Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992

Kazalo

2441. Odlok o ustanovitvi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, stran 3024.

Na podlagi drugega odstavka 3. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) ter 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja Vlada Republike Slovenije
ODLOK
o ustanovitvi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za opravljanje strokovnih in organizacijskih nalog, povezanih s posredovanjem znanja, uvajanjem v raziskovalno delo in kulturne dejavnosti mladine ter za izvajanje delov programov, ki se opravljajo kot javna služba na področju vzgoje in izobraževanja ustanovi Republika Slovenija javni zavod.
Ime javnega zavoda je Center šolskih in obšolskih dejavnosti.
Skrajšano ime javnega zavoda je CŠOD.
Sedež javnega zavoda je v Ljubljani, Župančičeva 6.
S statutom centra se določi znak in grafična oblika imena centra ter objektov – domov, ki so v sestavi centra.
2. člen
Center šolskih in obšolskih dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: center) se ustanovi za opravljanje naslednjih dejavnosti:
1. izvajanje vzgojnoizobraževalnih dejavnosti, ki so povezane z življenjem v naravi in so deli programa osnovne šole in vzgojnoizobraževalnih programov na ravni srednjega in visokošolskega izobraževanja;
2. nudenje bivalnih zmogljivosti in prehrane, učnih ter športnih sredstev in objektov, kakor tudi storitev pedagoškega in drugega, strokovnega osebja za izvedbo dejavnosti iz prejšnje točke ter naravoslovnih, kulturnih in drugih interesnih dejavnosti;
3. izvajanje stalnih projektov vključevanja mladih v raziskovalno delo, kot so tabori, poletne šole, mladinske raziskovalne skupine in podobno v obliki seminarjev, ekskurzij, predavanj in raziskovalnih delavnic, ter izvajanje programov z nadarjenimi otroki in mladino v okviru uresničevanja nacionalnega programa' z nadarjenimi;
4. sodelovanje s sorodnimi organizacijami doma in v tujini ter vključevanje v združenja in mednarodne ustanove;
5. svetovalne, razvojne, organizacijske, informacijske in finančno-ekonomske storitve v okviru dejavnosti iz prejšnjih alinej ter izvoz in uvoz blaga in storitev v okviru dejavnosti;
6. nudenje bivalnih in prehranskih zmogljivosti drugim obiskovalcem v okviru prostih kapacitet.
II. UPRAVLJANJE, VODENJE IN NADZOR
3. člen
Organ upravljanja centra je Svet. centra.
Svet centra šteje devet članov, od katerih imenujeta Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za znanost in tehnologijo po dva člana; Ministrstvo za kulturo pa enega člana; Zveza srednješolcev enega člana in strokovni delavci centra tri člane, ki jih volijo delavci centra neposredno.
Mandat "sveta centra traja štiri leta, razen za predstavnika učencev, ki traja dve leti.
Predsednika sveta centra imenuje minister, pristojen za šolstvo.
Svet centra veljavno sklepa, če je na seji navzoča večina vseh članov sveta centra.
Svet centra veljavno sprejme odločitev z večino glasov navzočih članov, razen statuta in. letnega programa dejavnosti, ki se sprejemata z večino glasov vseh članov sveta centra.
4. člen
Svet centra obravnava in sprejema statut in druge splošne akte zavoda, program razvoja zavoda ter letne programe dela in poročila o njihovem uresničevanju, določa finančni načrt in zaključni načrt zavoda, obravnava in sklepa o pobudah in predlogih Projektnega sveta zavoda in opravlja druge naloge v skladu z zakonom in statutom.
K statutu, programu razvoja ter letnemu programu dela centra mora svet centra pridobiti soglasje ustanovitelja.
5. člen
Poslovodni organ centra je direktor. Direktor poleg nalog, določenih z zakonom, organizira in vodi delo in poslovanje centra, predstavlja in zastopa center in je odgovoren za zakonitost dela centra.
6. člen
Direktorja centra imenuje in razrešuje svet centra v soglasju z ustanoviteljem.
7. člen
Za direktorja centra je lahko imenovan, kdor ima najmanj visoko izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju, pedagoško-andragoško izobrazbo in izpolnjuje druge pogoje, določene s statutom centra.
Kandidati za direktorja centra morajo v postopku razpisa predložiti svojo zamisel razvoja centra. Mandat direktorja traja štiri leta.
8. člen
Strokovni organ centra je Projektni svet. Projektni svet sestavljajo strokovni delavci centra, zunanji strokovni sodelavci in posamezni strokovnjaki s področja dela centra.
Sestava in naloge Projektnega sveta se določijo s statutom centra.
9. člen
Nadzor nad zakonitostjo dela centra opravlja ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje.
III. SREDSTVA ZA USTANOVITEV IN ZAČETEK DELA
10. člen
Za ustanovitev centra so v okviru proračunskih sredstev Ministrstva za šolstvo in šport zagotovljena začetna sredstva v višini 3.500.000 SIT za kritje stroškov ustanavljanja, začetka dela in izvedbo programa dela v letu 1992.
Centru se za uresničevanje programa dodelijo v upravljanje in uporabo naslednji objekti in njim pripadajoče parcele nekdanje JA, ki so bili dodeljeni v upravljanje Ministrstvu za šolstvo in šport (sklep Vlade Republike Slovenije, št. 8-12/91-2/30-8 z dne 16. 4. 1992):
– objekt Libeliška gora 34, 62372 Libeliče (parc. št. 667/2 in 667/3), k. o. Libeliška gora;
– objekt Strojna 17a, 62390 Ravne na Koroškem (parc. št. 70, 71/1), k. o. Strojna;
– objekt Belšak 7a, 62391 Prevalje (parc. št. 454/2, 31, 388/2, 390, 395/2), k. o. Belšak;
– objekt Javorniški Rovt 25, 64270 Jesenice (parc. št. 400, 401, 408), k. o. Koroška Bela;
– objekt Planina pod Golico 45, 64270 Jesenice (parc. št. 294/1, 294/2, 294/3), k. o. Planina;
– objekt – del nekdanje vojašnice Simon Gregorčič v Tolminu;
– objekt Livške Ravne št. 9 in št. 10, 65222 Kobarid (parc. št. 2774 in 2775), k. o. Livek;
– parcela na Matajurju s parc. št. 1681/3, 4, 5, k. o. Livek, št. zšt. zemlj. knjiž. vpišt. 3 št. 319; 19;
– objekt Veliki Boč 31, 62342 Ruše (parc. št. 114, 289/2, 561/2, 561/3 in 561/6), k. o. Veliki Boč;
– objekt Spuhlja 34a, 62250 Ptuj (parc. št. 329/2, 390/3), k. o. Spuhlja.
Za trajno rešitev prostorskih potreb za dejavnost centra bodo sredstva za zgoraj dodeljene objekte in tiste objekte, ki jih bo center pridobil še na podlagi sklepov Vlade Republike Slovenije in občinskih izvršnih svetov, zagotovljena v okviru investicijskih sredstev v šolski prostor, ki se oblikujejo v okviru Sklada za gospodarjenje z nepremičninami.
Ministrstvo za šolstvo in šport se zavezuje, da bo zagotavljalo sredstva v skladu s sprejetim prostorskim razvojem centra.
IV. FINANCIRANJE
11. člen
Center pridobiva sredstva za delo iz proračuna Republike Slovenije, s prodajo svojih storitev in drugih virov.
Iz proračuna pridobiva center sredstva na podlagi finančno ovrednotenih nalog iz letnega programa dela.
12. člen
Presežek prihodkov nad odhodki sme center uporabiti le za opravljanje in razvoj svoje dejavnosti v soglasju z ustanoviteljem.
Pogoji in merila za uporabo presežka prihodkov nad odhodki se določijo s statutom centra.
V primeru, če v poslovanju centra pride do primanjkljaja sredstev za delo, se način kritja tega primanjkljaja določi v soglasju z ustanoviteljem.
V. MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI USTANOVITELJA IN CENTRA
13. člen
Poleg pravic in obveznosti do ustanovitelja, določenih z zakonom in tem odlokom, je center dolžan ustanovitelju vsako leto poročati o uresničevanju programa razvoja in letnih programov dela centra.
14. člen
Center posluje v pravnem prometu z vsemi pravicami in obveznostmi brez omejitev. Za svoje obveznosti odgovarja z vsemi sredstvi, s katerimi lahko razpolaga.
VI. KONČNE DOLOČBE
15. člen
Ta odlok začne veljati z dnem izdaje.
16. člen
Vlada Republike Slovenije imenuje v. d. direktorja, ki mora do konca leta 1992 pripraviti vse potrebno za konstituiranje organov centra in izpeljati druge postopke v zvezi z ustanovitvijo centra.
Št. 022-04/92-40/1-8
Ljubljana, dne 29. oktobra 1992.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti