Zakon o kazenskem postopku (ZKP)

neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili ZKP-P in stvarnim kazalom
Avtor/ji: dr. Primož Gorkič in dr. Petra Plesec
Koda: 222222
Leto izdaje: 2024
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Ocena:

Prednaročilo traja do 15. 9. 2024!

-10%
Prednaročilo
Zakon o kazenskem postopku (ZKP)
Cena: 86,00 €
Cena v prednaročilu: 77,40 €

Osrednji poudarek novele ZKP-P je uskladitev ureditve prikritih preiskovalnih ukrepov z delno odločbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije U-I-144/19 z dne 6. julija 2023. V avgustu se izteče rok, določen za odpravo neustavnosti, ki ga je določilo Ustavno sodišče.

Spremembe se osredotočajo na ukrepe pridobivanja prometnih podatkov in na ukrepe pridobivanja zaupnih bančnih in drugih osebnih podatkov, ki jih hranijo banke, hranilnice ipd. Tem spremembam se pridružujejo nekatere določbe, ki nadaljujejo prenos Direktive EU 2013/48/EU z dne 22. oktobra 2013 in Direktive EU 2016/800 z dne 11. maja 2016, določbe, s katerimi se usklajuje besedilo ZKP z odločbama Ustavnega sodišča Republike Slovenije U-I-418/18 z dne 5. novembra 2020 (o učinkih vloženega predloga za nadomestno izvršitev kazni zapora) in U-I-409/19-38, Up-1455/19-51 z dne 8. decembra 2022 (o predlogu za odložitev ali prekinitev izvršitve kazni zapora).

Novela ZKP-P vsebuje tudi določbe, ki spreminjajo pogoje za začasno zadržanje prič v predkazenskem postopku, uvajajo novosti pri uporabi videokonference ter spreminjajo in dopolnjujejo določbe o izvrševanju pripora in druge.

Novela je bila objavljena v Uradnem listu RS 28. junija 2024 in začne veljati petnajsti dan po objavi. Določbe se začnejo uporabljati tri mesece po uveljavitvi, razen določb o prikritih preiskovalnih ukrepih, ki se začnejo uporabljati 12. avgusta 2024.

Avtorja

dr. Primož Gorkič

Dr. Primož Gorkič je vrhovni sodnik na kazenskem oddelku Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in izredni profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je sonosilec, med drugim, pri predmetu Kazensko procesno pravo. Raziskovalno se je ukvarjal zlasti z dokaznim pravom kazenskega postopka in varstvom zasebnosti. Je avtor številnih znanstvenih in strokovnih besedil s področja kaznovalnega prava.


dr. Petra Plesec

Dr. Petra Plesec je odvetnica in direktorica Odvetniške družbe Plesec o.p., d.o.o. Pred začetkom samostojne odvetniške poti je bila več let višja pravosodna svetovalka na kazenskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani ter okrajna državna tožilka na oddelku za gospodarsko kriminaliteto na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Kot (so)avtorica je sodelovala pri projektu Veliki znanstveni komentar posebnega dela Kazenskega zakonika (KZ-1) ter pri pisanju uvodnih pojasnil k novelam ZKP. Prav tako predava na simpozijih, konferencah ter seminarjih s področja medicinskega ter kazenskega (procesnega) prava oziroma natančneje odvzema protipravne premoženjske koristi in kršitev kazenskopravnih predpisov pri gradnji.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti