Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/1991 z dne 29. 11. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/1991 z dne 29. 11. 1991

Kazalo

1129. Sklep o razvrstitvi rizičnih aktivnih bilančnih in ustreznih izvenbilančnih postavk banke, stran 1112.

Na podlagi drugega odstavka 2. člena zakona o predsanaciji, sanaciji, stečaju in likvidaciji bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 1/91-I) in drugega odstavka 20. člena in 40. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) 'izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o razvrstitvi rizičnih aktivnih bilančnih in ustreznih izvenbilančnih postavk banke
1. Rizičnost po tem sklepu je možnost plačljivosti oziroma izterljivosti terjatev.
2. V odvisnosti od stopnje plačljivosti se aktivne bilančne in ustrezne izvenbilančne postavke (v nadaljnjem besedilu: terjatve) bank razvrstijo v skupine A, B, C, D in E, in sicer:
1) v skupino A se razvrstijo terjatve do subjektov, ki poravnavajo svoje obveznosti v roku dospelosti in za katere banka ne pričakuje problemov v zvezi s plačilom;
2) v skupino B se razvrstijo terjatve do subjektov, ki imajo finančne težave, in ki plačujejo z zamudo do 60 dni;
3) v skupino C se razvrstijo terjatve do subjektov, ki plačujejo z zamudo 61 do 180 dni, terjatve do subjektov, ki imajo resne finančne težave, zaradi katerih so bila plačila reprogramirana ali drugače odložena, in terjatve do subjektov, za katere je bilo izvršeno plačilo iz naslova izdanih garancij, avalov ali drugih oblik jamstva;
4) v skupino D se razvrstijo terjatve do subjektov, ki plačujejo z zamudo od 181 do 365 dni, terjatve do insolventnih in nelikvidnih subjektov, terjatve do subjektov, ki so opravili izvensodno poravnavo z upniki, terjatve do subjektov v sanaciji in terjatve s sporno pravno podlago;
5) v skupino E se razvrstijo terjatve do subjektov, ki plačujejo z zamudo več kot 365 dni, terjatve do subjektov, za katere je bila pri pristojnem sodišču vložena prijava za začetek postopka prisilne poravnave oziroma stečaja, in terjatve do subjektov, za katere ni ustrezne dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko ocenilo njihovo poslovanje.
3. Potencialne izgube banke po tem sklepu so 25% njenih terjatev razvrščenih v skupino B, 50% njenih terjatev, razvrščenih v skupino C, 75% njenih terjatev razvrščenih v skupino D in 100% njenih terjatev, razvrščenih v skupino E.
4. Aktiva banke po tem sklepu so vsi dospeli in nedospeli kratkoročni in dolgoročni krediti, plasmaji v vrednostne papirje, združena sredstva, eskontirane menice, obračunane obresti, nadomestila in provizije ter terjatve za izplačane garancije, avale in druge oblike jamstva.
5. Ustrezne izvenbilančne postavke so po tem sklepu izdane garancije, avali in druge oblike jamstva, iz naslova katerih lahko pride do plačila, nekriti akreditivi, prevzete nepreklicne obveznosti za kreditiranje in odobreni neizkoriščeni limiti iz okvirnih kreditov.
6. Z odložitvijo roka za plačilo obveznosti po tem sklepu niso mišljene odložitve, ki izhajajo iz refinanciranja oziroma reprogramiranja kreditov iz naslova sporazumov, sklenjenih z vladnimi agencijami držav upnic in tujimi komercialnimi bankami.
7. Banke spremljajo finančno stanje svojih dolžnikov in uporabnikov garancij, avalov in drugih oblik jamstva, ki jih izdajajo, in na podlagi njihovega finančnega stanja razvrščajo svoje terjatve na način, predpisan s tem sklepom, ter o tem poročajo Banki Slovenije na obrazcu, ki ga Banka Slovenije predpiše skupaj z navodilom.
8. Poročila iz 7. točke tega sklepa izdelajo banke trimesečno po stanju na zadnji dan trimesečja in jih Banki Slovenije pošljejo v 20 dneh po poteku trimesečja oziroma 5 delavnikov po roku za predložitev periodičnega ali zaključnega računa.
9. Prvo poročilo iz 7. točke tega sklepa morajo banke izdelati po stanju na dan 31. 12. 1991.
Ne glede na prvi odstavek te točke izdelajo banke poročilo iz 7. točke tega sklepa tudi po stanju na dan 31. 10. 1991.
10. Ta sklep začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. BP 2/91
Ljubljana, dne 25. novembra 1991.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti