Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1991 z dne 17. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1991 z dne 17. 10. 1991

Kazalo

717. Pravilnik o ugotavljanju in reševanju mejnih incidentov, stran 684.

Na podlagi 62. člena zakona o nadzoru državne meje (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja minister za notranje zadeve v soglasju z ministrom za zunanje zadeve
PRAVILNIK
o ugotavljanju in reševanju mejnih incidentov
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Z mejnim incidentom ali drugo kršitvijo nedotakljivosti državne meje je mišljena vsaka kršitev nedotakljivosti državne meje Republike Slovenije, zlasti pa: streljanje čez državno mejo s strelnim orožjem ali pomerjanje z njim na pripadnike organov za notranje zadeve ali naše državljane, kršitev nedotakljivosti zračnega prostora, obalnega morja in drugih voda, onesnaževanje ozemlja z biološkimi, kemičnimi in drugimi škodljivimi ter za zdravje nevarnimi snovmi, namerno povzročanje požara na državni meji ali njegovo naklepno širjenje na ozemlje naše države ter poškodovanje ali uničenje mejnih znamenj.
II. UGOTAVLJANJE MEJNIH INCIDENTOV
2. člen
Organi za notranje zadeve, ki zaznajo ali zvedo za mejni incident ali drugo kršitev nedotakljivosti državne meje morajo takoj poskrbeti za zavarovanje sledov dejanja in druge materialne dokaze in obvestiti o tem Ministrstvo za notranje zadeve.
O kršitvi nedotakljivosti zračnega prostora Republike Slovenije, ki jo stori letalo s tem, da zapusti določeno zračno pot ali mejni koridor, mora pristojni upravni organ za kontrolo letenja in vodenja letal takoj, ko zve za kršitev, ugotoviti dejstva v zvezi s kršitvijo zračnega prostora in obvestiti o tem Ministrstvo za notranje zadeve.
3. člen
Obvestilo, s katerim se poroča o mejnem incidenta ali drugi kršitvi nedotakljivosti državne meje mora obsegati: dan in uro storjenega dejanja, podatke o storilcu, kako, s čim in kje je bilo dejanje storjeno, podatke o posledicah, ki so nastale in drugo, kar je pomembno za nadaljnje ugotavljanje.
Če pride do kršitve zračnega prostora, je treba v obvestilu poleg podatkov iz prvega odstavka tega člena navesti tudi podatke: o opaženi vrsti in označbi letala, s katerim je bila storjena kršitev, smeri in višini leta, globini in širini kršitve nedotakljivosti zračnega prostora, meteoroloških razmerah, kraju, s katerega je bila opažena kršitev, ter času in smeri, v kateri je letalo zapustilo zračni prostor Republike Slovenije.
Če je bilo dejanje, ki pomeni mejni incident ali drugo kršitev nedotakljivosti državne meje, storjeno v obalnem morju Republike Slovenije ali na rekah in jezerih ob državni meji, je treba v obvestilu navesti tudi podatke: o vrsti plovila, njegovem položaju in gibanju ter o meteoroloških razmerah.
4. člen
Na podlagi podatkov iz obvestila iz prejšnjega člena Ministrstvo za notranje zadeve odloči, ali bo sam ugotavljal incident ali ga naj ugotavlja krajevno pristojna uprava za notranje zadeve oziroma organ, ki je določen z mednarodno pogodbo.
5. člen
Če Ministrstvo za notranje zadeve na podlagi podatkov o incidentu oceni, da je potrebno sodelovanje Ministrstva za zunanje zadeve oziroma predstavnikov sosednjih organov, jih o dogodku obvesti oziroma to naloži pristojni upravi za notranje zadeve.
6. člen
Če predstavnik sosednje države obvesti, da je prišlo do incidenta oziroma druge kršitve nedotakljivosti državne meje sosednje države, mora organ za notranje zadeve, ki je bil obveščen o tem takoj obvestiti Ministrstvo za notranje zadeve, ki odredi nadaljnje ukrepe.
7. člen
Organ, ki ugotavlja mejni incident lahko pritegne k sodelovanju strokovnjake drugih organov ali organizacij.
8. člen
Na podlagi ugotovitve, ki izhajajo iz obvestila iz 3. člena tega pravilnika, se organ, ki ugotavlja mejni incident odloči za ogled kraja mejnega incidenta ali druge kršitve nedotakljivosti državne meje.
Ogled je obvezen kadar ima mejni incident ali druga kršitev nedotakljivosti državne meje za posledico smrt ali telesno poškodbo osebe ali kadar je znatneje poškodovano družbeno premoženje ali premoženje občanov. Ogled se opravi po določilih zakona o kazenskem postopku.
9. člen
O ogledu za ugotavljanje mejnega incidenta ali druge kršitve nedotakljivosti državne meje se sestavi zapisnik.
Če je treba pozneje ugotoviti posamezna dejstva in okoliščine, v katerih je bil storjen mejni incident ali druga kršitev nedotakljivosti državne meje, ali če to zahteva predstavnik tuje države v mešani komisiji, se lahko mejni incident ali druga kršitev nedotakljivosti državne meje rekonstruira in o tem naredi zapisnik.
III. REŠEVANJE MEJNIH INCIDENTOV
10. člen
Mejne incidente se lahko rešuje:
– z dogovorom varnostnih organov obeh držav,
– po diplomatski poti,
– z delom mešanih komisij določenih z mednarodno pogodbo.
11. člen
Lažje incidente rešuje pristojna uprava za notranje zadeve s pristojnimi varnostnimi organi sosednje države na podlagi predhodnega soglasja Ministrstva za notranje zadeve.
Ministrstvo za notranje zadeve o incidentih oziroma drugih kršitvah, nedotakljivosti državne meje, posledicah in rešitvah seznani Ministrstvo za zunanje zadeve.
12. člen
Po diplomatski poti se mejni incidenti rešujejo na ta način, da Ministrstvo za notranje zadeve obvesti in pošlje vso dokumentacijo Ministrstvu za zunanje, zadeve. Ta pa po diplomatski poti obvesti sosednjo državo. O izidu reševanja obvesti Ministrstvo za notranje zadeve.
13. člen
Mešane komisije rešujejo mejne incidente in druge kršitve nedotakljivosti državne meje kot to določa mednarodna pogodba.
IV. KONČNA DOLOČILA
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0101-Z-031/189-91
Ljubljana, dne 9. oktobra 1991.
Minister
za notranje zadeve
Igor Bavčar l. r.
 
Soglašam !
 
Minister
za zunanje zadeve
dr. Dimitrij Rupel l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti