Kazenski zakonik (KZ-1)

neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili k noveli KZ-1J
Avtor/ji: dr. Matjaž Ambrož
Koda: 102976
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 444
ISBN: 978-961-204-715-3
Ocena:
Cena: 64,00 €

KZ-1J je novela Kazenskega zakonika, katere vsebino je mogoče razdeliti na tri sklope.

Največji del sprememb so popravki in dopolnitve, katerih cilj je odpraviti pomanjkljivosti pri prenosu Direktiv EU v Kazenski zakonik, na katere je opozorila Evropska komisija, ter upoštevati priporočila Odbora strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma (MONEYVAL).

Poleg tega novela prinaša dopolnitev določb o splošnih pravilih za odmero kazni (49. člen). Dodan je nov tretji odstavek, ki kot obteževalno okoliščino določa diskriminatorne nagibe pri izvršitvi kaznivega dejanja. Nagibi nasploh – in s tem tudi diskriminatorni nagibi – so bili že pred spremembo okoliščina, ki se upošteva pri odmeri kazni, tako da ima sprememba predvsem simbolen in didaktičen pomen.

Naposled novela prinaša dva redakcijska popravka nomotehničnih napak iz prejšnje novele (KZ-1I), na kateri je opozorila prejšnja izdaja uvodnih pojasnil.

Kot doslej so v knjigi ohranjena uvodna pojasnila k petim preteklim novelam: KZ-1I (2021), KZ-1H (2021), KZ-1G (2020), KZ-1F (2020) in KZ-1E (2017).

Avtor uvodnih pojasnil k zakonu

Dr. Matjaž Ambrož je profesor kazenskega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno deluje predvsem na področjih temeljnih vprašanj kazenskega prava, pripisovanja kazenske odgovornosti in kaznovalnih teorij. Kot Humboldtov štipendist je gostoval na Humboldtovi univerzi v Berlinu in na Inštitutu Maxa Plancka za raziskovanje kriminalitete, varnosti in prava v Freiburgu.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti