Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992

Kazalo

2289. Odlok o varnostnem organu Ministrstva za obrambo in vojaški policiji, stran 2892.

Na podlagi drugega odstavka 81. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) izdaja Vlada Republike Slovenije
ODLOK
o varnostnem organu Ministrstva za obrambo in vojaški policiji
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se podrobneje urejata organizacija in delovanje varnostnega organa Ministrstva za obrambo ter vojaške policije Teritorialne obrambe Republike Slovenije.
Varnostni organ Ministrstva za obrambo sestavlja uprava Ministrstva za obrambo, pristojna za varnostne zadeve, in njene organizacijske enote v Teritorialni obrambi.
2. člen
Strokovne varnostne zadeve, določene v 80. členu zakona o obrambi in zaščiti, opravljajo delavci uprave Ministrstva za obrambo, pristojne za varnostne zadeve, in njenih organizacijskih enot v Teritorialni obrambi ter starešine v rezervni sestavi varnostnega organa.
3. člen
Vojaška policija skrbi za vojaški red in disciplino, varnost vojaškega prometa, opravlja posamezna opravila v zvezi z odkrivanjem kaznivih dejanj v Teritorialni obrambi, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, varovanjem objektov in območij, ki so posebnega pomena za obrambo, ter varovanjem poveljstev in enot Teritorialne obrambe.
II. VARNOSTNE ZADEVE
4. člen
Varnostne zadeve na obrambnem področju obsegajo:
– protiobveščevalne naloge;
– štabno varnostne naloge;
– preprečevanje in odkrivanje kaznivih dejanj v Teritorialni obrambi in v organih, pristojnih za obrambne zadeve, ki se preganjajo po uradni dolžnosti;
– izvajanje določenih splošnih in posebnih varnostnih ukrepov za varovanje obrambnih in vojaških priprav ter aktivnosti;
– naloge vojaške policije.
5. člen
Protiobveščevalne naloge obsegajo zlasti:
– spremljanje varnostnih priprav in preprečevanje aktivnosti ter drugih dejavnosti, katerih namen je odkrivanje načrtov uporabe Teritorialne obrambe in drugih priprav, podatkov in ocen o Teritorialni obrambi ter obrambnih pripravah;
– organiziranje in izvajanje operativnih nalog protiobveščevalne dejavnosti v zvezi s Teritorialno obrambo ter obrambnimi pripravami;
– odkrivanje in preprečevanje subverzivnega in diverzantskega delovanja proti Teritorialni obrambi;
– spremljanje stanja varnostnih ukrepov za zaščito vojaških skrivnosti ter uradnih skrivnosti v zvezi z obrambo;
– predlaganje potrebnih ukrepov in aktivnosti za izboljšanje zaščite;
– spremljanje in ocenjevanje varnostno pomembnih podatkov in drugih pojavov, ki bi lahko neposredno ogrozili varnost Teritorialne obrambe ter obrambnih priprav;
– izdelavo rednih analiz, poročil in informacij.
6. člen
Štabno varnostne naloge obsegajo zlasti:
– izdelavo ocen varnostnih razmer v enotah, štabih in zavodih teritorialne obrambe;
– spremljanje drugih varnostnih razmer, pomembnih za Teritorialno obrambo (na območju formiranja enot, območjih mobilizacijskih zbirališč ipd.);
– spremljanje in ocenjevanje varnostnih razmer, zaščite ter izvajanja varnostnih ukrepov in dajanje predlogov za njihovo dopolnjevanje, izboljšanje ter dograjevanje v Teritorialni obrambi;
– pripravo dokumentov v zvezi z načrti uporabe Teritorialne obrambe ter usmerjanje in strokovno pomoč pri izdelavi teh dokumentov v podrejenih štabih za teritorialno obrambo;
– načrtovanje in sodelovanje pri usposabljanju starešin v rezervni sestavi varnostnega organa;
– varnostne operativne naloge v zvezi z delom, aktivnostmi in delovanjem Teritorialne obrambe.
III. ORGANIZACIJA IN NAČIN OPRAVLJANJA VARNOSTNIH ZADEV
Varnostni organ
7. člen
Varnostni organ Ministrstva za obrambo organizira, vodi in usmerja ter usklajuje opravljanje varnostnih zadev v Teritorialni obrambi, upravnih organih, pristojnih za obrambne zadeve, ter usmerja in usklajuje delo vojaške policije.
Uprava Ministrstva za obrambo, pristojna za varnostne zadeve, daje organizacijskim enotam varnostnega organa v enotah, štabih in zavodih Teritorialne obrambe obvezna navodila in usmeritve za opravljanje protiobveščevalnih nalog, preprečevanje in odkrivanje kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, nalog vojaške policije in drugih strokovno varnostnih nalog ter usklajuje strokovno delo pri njihovem izvajanju.
Z obveznimi navodili in usmeritvami iz prejšnjega odstavka mora biti seznanjen tudi poveljnik enote, štaba ali zavoda teritorialne obrambe, v katerem organizacijska enota varnostnega organa deluje.
Varnostni organ Ministrstva za obrambo pri opravljanju nalog iz drugega odstavka tega člena sodeluje in svoje delo usklajuje z organi za notranje zadeve v skladu z zakonom.
8. člen
V organizacijskih enotah varnostnega organa v Teritorialni obrambi se število delavcev in starešin v rezervni sestavi določa s formacijo. Starešine v rezervni sestavi opravljajo varnostne zadeve le v enotah, štabih in zavodih teritorialne obrambe in le, kadar so v vojaški službi.
Delavci in starešine v rezervni sestavi iz prejšnjega odstavka so za svoje delo in varnostno stanje ter opravljanje štabno varnostnih nalog odgovorni predpostavljenemu starešini, za opravljanje drugih varnostnih zadev pa neposredno upravi Ministrstva za obrambo, pristojni za varnostne zadeve.
9. člen
Pri opravljanju varnostnih zadev, ki jih ureja ta odlok, imajo določeni pooblaščeni delavci in starešine v rezervni sestavi v skladu z zakonom enake pravice in pooblastila kot pooblaščene osebe organov za notranje zadeve. Starešine v rezervni sestavi lahko svoje pravice in pooblastila uporabljajo le, kadar opravljajo vojaško službo.
Pri opravljanju varnostnih zadev lahko delavci iz prejšnjega odstavka uporabljajo na način in po postopku, ki ga določa zakon, posebne operativne metode in sredstva, ki so z zakonom predpisana za varnostno informativno službo.
Delavce in starešine v rezervni sestavi iz prvega odstavka določa, pooblašča in razrešuje minister za obrambo na predlog predstojnika uprave Ministrstva za obrambo, pristojne za varnostne zadeve.
Delavci in starešine v rezervni sestavi iz prvega odstavka se pri opravljanju nalog izkazujejo s službeno izkaznico, katere obliko in vsebino predpiše minister za obrambo. Starešine v rezervni sestavi imajo pravico nositi in uporabljati službeno izkaznico le, kadar opravljajo vojaško službo.
10. člen
Varnostni organ preprečuje in odkriva kazniva dejanja v upravnih organih, pristojnih za obrambne zadeve, in v Teritorialni obrambi samostojno ter v sodelovanju z organi za notranje zadeve in opravlja druga opravila v zvezi s tem na zahtevo pravosodnih organov ter v skladu s svojimi pooblastili.
Če delavci ali starešine v rezervni sestavi varnostnega organa pri delu odkrijejo kaznivo dejanje, ki ga je storila oseba izven upravnih organov, pristojnih za obrambne zadeve, ali Teritorialne obrambe, o tem takoj obvestijo pristojni organ za notranje zadeve in mu nudijo strokovno pomoč v skladu s svojimi pristojnostmi.
Varnostni organ Ministrstva za obrambo zaprosi pristojni organ za notranje zadeve za strokovno pomoč zlasti za opravljanje kriminalističnih opravil, če jih ne more opraviti sam.
Vojaška policija
11. člen
Enote vojaške policije se organizirajo pri Republiškem štabu za teritorialno obrambo, pri pokrajinskih ter pri območnih štabih za teritorialno obrambo. Vrsta in sestav enot vojaške policije se določa s formacijo. Enote vojaške policije se popolnjujejo s pripadniki Teritorialne obrambe stalnega in rezervnega sestava. Pripadniki vojaške policije nosijo uniforme ter oznake, določene s predpisi o uniformah in oznakah pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije.
12. člen
Poveljnik enote vojaške policije pri Republiškem štabu za teritorialno obrambo je odgovoren za svoje delo načelniku Republiškega štaba za teritorialno obrambo, poveljnik enote vojaške policije v pokrajinskem štabu za teritorialno obrambo poveljniku teritorialne obrambe pokrajine in poveljnik enote vojaške policije pri območnemu štabu za teritorialno obrambo poveljniku teritorialne obrambe območja. Poveljnik vojaške policije pri določeni enoti teritorialne obrambe je za svoje delo odgovoren poveljniku te enote.
Strokovno delo vojaške policije usmerja varnostni organ Ministrstva za obrambo, ki usklajuje tudi njeno delo z organi za notranje zadeve. Strokovne usmeritve varnostnega organa so za poveljnike enot vojaške policije obvezne.
13. člen
Pripadniki vojaške policije imajo pri opravljanju nalog pravice in pooblastila kot pooblaščeni delavci in starešine v rezervni sestavi varnostnega organa Ministrstva za obrambo, razen pravice uporabe posebnih operativnih metod in sredstev.
Pravice in pooblastila iz prejšnjega odstavka uporablja vojaška policija v objektih in na območjih, ki so določena z odredbo o določitvi objektov in okolišev objektov, ki so posebnega pomena za obrambo, in ukrepih za njihovo varovanje (Uradni list RS, št. 17/92) ter na območju tabora, če se enota nahaja izven vojašnice.
Izven objektov in območij iz prejšnjega odstavka vojaška policija opravlja naloge le zoper:
– pripadnike stalne sestave Teritorialne obrambe;
– gojence vojaških šol – od dneva vstopa v vojaško šolo pa do odpustitve s šolanja;
– vojake med služenjem vojaškega roka;
– vojaške obveznike v rezervni sestavi od vstopa v enoto, štab ali zavod teritorialne obrambe oziroma od zglasitve na zbornem mestu do odpustitve iz enote, štaba oziroma zavoda.
Vojaška policija lahko ugotovi istovetnost osebe, ki nosi uniformo Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ne glede na kraj, kjer se taka oseba nahaja.
Pri usmerjanju vojaškega prometa v javnem prometu vojaška policija svoje delo usklajuje s prometno policijo.
14. člen
V primeru, če je v objektu ali na območju, ki je posebnega pomena za obrambo, pri kaznivem dejanju ali nepooblaščenem zadrževanju zalotena civilna oseba, smejo pripadniki vojaške policije uporabiti le tiste najnujnejše ukrepe, da jo pridržijo do prihoda organov za notranje zadeve, oziroma uporabiti tista najnujnejša prisilna sredstva, da uspešno odvrnejo napad na sebe ali na osebe oziroma objekte, kijih varujejo.
15. člen
Organizacijske enote varnostnega organa v štabih, enotah in zavodih Teritorialne obrambe sodelujejo s štabi za teritorialno obrambo pri načrtovanju ter formiranju, usposabljanju in pripravi načrtov uporabe enot vojaške policije ter v sodelovanju z organi za notranje zadeve usklajujejo skupne naloge vojaške policije ter policije oziroma organov za notranje zadeve.
IV. POROČANJE O DELU VARNOSTNEGA ORGANA IN VOJAŠKE POLICIJE TER NADZOR
16. člen
Minister za obrambo omogoča stalni nadzor nad delom varnostnega organa in vojaške policije delovnemu telesu Skupščine Republike Slovenije, pristojnemu za nadzor nad zakonitostjo dela varnostnega organa in vojaške policije.
Redno poročilo o delu varnostnega organa Ministrstva za obrambo in vojaške policije ter uporabi posebnih metod in sredstev predloži minister za obrambo pristojnemu delovnemu telesu Skupščine Republike Slovenije v januarju za preteklo leto.
Notranji nadzor nad delom varnostnega organa in vojaške policije opravlja Republiški inšpektorat za obrambo.
17. člen
Varnostne zadeve se opravljajo po letnih in mesečnih načrtih v skladu z usmeritvami, ki jih določi uprava Ministrstva za obrambo, pristojna za varnostne zadeve.
Minister za obrambo določi način rednega spremljanja in poročanja 6 izvajanju varnostnih zadev v Teritorialni obrambi Republike Slovenije.
Poveljniki enot, štabov in zavodov teritorialne obrambe oziroma predstojniki drugih organizacijskih enot Ministrstva za obrambo, na katere se nanašajo poročila varnostnega organa, morajo biti s poročili celovito seznanjeni. To ne velja za poročanje o poteku operativnih nalog, ki so državnega pomena in ki jih odredi minister za obrambo.
V. KONČNI DOLOČBI
18. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati navodilo za opravljanje varnostnih zadev v Teritorialni obrambi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 41/90).
19. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Št. 8-02/92-8/1-8 Ljubljana, dne 1. oktobra 1992.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti