Primeri iz rimskega prava

4. dopolnjena izdaja
Avtor/ji: Zasl. prof. dr. Janez Kranjc
Koda: 102954
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 504
ISBN: 978-961-204-716-0
Ocena:
Cena: 44,00 €

Knjiga Primeri iz rimskega prava je pomemben vir za razumevanje rimske pravne misli in nepogrešljiv pripomoček pri študiju rimskega prava.

Rimsko pravo je temelj sodobnega civilnega prava. Iz njega izhaja večina sodobnih pravnih institutov, načel in konceptov. Ena od poti do njegovega razumevanja je branje rimskih pravnih besedil. Čeprav so nastajala v družbenih razmerah, ki so bile bistveno drugačne od današnjih, je njihovo sporočilo zaradi splošno človeške narave obravnavanih problemov in jasne pravne logike, ki je narekovala njihovo reševanje, še vedno aktualno. Aktualnost rimskih pravnih besedil pa ne temelji le na naravi obravnavanih pravnih vprašanj, temveč tudi na jasnosti in stvarnosti njihove ubeseditve. Seznanjanje z rimskimi pravnimi besedili lahko pomembno olajša študij sodobnega civilnega prava in pripomore k boljšemu razumevanju njegovih institutov.

Ker so rimska pravna besedila napisana v latinskem jeziku, katerega znanje je danes vse večja redkost, je v Primerih iz rimskega prava latinskemu izvirniku dodan tudi (dobesedni) slovenski prevod. Dvojezična izdaja omogoča bralcu, ki obvlada osnove latinskega jezika, branje izvirnika in pomoč pri njegovem razumevanju; tistega, ki se latinsko ni učil, pa spodbuja, da morda to nadoknadi, vsekakor pa mu daje možnost, da se seznani z rimskimi pravnimi besedili v prevodu.   

V Primerih iz rimskega prava je zbranih nekaj najbolj značilnih odlomkov iz spisov rimskih pravnikov, konstitucij različnih cesarjev in Justinijanovih Institucij. Posebnega kriterija za izbor ni. Avtor je iz ogromnega bogastva pravnih besedil izbral tista, ki so se mu zdela najbolj značilna, povedna in aktualna. Pomembno vlogo pri uvrstitvi so poleg aktualnosti posameznega odlomka imeli način izražanja posameznega pravnika, zanimivost odlomka ipd. Ob branju besedil rimskih pravnikov dobi bralec konkretno predstavo o problemih, s katerimi so se rimski pravniki ukvarjali, o načinu njihovega razlogovanja in predvsem o odnosu, ki so ga imeli do temeljnih pravnih vrednot. Ob tem brez težav opazi, da so problemi, če odmislimo tehnični napredek in spremenjene družbene prilike, podobni ali enaki današnjim. Zato je seznanjanje z njimi uporabno tudi za naš čas. Rimski pravniki sodobnega bralca prepričajo predvsem s trdnimi pravnimi vrednotami, človečnostjo, jedrnatim jezikom in prizadevanjem, da se pri pravnem odločanju upoštevajo le pravne prvine.

O avtorju

Zasl. prof. dr. Janez Kranjc je eden naših vodilnih pravnikov. Dolgoletni profesor rimskega prava in nemške pravne terminologije, ki je pogosto gostoval tudi v tujini, je v svoji karieri opravljal številne akademske in strokovne funkcije. Med drugim je bil član in nekaj časa predsednik Sodnega sveta RS, predsednik Evropske zveze pravnih fakultet, dekan in prodekan Pravne fakultete UL, član senata UL, predsednik statutarne komisije UL ipd. Je prejemnik več pomembnih nagrad, med drugim srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije, Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne dejavnosti, avstrijskega častnega križa za znanost in umetnost prvega reda, je vitez reda akademskih palm Republike Francije, vitez francoske Legije časti, častni profesor Univerze v Irkutsku ter častni doktor univerz v Poitiersu in Leipzigu. Od leta 2012 je član Academia Europaea v Londonu, od leta 2019 pa izredni član SAZU in od leta 2023 tudi član njenega predsedstva.Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost