Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1992 z dne 31. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1992 z dne 31. 1. 1992

Kazalo

309. Odlok o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in najemnin, stran 382.

Na podlagi 5. člena zakona o cenah (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja vlada Republike Slovenije
ODLOK
o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in najemnin
1. člen
Podjetja in zasebniki (v nadaljnjem besedilu: zavezanci), ki opravljajo storitve proizvodnje in distribucije vode, prečiščevanja in odvajanja odplak, proizvodnje, prenosa in distribucije plina, proizvodnje in distribucije toplote ter odnašanja in odlaganja odpadkov, lahko oblikujejo cene teh storitev tako, da odstotek povišanja cene ne preseže 80% stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v prejšnjem. mesecu, ki jo izračuna in objavi Zavod Republike Slovenije za statistiko.
2. člen
Dovoljeno stopnjo rasti cen, oblikovano na podlagi 1. člena tega odloka, smejo zavezanci razporediti na posamezne storitve tako, da skupna rast cen navedenih storitev v 1. členu na ravni občine ne preseže tako oblikovane stopnje. Pri tem odstotek povišanja cene posamezne storitve ne sme preseči dvakratne vrednosti dovoljene stopnje rasti.
3. člen
Dovoljena skupna stopnja rasti cen iz 1. in 2. člena tega odloka se izračuna na naslednji način:
V izračunu dovoljene skupne rasti cen se upošteva ogrevanje samo v času kurilne sezone. Izven kurilne sezone se dela izračun brez ogrevanja.
4. člen
Usklajevanje stopnje rasti cen posameznih komunalnih storitev na ravni občine in skrb za oblikovanje cen v skladu s tem odlokom zagotavlja izvršni svet skupščine občine.
5. člen
Stanovanjske najemnine lahko oblikujejo zavezanci tako, da odstotek povišanja ne preseže 80% stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v prejšnjem mesecu, ki jo izračuna in objavi Zavod Republike Slovenije za statistiko.
6. člen
Cene so lahko spreminjajo mesečno: Če v nekaj zaporednih mesecih od uveljavitve tega odloka ne pride do dovoljenega povišanja, se pri naslednjem povišanju lahko upošteva skupna kumulativna rast cen življenjskih potrebščin od zadnjega povišanja cene storitve.
7. člen
V primeru, da izvršni svet skupščine občine ob vsklajevanju in oblikovanju stopnje rasti cen ugotovi, da zavezanci s ceno oblikovano na podlagi tega odloka ne pokrijejo stroškov enostavne reprodukcije, lahko Ministrstvu za trgovino predlaga, da odredi višjo stopnjo povišanja cen.
Izvršni svet skupščine občine je dolžan Ministrstvu za trgovino z zahtevkom za povišanje cen po prejšnjem odstavku tega člena posredovati vso potrebno dokumentacijo, iz katere bo razvidna utemeljitev zahtevka.
8. člen
Izvršni svet skupščine občine obvesti o usklajevanju in oblikovanju stopnje rasti cen posameznih komunalnih storitev na ravni občine Ministrstvo za trgovino v osmih dneh po povišanju cen, skupaj s podatki in izračunom na podlagi iz 3. člena tega odloka.
9. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati 2. člen odloka o spremembi odloka o prenosu pristojnosti za določanje cen na izvršne svete skupščin občin in posebnih družbenopolitičnih skupnosti (Uradni list RS, št. 33/91-I).
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 380-11/92-7
Ljubljana, dne 28. januarja 1992.
Vlada Republike Slovenije
Predsednik
Lojze Peterle l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti