Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/1991 z dne 29. 11. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/1991 z dne 29. 11. 1991

Kazalo

1130. Sklep o načinu izvajanja določb 26. člena zakona o bankah in hranilnicah, stran 1112.

Na podlagi sedmega odstavka 26. člena zakona o bankah in hranilnicah (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o načinu izvajanja določb 26. člena zakona o bankah in hranilnicah
1. Banka mora v skladu z določili 26. člena zakona o bankah in hranilnicah obseg svojega poslovanja usklajevati tako, da znesek celotne aktive in aktivnih izvenbilančnih postavk, razvrščenih in ponderiranih po stopnjah rizičnosti, ne presega šestnajstkratnika jamstvenega kapitala banke.
Znesek celotne aktive pomeni seštevek knjigovodskih stanj bilančne aktive iz reklasificirane bilance stanja in aktivnih izvenbilančnih postavk.
Izvenbilančne postavke banke po tem sklepu so izdane garancije, avali, odprti akreditivi, neizkoriščeni okvirni krediti, prevzete nepreklicne obveznosti za kreditiranje ter druge oblike jamstva.
Jamstveni kapital po tem sklepu je jamstveni kapital v višini ugotovljeni v skladu s sklepom o podrobnejši opredelitvi oblik in obsega jamstvenega kapitala.
S celotno aktivo in aktivnimi izvenbilančnimi postavkami, ponderiranimi po stopnjah rizičnosti je mišljeno njihovo knjigovodsko stanje v absolutni višini, razen sredstev, plasmajev in jamstev, katerih višina se določi z uporabo naslednjih ponderjev (stopenj rizičnosti):
0% celotnega obsega
– denarnih sredstev in depozitov pri Banki Slovenije
– vrednostnih papirjev Republike Slovenije in Banke Slovenije
– plasmajev Republiki Sloveniji in drugih plasmajev, pokritih z garancijo Republike Slovenije do višine pokritja
– garancij, pokritih z jamstvom Republike Slovenije do višine kritja v proračunu
– akreditivov, garancij in drugih jamstev do zneska pokritja z depozitom,
15% celotnega obsega
– tujih vrednostnih papirjev
– avansov menjalnicam, 25% celotnega obsega
– plasmajev v osnovna sredstva in zaloge materiala, 50% celotnega obsega
– kreditov fizičnim in pravnim osebam, pokritih s hipoteko ali depozitom do višine pokritja
– storitvenih garancij, 75% celotnega obsega -kreditov, danih javnim podjetjem,
200% skupnega zneska vseh kreditov, drugih terjatev in jamstev tistih kreditojemalcev, pri katerih ta znesek presega 30% jamstvenega kapitala banke,
300% skupnega zneska vseh kreditov, drugih terjatev in jamstev danih ustanoviteljem banke oziroma osebam s statusom ustanoviteljev, z deležem nad 5% v upravljalskem delu ustanovnega sklada in tistih, ki so z banko povezani v procesu odločanja.
2. Banka mora zagotoviti, da skupni zneski vseh kreditov, drugih terjatev in jamstev enemu posojilojemalcu in skupni znesek vseh velikih in največjih možnih kreditov ne presegajo meril določenih v 26. členu zakona o bankah in hranilnicah.
3. Skupni znesek vseh kreditov, drugih terjatev in jamstev se določi na ravni tiste organizacijske oblike oziroma sistema, ki prevzame po normativnih aktih končno odgovornost za obveznosti do tretjih oseb.
4. Banke poročila o izvajanju tega sklepa sestavljajo po stanju na dan, za katerega sestavljajo periodični ali zaključni račun in jih Banki Slovenije dostavijo v roku petih delavnikov po roku za predložitev periodičnega ali zaključnega računa.
Banka Slovenije predpiše s svojim navodilom način in obrazce za pošiljanje poročila.
5. Prvo poročilo iz 4. točke tega sklepa izdelajo banke po stanju na dan 31. 12. 1991.
Ne glede na prvi odstavek 4. točke in prvi odstavek te točke izdelajo banke poročilo iz 4. točke tega sklepa tudi po stanju na dan 31. 10. 1991.
6. Ta sklep začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. BP 3/91
Ljubljana, dne 25. novembra 1991.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti