Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992

Kazalo

2466. Odlok o ureditvenem načrtu za novo pokopališče in bencinski servis v Radečah, stran 3046.

Skupščina občine Laško je na podlagi 39. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in RS 26/90) ter 7. člena Odloka o sestavi, pristojnostih in načinu odločanja Skupščine občine Laško (Uradni list RS, št. 13/90) na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti ter družbenopolitičnega zbora dne 26. septembra 1992 sprejela
ODLOK
o ureditvenem načrtu, za novo pokopališče in bencinski servis v Radečah
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa območje urejanja z ureditvenim načrtom za novo pokopališče in bencinski servis v Radečah, ki ga je izdelal Inženiring IBT Ljubljana, p.o. pod št. 7870/061 v januarju 1993 in je sestavni del tega odloka.
2. člen
Ureditveni načrt vsebuje: A. Tekstualni del B. Grafične priloge
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Laško
– geodetski posnetek in meja območja
– ureditvena situacija
– zemljiškokatastrski načrt
– funkcionalna zemljišča, obodna parcelacija in zakoličbeni podatki
– prometna ureditev
– vzdolžni profil ceste
– načrt zelenih površin
– vodna ureditev
– zbirnik komunalnih vodov
– prerezi C. Soglasja
II. MEJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Ureditveno območje je večinoma v k.o. Hotemež, manjši del zemljišča pa leži v k.o. Radeče. Meja območja poteka od izhodiščne točke, ki je jugozahodni vogal parcele 345/2 k.o. Hotemež. Od tu meja prečka parcelo 345/1 do potoka, prečka potok in teče dalje v isti smeri po parc. 424/1 od vrha pobočja oziroma do severne meje parcele 423. od tu poteka po parcelni meji 423 do jugozahodnega vogala iste parcele od te točke dalje poteka po parceli št. 424/1 ob gozdni poti do parcele 430, ki jo prečka v severnem vogalu, v isti smeri prečka tudi severni vogal parcele 428, na robu parcelne meje se rahlo zalomi proti severu in prečka v tej smeri parceli 431 in 424/1 do magistralne ceste. Vse naštete parcele so v k.o. Hotemež.
Po prečkanju magistralne ceste se meja usmeri po vzhodnem robu parcele 603 k.o. Radeče, pri uvozu za Radeče zopet prečka magistralno cesto in poteka dalje proti zahodu po južnem robu parcele 572/2 k.o. Radeče v njenem zahodnem vogalu prečka dovozno cesto oziroma parcelo 1066/2 k.o. Hotemež in v isti smeri še del parcele 344 k.o. Hotemež po ca. 10 m se zalomi proti jugu poteka vzporedno z mejo parcele 1066/2 do južnega dela parcelne meje 345/3 k.o. Hotemež, kjer se zalomi proti zahodu in poteka po južnem robu parcel 345/3 in 345/2 k.o. Hotemež do izhodiščne točke.
Meja območja je razvidna na geodetski podlagi v grafičnih prilogah.
Območje obsega 9,83 ha.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI UREJANJA
4. člen
Območje urejanja je namenjeno zgraditvi:
– novega pokopališča
– novega bencinskega servisa. Ureditveno območje je razdeljeno v tri cone:
– pokopališče na platoju Dobravca,
– vhodna ploščad za pokopališče na trasi opuščene ceste Radeče-Krško,
– bencinski servis ob magistralni cesti M 10-3.
Na območju bencinskega servisa so predvideni objekti za: bencinsko črpalko, avtopralnico in avtoservis.
Na območju vhodne ploščadi k pokopališču je predvidena zgraditev: vhodne ploščadi in stopnišča za dostop pešcev, zajezitev potoka in zgraditev manjšega bajerja, zgraditev trgovsko-gostinskega objekta, v katerem bodo lokali za oskrbo pokopališča pa tudi strankam bencinskega servisa.
Na območju pokopališča so predvideni objekti izključno v funkciji pokopališča: poslovilni objekti, objekti za vzdrževanje in sakralni objekt. Objekte se grupira v centru pokopališča, kjer se uredi tudi glavni vhod.
Tri grobna polja so razvrščena okrog centra pokopališča. Na območju prvega grobnega polja, ki se bo zgradilo v prvi etapi izvedbe pokopališča, se uredi tudi večja travnata površina, ki bo namenjena za možne masovne pokope ob elementarnih nesrečah in vojni.
5. člen
Obstoječe transportne poti – vlake za spravilo lesa se nadomesti z novimi izven območja urejanja. Pri določanju novih tras bo sodelovalo gozdno gospodarstvo.
6. člen
V območju zemljišča novega pokopališča se nahaja prazgodovinska gomila, ki arheološko še ni raziskana. Gomilo se v nespremenjenem stanju ohrani in vključi v ureditev pokopališča kot zgodovinski spomenik. Pri tem mora sodelovati Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Celje.
7. člen
V območju urejanja vhodne ploščadi se nahaja starejši objekt opuščenega zajetja nunskega vodovoda. Objekt se bo pri gradnji dovozne ceste odstranil, zajetje pa tehnično saniralo in vodo odvedlo v meteorno kanalizacijo.
8. člen
Za dograditev pokopališča in nove dovozne ceste bo potrebna sprememba parcelacije in krčenje gozda.
Nove parcele so določene glede na velikost funkcionalnega zemljišča za posamezne objekte:
– bencinski servis 4.278 m2
– trgovsko gostinski objekt 625 m2
– vhodna ploščad 1.517 m2
– pokopališče 40.289 m2 Znotraj funkcionalnih zemljišč se parcele lahko dele v manjše glede na lastništvo posameznih objektov ali delov objektov. Ostale površine so namenjene zgraditvi prometnih površin, ali pa ostanejo v obstoječi obliki kot zelene površine.
IV. POGOJI ZA ARHITEKTURNO IN KRAJINSKO OBLIKOVANJE
9. člen
Arhitekturno oblikovanje in krajinske ureditve naj se navežejo na tipologijo krajevne tradicionalne arhitekture in krajinske značilnosti.
Materiali, ki se uporabljajo pri gradnji objektov so zidane stene, ometane z belim naravnim peskom, grobo oblikovan kamen in les.
Strehe so dvo- ali štirikapne z naklonom 30-35 stopinj, kritina naj bo temna. Dovoljena je uporaba erkerjev in stolpičev.
10. člen
Gabariti objektov so:
– bencinska črpalka: pritličje 10 x 15 m, streha dvokapnica 30 stopinj
– nadstrešek nad črpalko 15 x 25 višine 4,5 m
– avtoservis z avtopralnico: pritličje 13 x 15 m, streha dvokapnica 30 stopinj
– trgovsko gostinski objekt: pritličje 6 x 30m, streha dvokapnica 30-35 stopinj
– pokopališče – poslovni objekt: pritličje 10 x 25m, streha dvokapnica 35 stopinj
– pokopališče – objekt za vzdrževanje, pritličje 6 x 12m, streha dvokapnica 35 stopinj, objekt se s pokrito pasažo poveže s poslovilnim objektom
– pokopališče – nadstrešnica nad ploščadjo za poslovilne slovesnosti 12 x 12m, višina 4-5 m, streha štirikapnica 35 stopinj
– sakralni objekt – pritličje 12 x 24m, streha dvokapnica 35-40 stopinj, ob cerkvi se zgradi zakristija in zvonik.
11. člen
Ploščadi naj bodo tlakovane (kamen, kocke ali betonski tlakovci), pešpoti tlakovane in peščene. Vozne površine naj bodo asfaltirane, parkirni prostori popločeni z mrežastimi ploščami ali kombinirano s kockami in betonskimi tlakovci.
12. člen
Pri urejanju zelenih površin naj se v največji meri ohrani in uporabi obstoječo vegetacijo. Nove zasaditve naj bodo prilagojene avtohtonemu rastlinju. Proste površine se zatravi.
Drevoredi se zasade ob dovozni cesti v območju vhodne ploščadi in ob spodnjem parkirnem prostoru. Parkovne površine se urede ob bencinskem servisu, vhodni ploščadi in ob bajerju ter na centralnem delu pokopališča. Cvetlične nasade se nasadi ob robu komunikacij ali ploščadi.
13. člen
Pri urejanju pokopališča se ohrani manjše skupine obstoječe vegetacije in se jih vključi v ureditev pokopališča.
Skupine grobnih polj naj bodo ločene z zelenimi pasovi. Vrste grobov potekajo vzporedno s plastnicami terena, dve sosednji vrsti se razmeji z živo mejo.
Pokopališče mora biti ograjeno z 2 m visoko ograjo.
14. člen
Potok se ob vhodni ploščadi zajezi in uredi v manjši bajer. Breg bajerja je z ene strani omejen s kamnitim zidom in leseno ali kamnito ograjo, z druge strani pa se urede terase za dostop do vodne površine.
Ob bajerju se uredi sprehajališče.
Voda odteka po kanalizaciji v smeri proti Hotemežu do odprtega odvodnika nasproti plinske merne postaje.
V. POGOJI ZA KOMUNALNO UREJANJE
15. člen
Glavna prometnica v ureditvenem območju je magistralna cesta M 10 – 3 s priključkom za Radeče. Na magistralno cesto je prometno navezan bencinski servis.
Za zagotovitev varnega prometa je potrebno v tem delu rekonstruirati širino ceste in uvesti tretji vozni pas za razvrščanje vozil, ki zavijajo v levo,
Novi prometni ureditvi se priredi prometna signalizacija.
16. člen
Od priključka za Radeče do pokopališča se zgradi dovozno cesto širine 5 m. V strmini naj ima cesta, maksimalni naklon 14% v zavojih pa 5%.
Ločeno od dovozne ceste se za dostop pešcev zgradi pešpot. V spodnjem strmem delu se zgradi stopnišče.
Za parkiranje osebnih avtomobilov se zgradi dvoje parkirišč vsako za ca. 50 vozil. Eno parkirišče je na vhodni ploščadi, drugo pa ob vhodu na pokopališče.
17. člen
Za oskrbo s sanitarno vodo se izvede vodovodno omrežje s priključkom na obstoječe omrežje pri »Kolenovem grabnu«, glavni vod 0 100 poteka ob dovozni cesti do vhodne ploščadi, kjer se zgradi črpališče in od njega do pokopališča tlačni vod, ki poteka vzporedno s pešpotjo. Za zagotovitev požarne in komunalne vode se na območju zgradi nadzemne hidrante.
18. člen
Kanalizacija se izvede v ločenem sistemu.
Fekalne vode se odvaja v vodotesne greznice.
Meteorne vode s streh, cest in tlakovanih površin se odvaja z meteorno kanalizacijo, ki se na koncu priključi na odprti cestni odvodnik ob magistralni cesti. Pred priključkom na kanalizacijo se vse cestne vode spelje preko peskolova in lovilca olj.
V območju bencinskega servisa se odprti obcestni odvodnik nadomesti v meteorno kanalizacijo. Odvod vode iz bajerja v odprti odvodnik ob magistralni cesti se izvede s posebnim kanalom.
19. člen
Poizkusna geološka raziskava je pokazala v območju pokopališča prisotnost podzemne vode v globini 1,5 do 1,8 m glede na koto površja. Zato je pri graditvi grobnih polj izvesti drenažno kanalizacijo na globini 0,5 m nižje od pokopnega nivoja. Vse izcedne vode se zajame in spelje v čistilno napravo (klorinator). Prečiščeno vodo se nato priključi na meteorno kanalizacijo.
20. člen
Ogrevanje objektov je urediti tako, da ne bo prišlo do škodljivih emisij v ozračje. Ker je na robu območja že izvedena plinska mreža, se investitorjem priporoča napeljavo in uporabo zemeljskega plina za ogrevanje in pripravo tople vode.
21. člen
Za oskrbo z električno energijo se zgradi sekundarno kabelsko mrežo n.n. 0,4 k V od trafopostaje TP 20/0,4 kV Hotemež – naselje do bencinskega servisa in dalje do centralnega dela pokopališča. Celotno mrežo se izvede z zemeljskim kablom. Kjer bo kabel potekal po utrjenih površinah, ali bo prečkal prometne površine, bo položen v kabelski signalizaciji iz cevi Φ 110 mm. Na vseh lomih trase se izvedejo betonski jaški.
22. člen
Javna razsvetljava se uredi na vseh javnih prometnih površinah in ob celotni trasi pešpoti.
23. člen
Telekomunikacijsko omrežje se izvede z zemeljskim TK kablom iz ATC Radeče s priključitvijo na obstoječo mrežo pri Kolenovem grabnu.
24. člen
Na območju pokopališča bodo nameščeni kesoni za odpadke. Na samem pokopališču pa bodo še posebej nameščeni koši za smeti. Prav tako je na območju bencinskega servisa določen prostor za kontejner.
VI. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO
25. člen
Etapnost
V prvi etapi ureditvenega načrta je potrebno zgraditi uvozne in izvozne priključke na magistralno cesto.
Bencinska črpalka in pralnica z avtoservisom se lahko gradi ločeno ali samostojno.
Pokopališče se lahko gradi v treh fazah, 1. faza obsega gradnjo centralnega dela s poslovilnimi in funkcionalnimi objekti in spodnje grobno polje skupaj s površino za množične pokope in ureditvijo prazgodovinske gomile. V 2. in 3. fazi se zgradi še 2. in 3. grobno polje. Skupaj s 1. fazo je potrebno zgraditi v celoti še dovozno cesto s parkirnim prostorom, vse komunalne vode, javno razsvetljavo in drenažo grobnega polja.
26. člen
Tolerance
Pri izdelavi dokumentacije so možna manjša odstopanja od posameznih rešitev, prikazanih v grafičnih prilogah, ki se nanašajo na potek tras infrastrukture, velikost in namembnost objektov. Gabariti objektov lahko odstopajo + – 10% ob upoštevanju gradbenih linij. Namembnost objektov je možno spremeniti samo, če gre za dopolnitev predvidene dejavnosti oziroma za sorodno dejavnost.
27. člen
V postopku za izdajo dovoljenj za infrastrukturo in objekte: bencinsko črpalko, avtopralnico, avtoservis, trgovsko gostinski objekt, sakralni objekt, objekt za vzdrževanje ter poslovni objekt investitor predloži strokovne osnove.
Pred zgraditvijo objektov je potrebno izdelati detajlne geomehanske raziskave terena.
28. člen
Za vso infrastrukturo izven mej ureditvenega območja je realizacija le-te nujna. Za izvedbo načrtovanih rešitev se izdelajo strokovne osnove za izdajo dovoljenj.
29. člen
Vse objekte in naprave bencinskega servisa je urediti skladno z veljavnimi predpisi in standardi. Vse posege v prostor je potrebno v tehnični dokumentaciji načrtovati tako, da ne bo prihajalo do prekomernega onesnaževanja zraka, vode in zemlje, da ne bo prišlo do povzročanja prekomernega hrupa in da bodo krajinsko oblikovne rešitve skladne z obstoječo podobo krajine.
30. člen
Do pričetka izvajanja urbanističnega načrta oziroma posameznih etap gradnje ohranijo zemljišča sedanjo rabo.
31. člen
Druge obveznosti investitorjev in izvajalcev
Investitorji oziroma izvajalci morajo sodelovati z Zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine pri zaščiti arheološke in krajinske dediščine in v primeru arheološke najdbe obvestiti spomeniško službo.
Stroški za izgradnjo vlak za spravilo lesa, ki se nadomeščajo, bremenijo investitorja.
Investitorji so dolžni skrbeti za ureditev in vzdrževanje funkcionalnih zemljišč, zelenic, dovozov in druge ureditve ob objektih.
VII. KONČNE DOLOČBE
32. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri občinskih upravnih organih.
33. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
34. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-2/92
Laško, dne 26. septembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine
Laško Miloš Veršec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti