Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2014 z dne 30. 5. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2014 z dne 30. 5. 2014

Kazalo

1535. Sklep o poročanju podatkov statistike plačil, stran 4132.

Na podlagi drugega in tretjega odstavka 13. člena in prvega odstavka 31. člena v povezavi s 55. členom Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo in 59/11) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o poročanju podatkov statistike plačil
1
Ta sklep določa obveznost poročanja podatkov statistike plačil Banki Slovenije, v skladu z zahtevami Evropskega sistema centralnih bank (ESCB) in drugimi potrebami Banke Slovenije.
S tem sklepom se podrobneje določajo obveznosti poročanja statistike plačil v skladu z Uredbo (EU) št. 1409/ 2013 Evropske centralne banke z dne 28. novembra 2013 o statistiki plačil (ECB/2013/ 43) in v skladu s Smernico Evropske centralne banke z dne 4. Aprila 2014 o denarni in finančni statistiki (ECB/2014/15).
2
Obvezniki poročanja v skladu s tem sklepom so tisti rezidenti, ki so kreditne institucije in druge pravne osebe, ki so:
– ponudniki plačilnih storitev, vključno z izdajatelji elektronskega denarja,
– upravljavci plačilnih sistemov,
– drugi izdajatelji plačilnih in predplačniških kartic,
– upravljavci mrež bankomatov, mrež POS terminalov in mrež terminalov za uporabo elektronskega denarja,
– drugi ponudniki, ki omogočajo opravljanje brezgotovinskih plačil blaga in storitev prek drugih sodobnih tržnih poti, ki so natančneje opredeljene v Navodilih za izvajanje Sklepa o poročanju podatkov statistike plačil (v nadaljevanju navodilo).
Za namene tega sklepa so rezidenti subjekti, ki so registrirani in se nahajajo v Sloveniji ter podružnice tujih subjektov v Sloveniji, ki imajo svojo glavno upravo izven Slovenije.
3
Obvezniki poročanja poročajo Banki Slovenije o izdajanju in uporabi plačilnih kartic, čekov, elektronskega denarja, dvigih in pologih na bančnem okencu, denarnih nakazilih, uporabi ter lokacijah bankomatov, POS terminalov ter terminalov za uporabo elektronskega denarja, uporabi storitev elektronskega bančništva, uporabi drugih sodobnih tržnih poti ter prenosih sredstev, ki so natančneje opredeljeni v navodilih, izdanih na podlagi četrte točke tega sklepa.
4
Guverner Banke Slovenije izda navodilo za izvajanje tega sklepa.
5
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o pošiljanju podatkov o uporabi sodobnih plačilnih instrumentov (Uradni list RS, št. 135/03).
6
Obvezniki poročanja so dolžni prvo poročilo po tem sklepu posredovati za tretje četrtletje 2014.
7
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 27. maja 2014
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Boštjan Jazbec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti