sc) južno od Levstikove ceste in območja družbenih dejavnosti
– Funkcije: stanovanjske, omejene kmetijske (zatečeno stanje)
– Dovoljeno: vzdrževanje, adaptacije, dozidave v smislu funkcionalno-oblikovnega zaokroženja posameznih objektov pri čemer se etažnost in vertikalni gabarit prilagodi" obstoječim objektom.
4. Območje družbenih dejavnosti (D)
– Osnovna šola
Uredi se kletne in podstrešne prostore šole za potrebe šolskih dejavnosti in glasbene šole.
Na jugozahodnem delu se uredi novo športno igrišče (Dl) z obveznim športnim programom osemletke (tek na 100 m s krožno stezo, skok v daljino in višino, met krogle, igrišče košarke, rokometa in odbojke).
Lega igrišč v skladu z grafično prilogo, velikost v skladu z normativi.
Obstoječi objekt šole se vzdržuje in po potrebi prenavlja z vidika funkcionalnosti.
– Vzgojnovarstveni zavod
Na vzhodu se predvideva prizidek za eno igralnico (D2) v širini krila in istim višinskim gabaritom ter arhitektonskim oblikovanjem.
Obstoječi objekt vrtca se vzdržuje in po potrebi prenavlja z vidika funkcionalnosti.
5. Območje stanovanjske soseske (Bc) "Rozmanov trg"
– Funkcija: Obstoječa blokovna pozidava z nekaj individualnimi objekti. in trgovino, osnovne preskrbe. Vmes zelene površine.
– Dovoli se: vzdrževanje, adaptacija za stanovanjske funkcije in mirne oskrbne dejavnosti brez kakršnih koli negativnih vplivov na okolje (hrup, smrad, nevarne odplake).
V okviru lastnih funkcionalnih zemljišč so dovoljene širitve obstoječih parkirišč na račun zmanjšanja zelenic, ki se uredijo s prijavo del.
Enako se uredijo pokriti prostori za kontejnerje za smeti ki se oblikujejo enotno in zračno, so tlakovani in iz treh strani močno ozelenjeni. Lokacije za te prostore se določijo v skladu z občinskim odlokom za ravnanje z odpadki.
– Pred igriščem košarke ob cesti Staneta Rozmana se dovoli postavitev prodajnega paviljona (BI), namenjenega različni živilski in neživilski ponudbi.
– Severno od obstoječe oskrbne trgovine Merkator se zgradi prizidek velikosti ca 13 x 20 m za razširitev ponudbe za sosesko (B2)
– Vzhodno od športne dvorane se predvidi triplex garažni objekt ali drugačen poslovni objekt, ki ga narekujejo takratne, potrebe (B3).
6. Območje obrtno storitvenih dejavnosti (Ob) z obstoječimi objekti ob Zasavski cesti na južni strani
– Funkcija: Obrtno storitvene dejavnosti. Vsi negativni vplivi na okolje morajo biti omejeni na zakonsko dopusten maximalni nivo.
– Pri obstoječih objektih so dovoljene prizidave za zaokrožitev oziroma izboljšanje funkcije, vendar ne v pasu ob Zasavski cesti.
– Pas severno od Zasavske ceste se priključi športno rekreativni coni.
– Zahodno od objekta Kmetijske zadruge se predvidi diskontna trgovina (Ob/l) za Kmetijsko zadrugo.
7. Športno rekreativno območje (R)
– Obstoječe dejavnosti: Ribiški dom, kegljišče, tenis igrišča. Dovoljeno vzdrževanje, obnove v smislu izboljšanja funkcije.
– Predvidene dejavnosti: Dozidava Motela (R 1) h kegljišču, tenis hala, bazen, mini golf in druge zabavno rekreativne dejavnosti. Ko bo program dokončno znan in definiran je potrebno pred izgradnjo posameznih objektov izdelati oblikovno urbanistično presojo, ki bo območje enovito obdelala in bo osnova za izdelavo lokacijske dokumentacije.
8. Območje vrtičkarstva (V) – severozahodno od športno rekreativnega območja. Območje se plansko razparcelira in opremi z enotno oblikovanimi lopami za orodje.
9. Območje zelenega pasu (Zb) ob Savi do rekreacijskega območja.
– Funkcija: parkovne površine s peš potmi in klopmi, ohranjanje obstoječih vrb
– Drugi gradbeni posegi tu niso dovoljeni, razen ureditve parkirišč z ohranjanjem obstoječih dreves in s tlakovanjem oziroma obdelavo z ustreznimi okolju primernimi materiali.
10. Prometne površine (Pb)
a) Dinamični promet
– Ublažitev krivin ceste čez Trg osvoboditve v Podkraj.
– Križišče Pregljeve ceste in ceste Komandanta Staneta se uredi s semaforizacijo za pešce.
– Križišče Zasavske s Pregljevo in cesto Dolenjskega odreda je polno in semaforizirano. Na križišče se severno priključuje servisna cesta za parkirišča in športno-rekreacijsko cono.
– Zasavska cesta se v odseku med semaforiziranim križiščem in cesto Dolenjskega odreda razširi na širino prvega odseka.
– Iz Levstikove ceste je speljan v končni fazi priključek do nove tržnice.
– Zasavska cesta se poveže s cesto Komandanta Staneta med stolpičema 9 in 7
– Valvazorjev trg postane v celoti peš cona. Dovoljeni urgentni dovoz, dostava, komunalne storitve.
b) Statični promet
– Parkirišča v obrežnem pasu – skupaj 131 PM
– Parkirišča ob objektih in na tržnici – skupaj 252
PM
– Garažna mesta – max. možno število skupaj 118
GM
c) Peš promet
– Peš pot neposredno ob bregu Save
– Peš povezava med Valvazorjevo peš cono in Rozmanovim trgom.
5. člen
Pogoji in usmeritve za arhitektonsko oblikovanje in maksimalni gabariti so naslednji: C 1 – trgovsko poslovni objekt:
– tlorisni gabarit: 2 x 13 x 20 m v zamiku
– vertikalni gabarit: K + P + M
– streha: simetrična dvokapnica z naklonom 35 stopinj in strešnimi frčadami
C 2 – Avtobusna postaja s poslovnimi prostori
– Tlorisni gabarit: 12 x 36 m + 17 x 14 m
– Pritličje: arkade s 5 avtobusnimi stojišči in jedri za funkcije postaje
– Nadstropje in mansarda: poslovne funkcije
– Streha: simetrična dvokapnica s frčadami C 3 – Objekti cvetličarne
– tlorisni gabarit: 2 x max. 17 x 9 + paviljonski okrogli objekt 7 m x 9 m
– vertikalni gab.: P + M
– streha: simetrična dvokapnica, naklon 35 stopinj C 4 – Prizidek k cerkvi
– arhitektonsko oblikovanje mora biti prilagojeno obstoječi arhitekturi cerkve in v skladu z usmeritvami LRZVNKD
C 5 – Poslovno-stanovanjski objekt
– arhitektonsko prilagojen objektu Valvazorjev trg 19, tlorisna oblika v črki U – zaključek proti občin, atriju
– širina objekta: 8 m
– max. dolžina v smeri proti Centromerkurju: 13 m
– max. prečna dolžina (v smeri občine): 15 m
– vogali diagonalno porezani kot pri obstoječem objektu Valvazorjev trg 18
– vertikalni gabarit: P + M. Na strehi frčade za osvetlitev mansardnega dela
C 6 – Poslovno stanovanjski objekt ob ulici Mire Pregljeve
– Gabariti in funkcija so določeni že z glavnim projektom.
C 7 – Dozidava prizidka občine na dvoriščni strani za maskiranje neustrezne dvoriščne fasade občinske zgradbe
– arhitektonska zasnova: širši kletni del š = 15 m z diagonalnim zaključkom proti stopnicam občinske zgradbe
– etaža je ožja, š = 7 m za prodajni prostor slaščičarne ali podobne dejavnosti, ki ima spredaj teraso, podobno kof C 5
– materiali podobni kot pri objektu C 5 C 9 – Tržnica – 3 sklopi
– peš cona s stojnicami
– prometne površine zadaj v nižjem, nivoju (-45 cm) z dostopom do garažnih oziroma shrambnih boksov, vkopanih v brežino v dolžini 50 m in v globini 5 m
– parkirišče nad garažnimi boksi dostopno iz Levstikove ulice in Valvazorjevega trga.
– Potrebno je zgraditi tudi sanitarije za tržnico in sicer v okviru prenove neposrednih sosedskih objektov na Valvazorjevem trgu, ki bodo namenjeni dodatni ponudbi tržnice (mesar, ribarnica itd.)
C 10 – Prizidek k Centromerkurju: š = 10 m, nadkritje celotnega objekta. Arhitektonsko oblikovanje vključno s fasado enotno.
O 1 – Obrtno stanovanjski objekt ali obrtna delavnica
– tlorisni gabarit: 12 m x 35 m
– vertikalni gabarit: P + M
– streha: simetrična dvokapnica O 2 – Diskontna trgovina
– tlorisni gabarit: 15 m x 25 m
– vertikalni gabarit: P
– naklon strehe: prilagojen objektu Kmetijske zadruge
O 3 – Avtopralnica ob AMD
– dimenzije po zahtevah tehnologije in prostorskih možnosti.
S/1-6 Stanovanjske vile
– tlorisni gabarit: 15 m x 15 m
– vertikalni gabarit: P + 1 + M
– naklon strešin in kritina ter ostali oblikovalski elementi pri vseh objektih enaki.
S/8-10 Stanovanjske hiše
– tlorisni gabarit: 10 m x 13 m (upoštevati razmerje stranic)
– vertikalni gabarit: P + 1 -t- M.
– streha: simetrična dvokapnica, naklon 35 stopinj,
– oblikovalski elementi pri vseh treh objektih enaki. BI- Prodajni paviljon ob cesti Komandanta Staneta
– tlorisni gabarit: 5 m x 33 m
– vertikalni gabarit: P
B 2 – Prizidek severno od Mercatorja za dopolnitev trgovskih dejavnosti
– tlorisni gabarit: max. 20 m x 25 m višinsko in oblikovno prilagoditi obstoječemu objektu.
B 3 – Poslovni ali garažni objekt
– tlorisni gabarit: 20 m x 36 m
– vertikalni gabarit: K + P + 1
R 1 – Prizidek motela na vzhodni strani kegljišča
– tlorisni gabarit: 18 m x 18 m
– višinsko in oblikovno prilagoditi obstoječemu -objektu.
6. člen
Za celotno območje obdelave velja, da gradnja pomožnih objektov ni dovoljena.
7. člen
Komunalno opremljanje se pri izgradnji in. urejanju mesta izvaja na naslednjih osnovah:
Kanalizacija:
Predviden je ločen sistem kanalizacije.
– Fekalna kanalizacija se zbira v kolektorju na levem in desnem bregu Save, pri čemer se vrši prečrpavanje iz levega na desni breg. Zbirni kolektor na desnem bregu se zaključi v novi čistilni napravi.
Kanalizacijo s čistilno napravo je potrebno zgraditi pred izdajo uporabnih dovoljenj novim objektom oziroma pred vselitvijo ljudi.
– Morebitne tehnološke onesnaževalce vode je pred iztokom v odpadno kanalizacijo čistiti do te mere kot to zahteva odlok o odpadnih vodah.
– Meteorna kanalizacija je speljana v Savo. Opremljena mora biti z zaklopnimi ventili in črpalkami. Poprej ni dovoljena gradnja novih objektov. Vso meteorno vodo s parkirišč, katera so asfaltirana, garaž in drugih onesnaženih utrjenih površin je pred iztekom v. kanalizacijo očistiti s peskolovi, ki so opremljeni z lovilci olj.
– Na križanjih vodovodne in kanalizacijske cevi mora znašati medsebojni vertikalni odmik vsaj 0,5 m. s tem, da poteka vodovod nad kanalizacijo. Kjer so glavni kanalizacijski in vodovodni vodi na paralelnih potekih obeh tras v manjši razdalji od 3 m. je zagotoviti med cevovodom nepropustni naboj (npr. glina).
Vodovodno omrežje
Obstoječi primarni mestni vodovod ima zadostne kapacitete za priključitev novih porabnikov. "Zgraditi je le ustrezno sekundarno mrežo do novih porabnikov.
Električno omrežje
Obravnavano območje se napaja iz več TP in sicer štirih na levem in treh na desnem bregu. Novo predvideni objekti se priključujejo ha obstoječe trafo postaje, razen predvidene soseske Bb, ki bo imela svojo TP ter območja rekreacije kjer bo potrebno ob izdelavi LD za nove objekte določiti tudi lokacijo za novo TP. Potrebna je tudi prestavitev oziroma kabliranje dveh odsekov VN vodov, kot je navedeno v posameznih primerih. (Parkirišče za kamione, PM za os. vozila ob avtobusni postaji, objekt C5, prizidek k Centromerkurju.) V nekaterih primerih (objekt 02 in šolsko športno igrišče) je potrebno prestaviti tudi odseke NN vodov.
Ogrevanje
Predvideno je centralno ogrevanje na plin (butan in propan), ki se ga dovaža v cisternah. Določene so lokacije za postavitev teh cistern (v grafični prilogi).
Na posameznih lokacijah (ena za desni in ena za levi breg) so predvidene po tri cisterne po 150 m3 s pomožnimi objekti kot so: Kotlovnica za toplotno energijo, ki je potrebna za uparjevanje plina, vparilnica in prečrpališče. Na predlaganih lokacijah so predvideni predpisani odmiki in dostop z vozili s tekočim plinom butan in propan.
Pred dovajanjem plina v centre potrošnje (kotlovnice) se pritisk le-tega regulira na 0,1 bar.
PTT omrežje
Območje urejanja bo vezano na VATC Litija levi breg – v objektu pošte. Predvideva se razširitev obstoječe centrale za 2000 telefonskih priključkov in novogradnja -telefonskega^ omrežja, kjer ni obstoječega ter dopolnitev in rekonstrukcija obstoječega omrežja na območju, kjer to ne zadošča potrebam porabnikov. Novi poštni prostori so v poslovnem objektu ob občinski zgradbi.
Javna razsvetljava
Novo predvidene in rekonstruirane ulice je potrebno opremiti z javno razsvetljavo, ki bo napajana iz najbližje trafo postaje.
Javna snaga
Uspešen sistem funkcioniranja javne snage se zagotavlja s tem, da se za individualne porabnike dopolni in ohranja sistem manjših zabojnikov za smeti, za bloke, trgovine in javne objekte pa večje zabojnike na mestih, ki so za to določena v skladu z odlokom za ravnanje z odpadki, kar velja tudi za lokacije zabojnikov za sekundarne odpadke (steklo, kovine, papir). Odvoz smeti se predvideva na predvideno skupno deponijo odpadkov.
Zaklanjanje
V ta namen se za novozgrajene javne objekte predvidijo ustrezno urejene kletne etaže v skladu s predvideno zakonodajo s tega področja.
8. člen
Ustrezni pogoji za zaščito okolja pred možnim onesnaženjem se glede na dejavnosti v območju zagotove z izvedbo planirane čistilne naprave, kamor naj se steka že zgrajena fekalna kanalizacija, s sistemom zbiranja in odvažanja smeti ter izvedbo lovilcev olj in maščob na vseh parkirnih površinah v območju.
Investitorji so za objekte, kjer nastopa potencialna nevarnost onesnaženja okolja, dolžni ob izdelavi projektne dokumentacije zagotoviti ustrezne zaščitne ukrepe.
Treba je upoštevati tudi Zakon o varstvu pred hrupom v naravnem in bivalnem okolju in zagotoviti ustrezne protihrupne zaščite, če je predvidena dejavnost hrupnega značaja (obrtne delavnice).
Če občinski organ oceni, da ima investicija lahko tudi negativne učinke na okolje, z odločbo izda zahtevo po neodvisni ekološki presoji investicije ali jo z odločbo zavrne.
9. člen
Etapnost izvajanja je opredeljena načelno za javne objekte, prometnice in komunalne posege, medtem, ko za zasebne objekte etapnost predstavlja izključno interes in potrebo posameznega investitorja.
I. ETAPA
– Valvazorjev trg
Prenova objektov Valvazorjeva 6,8,10,16 in Levstikova 2 ter tlakovanje peš cone.
– Prestavitev Volkove domačije
– Širitev cerkve
– Tržnica
– Poslovno stanovanjski objekt ob Pregljevi ulici
– Ureditev Pregljeve ul. vključno s semaforizacijo križišča za pešce
– Parkirišče v obrežnem pasu
– Pokrita teniška hala
– Sklop bazenov v rekreativni coni
– Garažni boksi ob samskem domu
– Podvoz na levem bregu
– Avtobusna postaja s križiščem na Ljubljanski cesti
– Parkirišča na vzhodni strani nadvoza
– Izgradnja levobrežnega kolektorja in prečrpalnega bazena
– Ureditev obrežnih zelenih površin in vrtov
– Vzdrževanje in adaptacije javnih zavodov.
II. ETAPA
– Prenova preostalih objektov Valvazorjevega trga (12, 14, 18, 11, 15, 17. 19) in Levstikove 4
– Ureditev dovoza na tržnico iz Levstikove ceste
– Izgradnja trgovsko-gostinskega objekta v podaljšku Valvazorjeve 19 in na dvorišču ob občinski zgradbi
– Posaditev obeh lip
– Poslovno-trgovski objekt na Rozmanovem trgu
– Parkirišča ob železniški postaji
– Poslovno-trgovski objekt ob Parmovi cesti
– Rušitev objektov Lesne industrije in priprava terena za stanovanjsko gradnjo (dostopna cesta, nivo terena)
– Ureditev Cankarjeve ceste v peš cono
– Ureditev parkirišč za tovornjake z ustreznim križiščem na Ljubljanski cesti.
III. ETAPA
– Nova stanovanjska soseska (Bb) vzhodno od soseske "Na stavbah"
– Centralno ogrevanje nove in obstoječe soseske
– Rušitev drvarnic ter nova prometna rešitev za novo sosesko
– Izgradnja nove garažne hiše oziroma poslovnega objekta.
Etapnost se lahko spremeni, če se spremenijo pogoji lastništva in investicijske možnosti.
10. člen
Začasna namembnost površin, objektov in naprav, ki se ne preoblikujejo v prvih oziroma predhodnih etapah ostane enaka dosedanji, pri čemer za njih veljajo obstoječi režimi, s tem, da se na teh zemljiščih dovoljujejo posegi v prostor, ki so nujni za nemoteno realizacijo predhodnih etap.
Spremembe namembnosti objektov so dovoljene le v primerih, ko sprememba ne vpliva na poslabšanje obstoječih pogojev za bivanje v okolju.
Funkcija novih objektov mora biti v skladu s funkcijo območja v katerem se gradijo.
11. člen
Investitorji in izvajalci so dolžni:
– realizirati posamezni poseg v celoti, vključno z ustrezno infrastrukturo, parkirišči in ureditvijo okolice
– zagotoviti potrebne ukrepe za zaščito okolja v skladu s 8. členom tega odloka.
– vse javne površine projektirati v skladu s pravilnikom za projektiranje objektov brez arhitektonskih ovir (Uradni list SRS, št. 48/87)
– zagotoviti namembnost objektov skladno z 10. členom tega odloka
– realizirati izvedbo vseh prenov in ureditev objektov, ki so klasificirani kot kulturna in urbanistična dediščina v sodelovanju z Ljubljanskim zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine
– pri izgradnji upoštevati pogoje LRZVNKD, ki so sestavni del ZN
– investitorji in izvajalci so dolžni pred pričetkom posamezne etape oziroma posegom v prostor urediti premoženjsko pravne razmere z lastniki zemljišč, kot je ustrezna odškodnina ali nadomestno stavbno zemljišče.
12. člen
Dovoljena so odstopanja od predvidenih gabaritov in sicer:
– za novogradnje v smislu zmanjšanja navedenih max. gabaritov za 2 m, kolikor to ne poruši prostorskih oblikovnih konstant, kar velja zlasti za nove objekte ha Valvazorjevem trgu (občinski atrij). Višinski gabariti so opredeljeni le z etažnostjo
– za komunalno infrastrukturo so dovoljena odstopanja, vendar morajo biti v tehnični dokumentaciji strokovno utemeljena
– spremembe namembnosti zemljišč, objektov in naprav so dovoljene le v smislu 10. člena tega odloka.
– kolikor se pojavi potreba po spremembi predvidenih posegov ob pripravi projektov za izvajanje del, za zagotovitev boljšega funkcioniranja posameznih objektov oziroma medsebojno povezanega sklopa objektov in naprav, spremembo lahko potrdi le Izvršni svet.
13. člen
Zazidalni načrt je občanom stalno na vpogled na Oddelku za urejanje prostora občine Litija in pri izdelovalcu Urbanistični zavod Projektivni atelje Ljubljana.
14. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja urbanistična inšpekcija Občinskega inšpektorata Litija.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-2/91
Litija, dne 24. septembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine Litija
Mirko Kaplja l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti