Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/1992 z dne 6. 11. 1992

Kazalo

2439. Odlok o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in stanovanjskih najemnin za neprofitna stanovanja, stran 3023.

Na podlagi 5. člena zakona o cenah (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja Vlada Republike Slovenije
ODLOK
o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in stanovanjskih najemnin za neprofitna stanovanja
1. člen
Cene proizvodov in storitev v dejavnostih proizvodnje in distribucije vode, prečiščevanja in odvajanja odplak, proizvodnje, prenosa in distribucije plina, proizvodnje in distribucije toplote ter odvažanja in odlaganja odpadkov (v nadaljnjem besedilu: cene komunalnih storitev) ter stanovanjske najemnine za neprofitna stanovanja (v nadaljnjem besedilu najemnine) smejo podjetja in zasebniki ter lastniki stanovanj (v nadaljnjem besedilu: zavezanci) oblikovati na način, določen s tem odlokom.
2. člen
Cene komunalnih storitev in najemnin iz prejšnjega člena, ki so se v skladu s predpisi oblikovale in uporabljale na tržišču na dan 31. oktobra 1992, se v nadaljevanju oblikujejo tako, da ne presežejo dovoljene rasti cen, določene s tem odlokom.
3. člen
Dovoljeno rast cen komunalnih storitev ugotovijo zavezanci na osnovi podatkov Zavoda Republike Slovenije za statistiko o rasti cen življenjskih potrebščin (ŽP) v predhodnem mesecu na naslednji način:
1. v primeru rasti ŽP do vključno 3 odstotke se cene komunalnih storitev ne spremenijo;
2. v primeru rasti ŽP nad 3 odstotke do vključno 5 odstotkov je dovoljena rast cen 50 odstotkov rasti ŽP;
3. v primeru rasti ŽP nad 5 odstotkov do vključno 8 odstotkov je dovoljena rast cen 60 odstotkov rasti ŽP;
4. v primeru rasti ŽP nad 8 odstotkov do vključno 10 odstotkov je dovoljena rast cen 70 odstotkov rasti ZP;
5. v primeru rasti ŽP nad 10 odstotkov je dovoljena rast cen 80 odstotkov rasti ŽP.
4. člen
Cene komunalnih storitev iz tega odloka se smejo spreminjati mesečno.
Če v več zaporednih mesecih od uveljavitve tega odloka ne pride do dovoljenega povišanja se lahko uporabi kumulativna rast cen življenjskih potrebščin v času trajanja odloka.
5. člen
Zavezanci lahko oblikujejo najemnine na naslednji način:
mesečna najemnina = vrednost stanovanja na dan 15. 7. 1992x2,11:1.200.
Vrednost stanovanj se ugotovi na podlagi 12. člena metodologije za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih (Uradni list RS, št. 32/92).
6. člen
Če dejanska mesečna najemnina dosega ali presega raven, ugotovljeno na način iz 5. člena tega odloka, se najemnina ne spremeni in ohrani doseženo nominalno višino.
Če mesečna najemnina ne dosega ravni, ugotovljene na način iz 5. člena tega odloka in bi dovoljena rast presegla 20 odstotkov, se dejansko ugotovljena rast enakomerno porazdeli na posamezne mesece za čas trajanja tega odloka.
7. člen
Zavezanci, ki oblikujejo cene komunalnih storitev v skladu s tem odlokom, so dolžni osem dni pred povišanjem cen komunalnih storitev obvestiti Ministrstvo za trgovino. Obvestilo vsebuje podatke o doseženih ravneh cen posameznih komunalnih storitev (poprečnih in za posamezne uporabnike) in odstotek povečanja.
8. člen
Zavezanci, ki oblikujejo najemnine v skladu s tem odlokom, so dolžni osem dni pred povišanjem najemnin obvestiti upravni organ, pristojen za stanovanjske zadeve v občini, ta pa Ministrstvo za trgovino o vseh zbranih podatkih enkrat mesečno, in sicer zadnji dan v tekočem mesecu. Obvestilo zavezancev vsebuje podatke o vrednosti stanovanj, povečanju najemnin, raven najemnine in o doseženem deležu najemnine v vrednosti stanovanja.
9. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi V Uradnem listu Republike Slovenije in velja štiri mesece.
Št. 380-11/92-9
Ljubljana, dne 29. oktobra 1992.
Vlada Republike Slovenije
mag. Viktor Žakelj l. r.
Podpredsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti