Zakon o pacientovih pravicah s komentarjem

Avtor/ji: dr. Urban Brulc, Nina Cek, Mateja Lednik, mag. Polona Merc, dr. Alenka Oven, dr. Grega Strban, Marjan Sušelj, Dušan Žorž
Koda: 555555
Leto izdaje: 2024
Založba: Uradni list RS
Urednik/i: dr. Alenka Oven
Format: 17 x 24 cm
Vezava: trda
Ocena:

Cena v prednaročilu velja do 31. 8. 2024. Predviden izid: jesen 2024.

-10%
Prednaročilo
Zakon o pacientovih pravicah s komentarjem
Cena: 240,00 €
Cena v prednaročilu: 216,00 €

Pacientove pravice čedalje bolj prihajajo v ospredje. Pandemija, pomanjkanje kadra in spremenjene družbene vrednote ustvarjajo številna nezadovoljstva in iskanje zdravstvenih storitev tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju. Če temu dodamo še obsežno zakonodajo, ki povzroča težave tako izvajalcem zdravstvenih storitev kot tudi (pogosto prava neukim) pacientom, je nezadovoljstvo še toliko večje.

Od sprejema Zakona o pacientovih pravicah (ZPacP) leta 2008 se je spremenilo marsikaj. Pacienti se v razmerju z zdravstvenimi izvajalci ne počutijo več v podrejenem položaju, marsikatero nezadovoljstvo pri zdravstveni obravnavi postane javno in bolj kot kadarkoli prej državljani zahtevajo reforme na področju zdravstva. Toda ker veljavni zakon izpostavlja le pravice, pacienti pogosto pozabijo na dolžnosti.

Kakšne so torej tudi dolžnosti pacientov? Kaj storiti s tistimi, ki na zdravstveni pregled ne pridejo? Ali je umestitev na čakalni seznam dokončna? Na ta in podobna vprašanja bomo odgovorili v novem, praktično usmerjenem komentarju Zakona o pacientovih pravicah. Da bi veljavni Zakon o pacientovih pravicah približali tako izvajalcem zdravstvenih storitev kot tudi pacientom, smo k pripravi komentarja povabili izkušene strokovnjake iz prakse. Bralci lahko pričakujejo praktične usmeritve, pregled sodne prakse, kritični pogled in predloge za ureditev področja v prihodnje. Komentar bo tako namenjen predvsem organizatorjem in izvajalcem zdravstvenih storitev, odločevalcem, zastopnikom pravic, svetovalcem in odvetnikom ter drugim strokovnjakom s področja.

O urednici

dr. Alenka Oven, direktorica Inštituta za dolgotrajno oskrbo

Je univerzitetna diplomirana pravnica, doktorica pravnih znanosti s področja prava socialne varnosti. V svoji skoraj 20-letni karieri je postala uveljavljena predavateljica, ki se redno udeležuje strokovnih izobraževanj s področja zdravstva in socialne varnosti s poudarkom na dolgotrajni oskrbi ter pacientovih pravicah. Svoje strokovno znanje med drugim pridobiva kot članica številnih domačih in tujih strokovnih združenj. Kot direktorica zasebnega doma starejših je bila vsakodnevno vpeta v reševanje pritožb, zato zelo dobro pozna problematiko in težave, s katerimi se dnevno soočajo tako upravičenci kot izvajalci.
Je avtorica strokovnih člankov in publikacij s področja zdravstva in socialnega varstva. Med letoma 2018 in 2023 je predavala na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu,  na programu druge stopnje magistrskega študija za področje Pravo (Integrirana zdravstvena in socialna oskrba – Zakonodaja v zdravstvenem in socialnem varstvu). Na prvi stopnji študijske smeri Zdravstvena nega je bila tudi nosilka predmeta Zdravstvena in socialna zakonodaja.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti