Pravna argumentacija v teoriji in praksi

Avtor/ji: dr. Marko Novak
Koda: 111111
Leto izdaje: 2021
Založba: Uradni list RS
Recenzent/i: doc. dr. Luka Martin Tomažič in izr. prof. dr. sc. Luka Burazin
Ocena:

Predviden izid: avgust 2021.

Pravna argumentacija v teoriji in praksi
Cena: 48,00 €

Delo prinaša sodoben pogled na pravno argumentacijo, kjer se prepletajo logični, dialektični in retorični elementi. Teoretično so obdelani najbolj tipični pravni argumenti, katerih raba je prikazana s praktičnimi primeri iz sodne prakse najvišjih sodišč pri nas in tudi na evropski ravni. Poudarek ni toliko na idealni teoretični zasnovi pravne argumentacije, temveč predvsem na njeni realni uporabi v vsakdanjem življenju prava v pravnih postopkih.

V tem pogledu je pričujoče delo edino te vrste pri nas, hkrati pa je v sozvočju z modernimi tujimi trendi, ki ponovno obujajo vlogo retorične argumentacije v pravu. Prvič je v Sloveniji v knjižnem delu predstavljena tudi multimodalna argumentacija v pravu, ki pomembno razširja razumevanje razumnega utemeljevanja onkraj pravne logike.

Delo je uporabno tako za študijski proces izobraževanja bodočih pravnic in pravnikov kot tudi za izpopolnjevanje vseh udeleženih v pravni praksi v smeri piljenja in izboljševanja kakovosti njihovih pravnih argumentov.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost