Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1991 z dne 17. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1991 z dne 17. 10. 1991

Kazalo

735. Merila in kriteriji za oblikovanje cen mestnega plina v Škofji Loki, stran 716.

Na podlagi odloka o dopolnitvi odloka o komunalnih dejavnostih posebnega družbenega pomena v občini Škofja Loka (Uradni list RS, št. 7/91) in pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih pri izvedbi II. faze plinifikacije mesta Škofja Loka, z dne 3. 6. 1991 med občino in komunalnim podjetjem, je delavski svet komunalnega podjetja na 46. seji delavskega sveta dne 2. 9. 1991 ob soglasju Izvršnega sveta Skupščine občine Škofja Loka sprejel
MERILA IN KRITERIJE
za oblikovanje cen mestnega plina v Škofji Loki
1. člen
S temi merili se določi: način zbiranja sredstev za izgradnjo plinovoda v Škofji Loki; način oblikovanja cen plina in način ter rok plačila v odnosih med uprabniki plina – investitorji (v nadaljevanju: investitorji) in upravljalcem oziroma distributerjem plina (v nadaljevanju: Komunala).
2. člen
Za izgradnjo primarnega in sekundarnega plinovoda v Škofji Loki, vključno z deležem za magistralni in ostali del že zgrajenega plinovoda; zakup plina; izgradnjo sistema vključno z usposobitvijo komunale, se uporabi vsa namenska sredstva investitorjev, občine, Petrola, Republike Slovenije, domačih in tujih bank itd., ter ostala prosta sredstva.
3. člen
Pri vlaganjih se daje prednost izgradnji primarnega plinovoda do večjih porabnikov s pričakovanimi relativno večjimi dobički (celoletni oziroma veliki porabniki od Trate do Vincarij, Podlubnika in mesta do Bodovelj); vzporedno z rahlim zamikom pa izgradnja sekundarnih plinovodov tam, kjer je relativno največji delež možnih priključnikov z velikim deležem v delu in denarju, zainteresiran za gradnjo.
4. člen
Cena se oblikuje tako, da skupni prihodki pokrivajo vse stroške, del prihodka pa še ostane za razvoj in dobiček.
Tako ceno sestavlja:
a) nabavno ceno skupno s transportnimi in spremljajočimi stroški: dobave plina do prevzemne postaje na Trati (Petrol-Komunala), se upošteva po merilih Petrola in sicer:
– za velike »pogodbene investitorje«, z vnaprej napovedanim natančnim letnim odjemom plina, po merilih za napoved in dejansko izveden odjem plina investitorja,
– za vse ostale »investitorje«, ki odvzemajo plin iz primarnega ali sekundarnega mestnega plinskega omrežja, se upošteva faktor urne dinamike f1 = 1,035 in faktor dnevne in sezonske dinamike f2 = 1,225,
– za enega ali dva velika posebej dogovorjena »pogodbena investitorja«, ki imata v rezervi oskrbo s kurilnim oljem in na poziv Komunale preideta iz plina na kurilno olje, se pogodbeno lahko dogovori cena po kriterijih za »pogodbene investitorje«; letno pa se lahko pokriva še minimalna predpisana amortizacija za ta rezervni vir (cisterna, kotel, gorilec), brez prostorov kotlovnice, dimnika in ostalih gradbenih delov objekta,
– za vse ostale manjše investitorje na sekundarnem plinovodu se doda amortizacija sekundarnega plinovoda in povečane stroške vzdrževanja, kar predstavlja ca 25% dodatnih stroškov na ceno plina, kot pri ostalih večjih investitorjih.
b) transportni stroški plina v mestnem plinovodu, ki obsegajo:
– amortizacijo mestnega plinovoda (vse v upravljanju komunale),
– investicijsko in tekoče vzdrževanje plinovoda,
– kontrole in menjave plinomerov (menjava in popravilo mehanskih poškodb plinomerov bremene investitorja),
– ustrezni stroški komunale,
– obresti za kredite (posojila, obveznice itd.),
– delež anuitet nad zneskom amortizacije,
– zavarovanje,
– prispevki, davki in dajatve.
c) izgube plina na mestnem plinovodu (do 5%).
d) delež za razvoj plinifikacije
e) dobiček
Osnovne usmeritve za letni program, sprejme komunala, ob uskladitvi oziroma s soglasjem Izvršnega sveta občine in ustreznega organa delničarjev, če se organizirajo.
Cene se korigirajo ob vsaki spremembi cen oziroma z vplivom na spremembo cene za več kot 2%. Cene se lahko korigira: 1., 10., 15., 20 in zadnjega dne v mesecu.
5. člen
Cena sestoji iz dveh delov:
- mesečnega pavšala, ki zajema transportne in ostale fiksne stroške v skladu s 4. členom,
– ostali del cene plina, vezane na količino porabljenega plina in na druge pogoje.
Letna poraba, maksimalni urni odjem in obračunska moč ter ostali kazalci za izračun, se upoštevajo: po teh merilih; merilih za povračila; pogojih za dobavo in odjem plina; z upoštevanjem kriterijev Petrola pri »pogodbenih investitorjih«.
6. člen
V primeru, da investitor namesto predpisanega povračila za priključitev, plača samo zakup plina in povprečen strošek za izvedbo priključka (20.500 DEM ali manj); investitor za vso porabo plačuje 5,00% povečano ceno plina, dokler nima plačanega celotnega povračila.
7. člen
Če investitor, ki na plin preuredi obstoječo kotlovnico, v roku enega leta (rok dveh let za investitorja, ki gradi novo kotlovnico); naj prične z odjemom vsaj 50% predvidene kapacitete (po 1. delovnem osnutku povzetka investicijskega programa, avgust 1991); od navedenega roka dalje investitor poleg dejanske porabe plina plačuje še 20% cene za predviden letni odjem investitorja v točki 1.4 povzetka investicijskega programa in sicer vsak mesec 1/12 teh količin.
Pri tem se za investitorja šteje vsakega predvidenega investitorja, kjer se je po dogovoru med komunalo in investitorjem izvedel plinski priključni cevovod do požarne pipe, ki je običajno v bližini predvidenega mernega mesta plina pri kotlovnici ali pred tehnološko porabo plina investitorja.
8. člen
Denar za plačilo plina, mora priti na račun Komunale en dan pred obvezo plačila plina Petrolu.
9. člen
Za zamude plačil veljajo pogoji in merila, ki jih ima Petrol do večjih porabnikov plina v Škofji Loki (Gorenjska predilnica, LTH, Termo, Jelovica).
Petrolova merila veljajo tudi za prekinitev dobave plina priključnikom.
Spremembe meril in kriterijev sprejema komunala ob soglasju izvršnega sveta občine in ustreznega organa delničarjev, če se organizirajo.
Predsednik
delavskega sveta
Komunalnega podjetja Škofja Loka
Igor Mlakar, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti