Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/1991 z dne 21. 11. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/1991 z dne 21. 11. 1991

Kazalo

1063. Odlok o izplačevanju akontacij pokojnin, ki so jih osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji uveljavile v drugih republikah SFRJ, stran 1045.

Na podlagi 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije
ODLOK
o izplačevanju akontacij pokojnin, ki so jih osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji uveljavile v drugih republikah SFRJ
I
Republika Slovenija s 1. novembrom 1991 začasno prevzame izplačevanje akontacij pokojnin in drugih dajatev iz. pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki so jih dolžne izplačevati Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja v republikah Bosni in Hercegovini, Črni gori, Hrvatski, Makedoniji ali Srbiji upravičencem, ki so imeli 1. novembra 1991 stalno prebivališče na ozemlju Republike Slovenije.
II
Upravičencem iz prejšnje točke se od 1. novembra 1991 dalje izplačuje akontacija pokojnin in drugih dajatev v mesečnem znesku, kot jim je pripadal po zadnji nakaznici, s katero jim je bila ta dajatev nakazana, z omejitvijo, da najvišji znesek akontacije pokojnine oziroma drugih dajatev ne sme preseči najvišjega zneska, ki je bil določen za izplačila pokojnin oziroma drugih dajatev po splošnih predpisih v Republiki Sloveniji za oktober 1991.
Znesek akontacij se preračuna v tolarje po menjalnem razmerju 1: 1.
Zneski akontacij, določeni po prejšnjih odstavkih, se usklajujejo enako kot pokojnine, uveljavljene pri Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije.
III
Akontacije iz prejšnje točke odmeri in izplačuje Skupnost pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije.
Pravica do akontacije se pridobi na podlagi zahtevka, ki ga upravičenec vloži pri strokovni službi Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije.
Zahtevku mora upravičenec priložiti kopijo odločbe o priznanju pravice, nakaznico za izplačilo pokojnine oziroma druge dajatve za september 1991, in izjavo, da bo v primeru, če mu bo pristojna skupnost pokojninskega in invalidskega zavarovanja nakazala pokojnino oziroma drugo dajatev, vrnil znesek prejete akontacije.
Stalno prebivališče dokazuje upravičenec z osebno izkaznico.
IV
Sredstva za izplačevanje akontacij iz II. točke tega odloka, ki ne bodo vrnjena, refundira Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja proračun Republike Slovenije na podlagi trimesečnega obračuna.
V
Akontacije iz II. točke tega odloka se upravičencem izplačujejo, dokler skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja iz drugih republik SFRJ ne bodo pričele nakazovati pokojnin in druge dajatve upravičencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, oziroma do sklenitve sporazuma o izvajanju pokojninskega in invalidskega zavarovanja med Republiko Slovenijo in ostalimi republikami SFRJ.
VI
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 191-02/91-3/1-8
Ljubljana, dne 14. novembra 1991.
Izvršni svet
Skupščine Republike Slovenije
Podpredsednik
Matija Malešič l. r.

AAA Zlata odličnost