Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/1991 z dne 3. 7. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/1991 z dne 3. 7. 1991

Kazalo

93. Stališča Skupščine Republike Slovenije v zvezi s političnim in varnostnim položajem Republike Slovenije, stran 105.

STALIŠČA SKUPŠČINE REPUBLIKE SLOVENIJE
V ZVEZI S POLITIČNIM IN VARNOSTNIM POLOŽAJEM REPUBLIKE SLOVENIJE
Skupščina Republike Slovenije je na izrednem zasedanju 29. oziroma 30. junija 1991 obravnavala položaj po razglasitvi samostojnosti in agresiji jugoslovanske armade na ozemlje Republike Slovenije, utemeljeni na odločitvi Zveznega izvršnega sveta.
Skupščina Republike Slovenije se je seznanila s poročili predsednika Predsedstva Republike Slovenije, gospoda Milana Kučana, predsednika Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije, gospoda Lojzeta Peterleta, ministra za obrambo, gospoda Janeza Janše, ministra za notranje zadeve, gospoda Igorja Bavčarja in ministra za zunanje zadeve, gospoda dr. Dimitrija Rupla. Z minuto molka je počastila spomin padlih. Sprejela je naslednja stališča:
1. Skupščina Republike Slovenije najostreje obsoja brutalno agresijo jugoslovanske armade in zveznih organov na ozemlje Republike Slovenije in najodločneje zavrača ultimate agresorja.
2. Skupščina Republike Slovenije izreka priznanje vsem državljankam in državljanom, pripadnikom Teritorialne obrambe in policijskih sil Republike Slovenije za hrabro in uspešno obrambo države.
3. Skupščina Republike Slovenije sprejema poročila in odobrava aktivnosti Predsedstva Republike Slovenije in Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije, o katerih je bila obveščena.
4. Skupščina Republike Slovenije vztraja pri sprejetih osamosvojitvenih dokumentih in nalaga vsem državnim organom Republike, da vztrajajo pri uresničevanju sprejetih odločitev.
5. Skupščina Republike Slovenije ponovno poudarja, da želi svoje odločitve uveljaviti na političen in demokratičen način. Nadaljnje postopke razdružitve je pripravljena izvajati sporazumno in postopoma, seveda pod pogojem, da jugoslovanska armada in zvezni organi za notranje zadeve dosledno spoštujejo dogovorjeno ustavitev bojev in se umaknejo na zahtevan način z bojnih položajev in komunikacij ter se vrnejo v vojašnice.
6. Skupščina Republike Slovenije soglaša s stališčem predsednika Predsedstva Republike Slovenije izrečenim v zvezi s pogovori s predstavniki dvanajsterice v Zagrebu. Obenem poziva dvanajsterico, da v Republiko Slovenijo nemudoma pošlje svoje opazovalce in tako zagotovi nadzor nad spoštovanjem sprejetih dogovorov.
Št. 200-08/89-2/23
Ljubljana, dne 30. junija 1991.
Skupščina Republike Slovenije
Predsednik
dr. France Bučar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti