Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992

Kazalo

2457. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju KS Dob, stran 3035.

Na podlagi 8. člena Zakona o referendumu in drugih oblikah osebnega izjavljanja (Uradni list SRS, št. 23/77 in 18/88), 3. člena Zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) in 15. člena Statuta Krajevne skupnosti Dob je svet Krajevne skupnosti na seji dne 9. 10. 1992 sprejel
SKLEP
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Dob
I
Za območje Krajevne skupnosti Dob, ki obsega vasi Dob, Boga vas, Breg pri Dobu, Pokojnica, Škofije, Sela pri Dobu, Sad, Podboršt, Rdeči Kal, Hrastov dol, Trnovica, Lučarjev Kal in Male Pece, se razpiše referendum za uvedbo samoprispevka v denarju, za modernizacijo cest in komunalnih objektov na območju krajevne skupnosti, za dograditev osnovne šole v Šentvidu pri Stični in za izgradnjo telefonskega omrežja.
II
Referendum bo v nedeljo 6. 12. 1992 od 7. ure do 19. ure na običajnih glasovalnih mestih Krajevne skupnosti Dob.
Referendum bo izvedla petčlanska volilna komisija, ki jo bo imenoval svet krajevne skupnosti.
III
S samoprispevkom zbrana sredstva bodo uporabljena na naslednji način:
– 50% zbranih sredstev za modernizacijo cest in komunalnih objektov po programu krajevne skupnosti,
– 25% zbranih sredstev za dograditev osnovne šole Ferdo Vesel v Šentvidu pri Stični (telovadnica),
– 25% zbranih sredstev za izgradnjo primarnega telefonskega omrežja na območju pošte Šentvid pri Stični.
IV
Samoprispevek bo uveden za obdobje 5 let, in sicer od 1. 1. 1993 do 31. 12. 1997.
V
Samoprispevek bodo plačevali prebivalci krajevne skupnosti, ki stalno prebivajo na območju krajevne skupnosti Dob in občani, ki imajo na območju Krajevne skupnosti Dob stanovanjsko ali počitniško hišo in nimajo stalnega prebivališča na območju krajevne skupnosti, in sicer:
1. občani, ki prejemajo osebne dohodke iz delovnega razmerja pri pravnih osebah ali zasebnih delodajalcih, oziroma nadomestilo osebnega dohodka, v višini 1,5% od osebnih dohodkov in nadomestil, zmanjšanih za davek od osebnih prejemkov in prispevkov za socialno varnost;
2. občani, ki prejemajo osebno ali družinsko pokojnino, v višini 0,75%, zmanjšano za davek od osebnih prejemkov in prispevkov za socialno varnost;
3. občani, ki so zavezanci davka od kmetijske dejavnosti, v višini 5% od letnega katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih zemljišč;
4. občani, ki so zavezanci za davek od upravljanja dejavnosti:
– od zbrane bruto zavarovalne osnove, zmanjšane za prispevke za socialno varnost po stopnji 2%,
– od ugotovljenega dobička po stopnji 1%;
5. občani, ki prejemajo prejemke za priložnostno opravljanje storitev v višini 1,5% od posameznega bruto prejemka, zmanjšanega za plačani davek po 15. členu Zakona o dohodnini;
6. občani, ki imajo nepremičnine, to je stanovanjsko hišo ali počitniško hišo na območju krajevne skupnosti, nimajo pa v njej stalnega prebivališča, v dveh letnih obrokih za vsako leto uvedenega samoprispevka, in sicer 3% od poprečnega mesečnega osebnega dohodka za mesec januar in julij v posameznem letu, ugotovljenega po podatkih Zavoda RS za statistiko, za zaposlene v gospodarstvu.
VI
Samoprispevek se ne plačuje od prejemkov iz socialnovarstvenih pomoči, od priznavalnin, invalidnin in drugih prejemkov po predpisih o vojaških in civilnih invalidih vojne, od denarnega nadomestila za telesno okvaro, od dodatka za pomoč in postrežbo, od pokojnin, ki ne presegajo zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine priznane po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov, od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študetni in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevek se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavcev, določenega z zakonom. Znesek obračunanega in odtegnjenega samoprispevka od pokojnine, oziroma od osebnega dohodka delavcev in drugih delovnih ljudi, ne sme biti večji od razlike med priznano pokojnino in pokojnino, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, oziroma med akontacijo osebnega dohodka in zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavcev, določenega z zakonom.
VII
Plačane zneske samoprispevka se odšteje od osnove za dohodnino (7. člen Zakona o dohodnini, Uradni list RS, št. 48/90).
VIII
S sredstvi samoprispevka, ki se bodo zbirala na posebnem računu krajevne skupnosti, bo v skladu s točko III. tega sklepa upravljal svet krajevne skupnosti, ki je odgovoren za zbiranje sredstev in izvajanje del.
Svet krajevne skupnosti je dolžan enkrat letno poročati na zboru občanov 6 izvajanju programa, za katerega je razpisan samoprispevek.
IX
Pravico do glasovanja na referendumu imajo vsi občani Krajevne skupnosti Dob, ki so vpisani v splošnem volilnem imeniku, lastniki stanovanjskih in počitniških hiš na območju krajevne skupnosti, ki nimajo stalnega prebivališča na območju krajevne skupnosti in občani, ki niso vpisani v splošnem volilnem imeniku, so pa že zaposleni v družbenem ali zasebnem sektorju.
X
Volilna komisija krajevne skupnosti izvede referendum, ugotovi rezultate in izdela zaključno poročilo o izidu referenduma.
Glasovanje o referendumu na posameznem glasovalnem mestu vodi volilni odbor, ki ga imenuje volilna komisija.
XI
Izid referenduma se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
XII
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka pri izplačevalcih osebnega dohodka kontrolira pristojna Služba družbenega knjigovodstva in pristojna uprava za družbene prihodke Ministrstva za finance RS, plačilo zavezancev iz točke V/6 tega sklepa pa Svet krajevne skupnosti.
XIII
Na referendumu glasujejo delovni ljudje in občani neposredno s tajnim glasovanjem na glasovnici z naslednjim besedilom:
                               KRAJEVNA SKUPNOST
                                      DOB
 
    Na referendumu. za uvedbo samoprispevka v KS Dob, dne 6. 12. 1992 za
modernizacijo cest in komunalnih objektov, za dograditev osnovne šole Ferdo
Vesel Šentvid pri Stični in za izgradnjo primarnega telefonskega omrežja,
glasujem
                              »ZA«       »PROTI«
 
            samoprispevek za obdobje od 1. 1. 1993 do 31. 12. 1997.
 
    Delovni ljudje in občani izpolnijo glasovnico tako, da obkrožijo besedo
»ZA«, če se strinjajo z uvedbo samoprispevka, besedo »PROTI«, pa če se ne
strinjajo z uvedbo samoprispevka.
XIV
Sredstva za izvedbo referenduma zagotovi Krajevna skupnost Dob.
XV
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter na krajevno običajen način.
Dob, dne 31. oktobra 1992.
Predsednik
sveta KS
Anton Čebular l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti