Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1992 z dne 31. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1992 z dne 31. 1. 1992

Kazalo

308. Pravilnik o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje zaposlovanja v drobnem gospodarstvu v občini Škofja Loka, stran 380.

Na podlagi 115. in 167. člena statuta občine Škofja Loka (UVG, št. 10/88) je Izvršni svet SO Škofja Loka na svoji 61. seji dne 24. 12. 1991 sprejel
PRAVILNIK
o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje zaposlovanja v drobnem gospodarstvu v občini Škofja Loka
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji in postopek za dodeljevanje sredstev iz občinskega proračuna iz postavke sredstva za intervencije v gospodarstvu – pospeševanje zaposlovanja v občini Škofja Loka.
2. člen
Sredstva so namenjena za:
a) enkratno finančno pomoč za zagotovitev zaposlitve nezaposlenemu delavcu, prijavljenemu na Zavodu za zaposlovanje;
b) kreditiranje investicij, ki bodo omogočile nove -dodatne zaposlitve;
c) sovlaganje v perspektivne programe, ki bodo omogočili nova delovna mesta;
d) sofinanciranje javnih del;
e) izobraževalne aktivnosti za pospeševanje obrtništva in podjetništva.
3. člen
Sredstva se dodeljujejo za:
a) nakup, graditev in adaptacijo poslovnih prostorov;
b) nakup opreme;
c) obratna sredstva;
d) druge namene iz 2. člena tega pravilnika.
4. člen
Za sredstva lahko zaprosijo prednostno pravne in fizične osebe s sedežem, dejavnostjo oziroma stalnim prebivališčem v občini Škofja Loka in sicer:
a) samostojni obrtniki;
b) podjetja v zasebni, mešani ali družbeni lastnini z do 50 zaposlenimi v dejavnosti industrije in gradbeništva in do 125 zaposlenimi v ostalih gospodarskih dejavnostih;
c) občani, ki so pri pristojnem občinskem organu vložili zahtevo za izdajo obrtnega dovoljenja oziroma na pristojnem sodišču priglasitev za vpis v sodni register z vsemi predpisanimi dokumenti za ustanovitev podjetja;
d) nezaposleni delavci, prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje.
Ne glede na določila od a do d se sredstva dodelijo le prosilcem, ki bodo zaposlili občane Škofje Loke s slovenskim državljanstvom.
II. SREDSTVA ZA NEZAPOSLENE DELAVCE
5. člen
Sredstva za namen točke a) 2. člena pripadajo, če brezposelni delavec izpolnjuje naslednja pogoja:
a) da je bil od 1. 1. 1992 prijavljen na Zavodu za zaposlovanje praviloma najmanj tri mesece ali v podjetju razvrščen med trajni tehnološki ali ekonomski presežek;
b) da ima stalno prebivališče v občini Škofja Loka najmanj 5 let in slovensko državljanstvo.
6. člen
Vlogi za dodelitev sredstev je treba predložiti naslednja dokazila za vsakega delavca:
a) potrdilo o brezposelnosti,
b) izjava, da bo zaposlitev za nedoločen čas s polnim delovnim časom, s tem da bo zaposlitev trajala vsaj 2 leti;
c) rok 6 mesecev, v katerem bo nezaposlen delavec sklenil delovno razmerje in predložil na SDR pogodbo o zaposlitvi;
d) v primeru, da brezposelno osebo zaposli delodajalec, izjavo Zavoda za zaposlovanje – enota Kranj, da delodajalec ni v zadnjih dvanajstih mesecih iz naslova presežkov odpustil nobenega delavca;
e) potrdilo ustreznega občinskega organa o dolžni prijavi stalnega prebivališča v občini Škofja Loka;
f) potrdilo o slovenskem državljanstvu.
7. člen
Sredstva se dodelijo po dveh točkovnih kriterijih:
a) če nezaposlen delavec postane obrtnik ali podjetnik 2000 točk
b) če nezaposlenega delavca zaposli obrtnik ali podjetnik 1500 točk
Vrednost točke je tolarska protivrednost 1 DEM po srednjem tečaju na dan sprejema sklepa o dodelitvi sredstev.
8. člen
V primeru, da na novo zaposleni delavec postane brezposeln pred potekom 2 let in upravičenec ne zaposli v 30 dneh drugega delavca, mora upravičenec, ki je dobil finančna sredstva, vrniti vsa dodeljena sredstva v roku 10 dni.
V primeru, da gre obratovalnica ali podjetje v stečaj, se terjatev prijavi v stečajno maso. Za zagotavljanje realne vrednosti vrnjenih sredstev se upoštevajo določila 7. člena.
Upravičencu se lahko na osnovi dokazil priznajo materialni stroški do višine 40% prejetih sredstev.
9. člen
Pred nakazilom sredstev se med upravičencem do teh sredstev in IS SO Škofja Loka sklene pogodba z ustreznim zavarovanjem.
III. POSOJILA
10. člen
Sredstva v obliki posojil se prednostno dodeljujejo:
a) dejavnostim na demografsko ogroženih območjih;
b) dejavnostim, ki so razvojno perspektivne;
c) deficitarnim dejavnostim na določenem območju;
d) dejavnostim, ki so izvozno usmerjene ali nadomeščajo uvoz;
e) dejavnostim, ki dopolnjujejo proizvodne programe ostalega gospodarstva;
f) dejavnostim iz točk od a do e, ki bodo omogočile večje število novih delovnih mest, s tem, da so ekološko primerne, se organsko vraščajo v okolje in bo nova zaposlitev trajala vsaj 2 leti.
11. člen
Za sredstva lahko kandidirajo obrtniki in podjetniki 4. člena, ki so v obdobju od 1. 1. 1992 dalje ali v roku 6 mesecev od podpisa posojilne pogodbe odprli novo delovno mesto in na novo zaposlili delavca za nedoločen čas.
Da je obrtnik oziroma podjetnik odprl novo delovno mesto se šteje, če je na ta račun povečal število zaposlenih v obratovalnici oziroma podjetju v primerjavi s številom zaposlenih 31. 12. 1991.
12. člen
Posojilojemalec praviloma dobi za eno novo delovno mesto posojilo v višini 4.000 točk v odvisnosti od predračunske vrednosti investicije.
Vrednost točke je tolarska protivrednost 1 DEM po srednjem tečaju na dan sprejema sklepa o dodelitvi sredstev.
13. člen
Posojilo se dodeljuje z najdaljšo dobo vračanja do 4. let, za obratna sredstva do 1 leta, višina obrestne mere znaša 5%, s tem, da se posojilo revalorizira z indeksom cen na drobno v RS oziroma, da se vrednost glavnice veže na vsakokratni tečaj tolarja v razmerju do DEM.
14. člen
Višina posojila praviloma ne sme presegati 20% predračunske vrednosti investicije, s pogojem, da posojilojemalec zagotovi razliko sredstev iz drugih virov.
15. člen
Dokumentacija, ki jo mora prosilec priložiti:
a) vlogo, ki vsebuje: ime, priimek, naslov obratovalnice – podjetja, šifra dejavnosti, opis dejavnosti, opis in predračunsko vrednost investicije, finančna konstrukcija celotne investicije, število zaposlenih pred in po odprtju novega delovnega mesta;
b) potrdilo o vpisu obratovalnice v registru obratovalnic oziroma sklep o vpisu podjetja v sodni register ali potrdilo, da je občan pri pristojnem občinskem upravnem organu vložil zahtevek za izdajo obrtnega dovoljenja oziroma na pristojnem sodišču priglasitev za vpis v sodni register;
c) dokazila glede na vrsto investicije:
– pri nakupu poslovnih prostorov, kupoprodajno pogodbo, overjeno na sodišču
– pri gradnji ali adaptaciji poslovnih prostorov gradbeno dovoljenje oziroma priglasitev del in predračun, zemljiškoknjižni izpisek, izjavo lastnika oziroma upravljalca poslovnih prostorov, da dovoli nameravana dela in najemno pogodbo, ki mora biti sklenjena najmanj za dobo vračanja posojila
– pri nakupu opreme predračun ali račun in kupoprodajno pogodbo;
d) pogodbo o sklenitvi delovnega razmerja za nedoločen čas oziroma če oseba še ni v delovnem razmerju, izjavo ustanoviteljev podjetja ali obratovalnice, da bo z osebo sklenil delovno razmerje v 6 mesecih od sklenitve posojilne pogodbe in predložil na SDR pogodbo o zaposlitvi;
e) potrdilo o plačanih vseh zapadlih davkov in prispevkov;
f) potrdilo o slovenskem državljanstvu zaposlenega delavca.
16. člen
SO Škofja Loka sklene posojilno pogodbo, z ustreznim zavarovanjem (z Zavarovalnico, vknjižba na nepremičnine ali drugo zavarovanje).
17. člen
Posojilojemalec prične vračati posojilo po šestih mesecih od sklenitve posojilne pogodbe v trimesečnih anuitetah, katerih zapadlost je določena v posojilni pogodbi.
IV. SOVLAGANJE
18. člen
Za pridobitev sredstev v obliki sovlaganja mora prosilec priložiti poleg dokumentacije, navedene v 15. členu Pravilnika poslovni načrt, ki mora vsebovati načrt prodaje in nabave, proizvodno tehnološki načrt in načrt uspeha.
Za pozitivno oceno poslovnega načrta se zahteva realno nadpovprečna pozitivna ekonomska stopnja donosnosti in pozitivno mnenje banke oziroma drugega sovlagatelja, ki vlaga v projekt.
19. člen
Višina sredstev za sovlaganje praviloma ne sme presegati 20% predračunske vrednosti investicije, pod pogojem, da investitor zagotovi razliko sredstev iz drugih virov.
20. člen
Sovlagatelj ima pravico do dobička po zaključnem računu v sorazmerju z vloženimi sredstvi in pravico do upravljanja v sorazmerju z. vloženim deležem v skupnem trajnem kapitalu podjetja.
21. člen
Vložena sredstva s strani občine Škofja Loka – sovlagatelja mora investitor odkupiti po štirih letih v realni vrednosti, kar pomeni, da se vložena sredstva revalorizirajo z indeksom drobnoprodajnih cen v RS.
22. člen
Pred nakazilom sredstev se sklene ustrezna pogodba o sovlaganju med IS SO Škofja Loka kot sovlagateljem in investitorjem.
V. JAVNA DELA
23. člen
Javna dela se financirajo samo v primeru, če jih ni možno zagotoviti iz rednih sredstev organizatorja javnih del.
VI. IZOBRAŽEVALNE AKTIVNOSTI
24. člen
Izobraževalne aktivnosti se financirajo po posebnem programu, ki se pred razpisom predloži IS SO Škofja Loka.
VII. RAZPIS
25. člen
Sredstva za pospeševanje zaposlovanja po tem pravilniku se dodeljujejo na podlagi sklepa o javnem razpisu, ki ga sprejme Izvršni svet SO Škofja Loka in se objavi v sredstvih javnega obveščanja (Gorenjski glas, Radio Žiri).
Razpis za pridobivanje sredstev za pospeševanje zaposlovanja je vsaj dvakrat letno in traja 30 dni od dneva objave.
26. člen
Vloge za pridobitev sredstev z ustrezno dokumentacijo vlože prosilci pri Sekretariatu za družbeni razvoj občine Škofja Loka. Vloge prouči Sekretariat za družbeni razvoj in pripravi predlog za obravnavo ter ga predloži izvršnemu svetu SO Škofja Loka v obravnavo in sprejem.
Izvršni svet SO Škofja Loka odloča o odobritvi sredstev s sklepom.
27. člen
Sredstva za. pospeševanje, zaposlovanja še dodeljujejo glede na dotok sredstev v postavko sredstva za intervencije v gospodarstvo – pospeševanje zaposlovanja občinskega proračuna za tekoče leto.
Razmerje med posameznimi oblikami dodeljenih sredstev v 2. členu tega pravilnika določi IS SO Škofja Loka pred objavljenim sklepom o javnem razpisu.
28. člen
Pravne in fizične osebe, katerim bodo odobrena sredstva, morajo SDK dvakrat poročati o realizaciji določil po sklenjenih pogodbah.
29. člen
Strokovna in administrativno-tehnična dela opravlja Sekretariat za družbeni razvoj, finančna opravila in izpolnitev obveznosti iz sklenjenih pogodb pa Sekretariat za občo upravo in proračun.
30. člen
Z dnem uveljavitve – tega pravilnika preneha veljati pravilnik o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za razvoj novih delovnih mest v drobnem gospodarstvu (Uradni list RS, št. 20/ 91).
31. člen
Ta pravilnik prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 313-07/74
Predsednik
IS Skupščine občine Škofja Loka
Vincencij Demšar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti