Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/1992 z dne 10. 10. 1992

Kazalo

2252. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o komunalni ureditvi in zunanjem videzu naselij v občini Črnomelj, stran 2859.

Na podlagi določbe 7. člena odloka o pristojnosti in sestavi zborov Skupščini občine Črnomelj (SDL, št. 21/89) in v skladu z določbo 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82) je Skupščina občine Črnomelj na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 17. 9. 1992 sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah odloka o komunalni ureditvi in zunanjem videzu naselij v občini Črnomelj
1. člen
Za 4. členom odloka o komunalni ureditvi in zunanjem videzu naselij v občini Črnomelj ("Glasnik" – Uradni vestnik okraja Ljubljana, št. 26/64) se dodasta nova člena 4a in 4b.
"4.a člen
Podjetja, samostojni prevozniki, vozniki vozil in občani morajo pri prevozu tovora preprečiti izpadanje na javne in zelene površine ter zagotoviti, da tovor ne povzroča smradu in prahu.
V primeru, da voznik vozila oziroma občan, ki prevaža tovor, ne more preprečiti onesnaževanja javne površine, mora takoj poskrbeti za odstranitev nesnage. Odstraniti mora tudi nesnago, ki nastane pri nakladanju ali razkladanju."
"4.b člen
Organizatorji prireditev, prodajalci pri stojnicah in posamezniki morajo ob posebni rabi javnih površin skrbeti, da se javne površine ne poškodujejo in čim manj onesnažijo in da se ne pojavi smrad, po uporabi pa so dolžni javne površine temeljito očistiti, po potrebi razkužiti in vzpostaviti v prejšnje stanje."
2. člen
V 5. členu se tretji odstavek spremeni in dopolni tako, da se glasi:
"Investitor firme ali drugih reklamnih napisov mora predhodno pridobiti soglasje za namestitev table firme in drugih reklamnih napisov od upravnega organa Skupščine občine Črnomelj, pristojnega za urbanizem."
3. člen
6. člen se dopolni in spremeni tako, da se glasi: "Plakate in objave je dovoljeno nameščati le na oglasnih deskah, oziroma na krajih, ki jih za to določijo pooblaščena podjetja.
V izjemnih primerih sme organ Skupščine občine Črnomelj, pristojen za urbanizem, dovoliti plakatiranje tudi na drugih krajih (v izložbah, na drevesih ipd.).
Nameščanje in odstranjevanje plakatov in kontrolo stanja plakatov in drugih objav opravljajo za območje občine Črnomelj za to pooblaščena podjetja. Koncesije pa daje Izvršni svet Skupščine občine Črnomelj."
4. člen
V 8. členu se v zadnji vrsti namesto besede "in" vstavi beseda "ali".
5. člen
V drugem odstavku 9. člena se namesto besed "zajci, perutnina" vstavita besedi "domače živali".
6. člen
10. člen se dopolni tako, da se na koncu besedila doda "ter Vrtna ulica."
7. člen
Naslov III. poglavja se spremeni in dopolni tako, da se glasi: "III. Varstvo zelenih površin, spomenikov in otroških igrišč".
8. člen
12. člen se spremeni in dopolni tako, da se v prvem odstavku namesto besed "nasade, spomenike" vstavijo besede "javne zelene površine".
V drugem odstavku se v točki 1 namesto besed "v javnih parkih in nasadih" vstavijo besede "na javnih zelenih površinah".
Za točko 4 se dodajo nove točke 5, 6 in 7: "5. metati in odlagati papir, odpadke in druge smeti na zelene površine,
6. puščati odpadno vodo na zelene površine,
7. zlivati olja in kakršno koli drugo odpadno ali odvečno tekočino."
9. člen
Za 12. členom se dodajo novi členi 12 a, 12 b in 12 c. "12.a člen
Za posege na javne zelene površine je potrebno soglasje upravljalca teh površin na podlagi ureditvenega (hortikulturnega) načrta.
Za posek skupine gozdnega drevja na površini do 5 arov v naselju in za. posek posameznega drevesa ali skupine dreves v naselju, je potrebno predhodno dovoljenje za varstvo okolja pristojnega občinskega upravnega organa.
Predno se izda dovoljenje za posek, mora o tem dati mnenje pooblaščena organizacija za varstvo naravne in kulturne dediščine. Dovoljenje ni potrebno za odstranitev biološko dotrajanega drevja."
"12.b člen
Z javnimi zelenimi površinami v občini Črnomelj upravlja podjetje Komunala Črnomelj, ali pa drugo podjetje, ki ga pooblasti Izvršni svet Skupščine občine Črnomelj.
Zeleno površino na zemljišču, ki je družbena lastnina urejajo in vzdržujejo gospodarske in negospodarske organizacije, ki jim je zemljišče dano v upravljanje.
Zeleno površino, ki je v lasti oziroma v uporabi občana, ureja in vzdržuje lastnik oziroma uporabnik.
Za vzdrževanje urejenih zelenih površin v okolici stanovanjskih blokov (funkcionalno zemljišče) skrbi skupnost stanovalcev."
"12.c člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka in predpisov, izdanih na njegovi podlagi, izvršujejo pristojni inšpektorji (komunalni, sanitarni, vodnogospodarski, gozdarski, gradbeni, urbanistični in drugi) in oddelek za družbeni razvoj, ki izdaja tudi ureditvene odločbe na podlagi tega odloka.
Če uradna oseba ugotovi, da je bil storjen prekršek po tem odloku, predlaga organu za kaznovanje prekrškov uvedbo postopka o prekršku."
10. člen
13. člen se spremeni in dopolni tako, da se glasi:
"Z denarno kaznijo od 1.000 do 5.000 SLT se kaznuje za prekršek:
1. kdor na zahtevo oddelka za družbeni razvoj občine Črnomelj ne izpolni dolžnosti iz 2. in 8. člena,
2. kdor prekrši določbe 1. do 8. točke 3. člena in določbe 4., 4 a, 4 b, 5., 6., 7. in 9. člena.
Pravno osebo se za prekrške iz 1. in 2. točke prejšnjega odstavka kaznuje z denarno kaznijo od 5.000 do 20.000 SLT; odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo od 2.000 do 5.000 SLT.
Z denarno kaznijo 2.500 SLT se kaznuje, kdor prekrši določbe 1. do 7. točke 12. člena.
Z denarno kaznijo od 2.000 do 5.000 SLT se kaznuje, kdor prekrši določbo 12.a člena. Pravno osebo se za prekršek iz čl. 12 a kaznuje z denarno kaznijo od 15.000 do 30.000 SLT; odgovorno osebo pravne osebe pa z denarno kaznijo od 3.000 do 5.000 SLT."
11. člen
14. člen se črta.
12. člen
15. člen se spremeni in dopolni tako, da se glasi: "Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije".
13. člen
16. člen se črta.
Št. 353-6/92
Črnomelj, dne 17. septembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine Črnomelj
Martin Janžekovič, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti