Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992

Kazalo

2271. Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje urejanja CO 1/36 NUK II, stran 2874.

Na podlagi drugega odstavka 39. in prvega odstavka 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85,29/86 in Uradni list RS, št. 26/90) in 38. člena prečiščenega besedila statuta občine Ljubljana Center (Uradni list RS, št. 35/92) je Skupščina občine Ljubljana Center na 12. seji družbenopolitičnega zbora dne 23. 9. 1992, na 18. seji zbora združenega dela dne 23. 9. 1992 in na 18. seji zbora krajevnih skupnosti dne 23. 9. 1992 sprejela
ODLOK
o prostorskih ureditvenih pogojih za območje urejanja CO 1/36 NUK II
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo prostorski ureditveni pogoji za območje urejanja CO 1/36 NUK II, ki jih je izdelal Zavod za prostorsko in urbanistično načrtovanje, Ljubljana, Poljanska 28, pod. št. 72/92.
2. člen
Meja območja urejanja je razvidna iz katastrske karte
»Meja območja in členitev območja« v merilu 1:1000.
3. člen
Sestavni del odloka so grafične karte:
– Meja območja in členitev območja, merilo 1:1000;
– Normativni elementi, merilo 1:1000.
II. DOLOČBE PROSTORSKIH UREDITVENIH POGOJEV
4. člen
Območje urejanja se členi v naslednje funkcionalne enote:
CO 1/36 NUK II
A – obstoječa zazidava ob Slovenski B – obstoječa zazidava ob Rimski C – novogradnja.
1. Skupni pogoji
5. člen
Pri vseh novogradnjah in parcelacijah v območju je treba upoštevati omejitve, podane z regulacijsko linijo, gradbeno linijo in gradbeno mejo ter omejitve višinskih gabaritov, kot je to razvidno iz karte Normativni elementi.
Za posege pod sedanjim nivojem zemljišča je obvezno zagotoviti predhodna arheološka raziskovanja. Za posege v ohranjene objekte je treba pridobiti stališče oziroma soglasje pristojnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.
Vsi objekti morajo biti priključeni na obstoječo primarno in sekundarno kanalizacijo mešanega sistema. Priključke iz kleti je-potrebno urediti preko črpališč. Vse čiste meteorne vode je treba ponikati, kjer so za to dani pogoji, oziroma jih po posebni kanalizaciji voditi v Ljubljanico.
Meteorna voda z manjših manipulacijskih površin mora biti speljana preko lovilca olj.
Sekundarno vodovodno omrežje je treba dopolniti tako, da bo sposobno prevajati zadostne količine požarne vode in da bo omogočeno direktno priključevanje posameznih objektov. Ob novogradnji je treba zagotoviti tudi ustrezno hidrantno omrežje.
Za potrebe ogrevanja in priprave tople vode je potrebno objekte priključiti na obstoječe vročevodno omrežje.
Vse objekte je za potrebe kuhe in tehnologije možno priključiti na plin.
Za priključitev novogradnje na električno omrežje je treba zgraditi novo transformatorsko postajo, ki mora biti locirana v objektu.
Za javno razsvetljavo (polnočno, celonočno) naj se uporabijo tipski elementi.
Priključitev novih objektov na telefonsko omrežje je možna RC Center I. Za priključitev je potrebno zgraditi kabelsko kanalizacijo od novogradnje do RC Center I.
Zbirna mesta za komunalne odpadke je locirati v objekte. V okviru novogradnje je treba predvideti tudi zbirna mesta za sekundarne surovine.
Dvorišča morajo biti dostopna za urgentni dovoz. Urgentne poti morajo biti izvedene v skladu s predpisi.
Prezračevanje vseh novih objektov oziroma, dejavnosti je treba speljati nad strehe višjih objektov in opremiti z dušilci zvoka.
Pri vseh objektih ob Slovenski in Zoisovi je treba predvideti ustrezno protihrupno zaščito.
Vsa novogradnja mora biti zasnovana tako, da bo zagotovljeno osončenje obstoječih in novih objektov v skladu z Ravmondovim diagramom.
Pri načrtovanju dostopov je treba upoštevati pravilnik o projektiranju brez arhitektonskih ovir.
2. Pogoji po območjih Območje A – obstoječa zazidava ob Slovenski
6. člen
Obstoječi objekti se ohranijo. Dopustno je tekoče vzdrževanje in prenova objektov. Objekte naj se arkadira, ob arkadah pa vzpostavi javni program. Dopustna je tudi sprememba namembnosti ostalih etaž za poslovne namene.
Območje B – obstoječa zazidava ob Rimski
7. člen
Objekta Rimska 5 in 7 se ohranita, objekta Rimska
1 in 3 pa je dopustno nadomestiti z novogradnjo.
Objekta Rimska 5 in 7 je dopustno prenavljati v okviru obstoječih gabaritov. Pritličja se lahko namenjajo javnemu oziroma poslovnemu programu.
Objekta Rimska 1 in 3 se lahko ali prenovita ali pa nadomestita z novogradnjo v približno enakih gabaritih. Objekta se namenita poslovni dejavnosti za potrebe Univerzitetne knjižnice Ljubljana. Do izrabe objektov za potrebe Univerzitetne knjižnice, je dopustno tekoče vzdrževanje objektov.
Kolikor ne pride do realizacije izrabe za potrebe Univerzitetne knjižnice v teku 5 let, je objekta Rimska 1 in 3 dopustno prenoviti za stanovanjske namene, za program Univerze Ljubljana ali inštitute, pritličje pa nameniti javnemu programu.
Območje C – novogradnja
8. člen
Vsi objekti naj se porušijo, na njihovem mestu pa zgradi nov reprezentativen objekt za potrebe Univerzitetne knjižnice Ljubljana.
Med obstoječimi objekti in novogradnjo naj se oblikuje reprezentativen atrij v katerem je dopustna ureditev predstavitve arhi 108. člena zakona o varnosti cestne gradnje in atrijem je prikazana ilustrativno in bo natančneje določena v postopku izdelave lokacijske dokumentacije.
Znotraj območja novogradnje je dopustna zagotovitev prostora za službena vozila, ob upoštevanju dodatnih požarnovarnostnih ukrepov zaradi namembnosti objekta in podrejeno temu pa je dopustno zagotavljati parkirna mesta tudi za ostale potrebe območja.
Najnižjo klet je treba zasnovati tako, da jo bo mogoče uporabiti tudi kot zaklonišča.
9. člen
Območje dopustne novogradnje se opredeli kot rezervat za izgradnjo Univerzitetne knjižnice Ljubljana. Kot rezervat se ohranja za dobo 5 let. Po preteku tega obdobja je dopustna tudi drugačna izraba predvidene novogradnje, vendar še vedno za potrebe Univerze Ljubljana ali inštitutov.
Nova parkirna mesta za potrebe območja naj se v primeru spremembe izrabe zagotavljajo v suterenu. Suterenske parkirne površine morajo biti načrtovane tako, da jih je mogoče uporabiti tudi kot zaklonišče. Uvozi morajo biti izvedeni izven cestnega telesa.
III. KONČNE DOLOČBE
10. člen
Prostorski ureditveni pogoji so občanom stalno na vpogled pri:
– Komiteju za urejanje prostora občine Ljubljana Center,
– Zavodu za prostorsko in urbanistično načrtovanje in
– Krajevni skupnosti Trg osvoboditve.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Urbanistična inšpekcija Mestne uprave inšpekcijskih služb mesta Ljubljane.
12. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-7/92
Ljubljana, dne 23. septembra 1992.
Predsednica
Skupščine občine Ljubljana Center
dr. Alenka Žagar Slana l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti