Kriminalističnoobveščevalna dejavnost

Avtor/ji: dr. Damjan Potparič, dr. Boštjan Slak
Koda: 103004
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Recenzent/i: dr. Anton Dvoršek, dr. Branislav Simonović
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 244
ISBN: 978-961-204-717-7
Ocena:
Cena: 63,00 €

Monografija Kriminalističnoobveščevalna dejavnost je ena prvih del v slovenskem prostoru in jeziku, ki celovito obravnava osnovne vidike kriminalističnoobveščevalne dejavnosti. Gre za vse bolj uveljavljen pristop k zagotavljanju varnosti, ki zajema tako preventivne ukrepe kot tudi reaktivno delovanje policijskih organizacij.

V monografiji so zajeti opisi razvoja kriminalističnoobveščevalne dejavnosti, njenega dopolnjevanja z drugimi oblikami policijskega dela ter njena organizacija v izbranih državah. Osrednji del monografije je podroben opis korakov kriminalističnoobveščevalnega cikla, ki tvori osnovo delovanja kriminalističnoobveščevalne dejavnosti. Pri tem monografija sledi cilju čim večje praktične uporabnosti, ki pa izhaja iz znanstvenega raziskovanja in strokovnega diskurza. Opis korakov je zasnovan tako, da je uporaben tako za izkušene praktike na področju kriminalističnoobveščevalne dejavnosti kot tudi za tiste, ki se srečujejo s posameznimi koraki kriminalističnoobveščevalnega cikla prvič.

Predzadnje poglavje se osredotoča na vprašanje nevarnosti pretiranega posega v zasebnost posameznikov ter druge potencialne kršitve človekovih pravic, s katerimi se lahko izvajalci kriminalističnoobveščevalne dejavnosti soočajo pri svojem delu. Poglavje služi kot opomin o pomembnosti etike in integritete na tem področju ter poudarja kompleksnost izzivov, s katerimi se srečujejo praktiki kriminalističnoobveščevalne dejavnosti. Sklepno poglavje monografije obravnava prihodnost razvoja kriminalističnoobveščevalne dejavnosti, s ciljem spodbujanja novih raziskav na tem področju.

Monografija je prispevek k področju kriminalistike in je namenjena predvsem praktikom v organih za odkrivanje, preiskovanje in preganjanje, zaposlenim v (proti)obveščevalnih strukturah, ter študentom fakultet, ki bodo te strukture kadrovsko dopolnili. Njeno uporabnost bodo prepoznali tudi tisti, ki se ukvarjajo s kriminalistično strategijo.

Avtorja

Dr. Damjan Potparič je višji kriminalistični inšpektor v Upravi kriminalistične policije. Trenutno je slovenski sekundiran uradnik v Generalnem sekretariatu Interpola v Lyonu. Poleg tega je predavatelj na podiplomskem študiju Kriminalistično preiskovanje na Pravni fakulteti Univerze na Reki in gostujoči predavatelj na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Kot vodja Nacionalne enote Europola je sodeloval v upravnih strukturah Europola. Opravil je številna mednarodna usposabljanja na področju kriminalističnega preiskovanja, kriminalističnoobveščevalne dejavnosti, organiziranega kriminala, prepovedanih drog in mednarodnega policijskega sodelovanja doma in v tujini. Med drugim je zaključil šolanje na nacionalni akademiji ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) v Quanticu. Sodeloval je v Eulexovi misiji na Kosovu, kjer je med drugim svetoval in pomagal kosovski policiji pri uvajanju obveščevalno vodene policijske dejavnosti. Je avtor številnih člankov s področja kriminalističnoobveščevalne dejavnosti in mednarodnega policijskega sodelovanja. Bil je vodja delovne skupine, ki je za potrebe Resolucije o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete obdelala koncept obveščevalno vodene policijske dejavnosti ter pripravila cilje in strategije za njegovo uvedbo v Sloveniji. Področji njegovega raziskovalnega zanimanja sta kriminalističnoobveščevalna dejavnost in mednarodno policijsko sodelovanje.

Dr. Boštjan Slak je predavatelj na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Njegova področja raziskovanja so kriminalističnoobveščevalna dejavnost, nove tehnologije v kriminalistiki, organizirana kriminaliteta ter beloovratniška kriminaliteta.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti