Kako študirati pravo?

Tretja, spremenjena in dopolnjena izdaja
Avtor/ji: dr. Miro Cerar in dr. Valentina Franca
Koda: 102877
Leto izdaje: 2022
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 314
ISBN: 978-961-204-700-9
Ocena:
Tudi
E-knjiga
Kako študirati pravo? Prelistaj knjigo
Cena: 46,00 €

Knjiga Kako študirati pravo, tretja, spremenjena in dopolnjena izdaja, je temeljito prenovljena izdaja knjige, ki je prvič izšla leta 2002, drugič pa leta 2012. Delo je usklajeno s sedanjiminovimi učnimi načrti in širšimi spremembami na področju študija prava, v njem pa so upoštevani tudi komentarji in odzivi študentov. Posebej so upoštevane značilnosti poučevanja v e-okolju, tako glede poteka študijskega procesa kakor tudi zbiranja gradiv.

Pravnik mora biti široko izobraženustvarjalenmodersposoben mora biti reševati zahtevna jezikovna, logična in vrednostno-moralna vprašanja. V povezavi s tem bodo študenta prava na začetku pestila številna vprašanja, ki so značilna za pravni študij: kako osvojiti nov miselni okvir, kako se ukvarjati s številnimi podrobnostmi in hkrati ohraniti široko perspektivo, kako se spopasti z veliko količino snovi ipd.

Nova knjiga je vodnik med vsemi temi in še številnimi drugimi čermi. Avtorja dr. Miro Cerar in dr. Valentina Franca poskušata v njej na podlagi dolgoletnih izkušenj študentu neprisiljeno in prijazno svetovati, kako se je najbolje podati na pot do diplome. Poleg vsega drugega mu dajeta tudi preproste človeške napotke, ki mu pomagajo premagovati ovire. Knjiga pojasnjuje temeljne ugotovitve o procesu učenja oziroma študija, in to predvsem z vidika posebnosti študija prava, hkrati pa upošteva temeljne značilnosti oziroma skupne imenovalce študija prava, kot ta poteka na pravnih fakultetah v Sloveniji (tj. na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici) ter tudi na drugih fakultetah, kjer poučujejo pravne predmete.

Na koncu sta knjigi dodana priloga s pomembnejšimi slovenskimi pravnimi revijami in internetnimi naslovi ter seznam literature.

Delo je namenjeno predvsem študentom, ki so začeli študirati pravo, in študentom, ki jim ta študij povzroča težave, prav tako pa tudi vsem drugim, ki jih natančneje zanima proces učenja oziroma spoznavanje prava. Knjiga je prav tako dobrodošla vsem tistim, ki so se k študiju vrnili po daljšem premoru in potrebujejo dodatno usmeritev ter napotke za uspešno krmarjenje v študijskem procesu.

Avtorja

Dr. Miro Cerar je redni profesor in prodekan za študijske zadeve na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, poučuje teorijo in filozofijo prava, teorijo države ter izbrane teme iz primerjalnega prava. Temelje prava je predaval tudi na FDV UL (2001–2014) in na PF UM (1995–1998). V zadnjih 30 letih je sodeloval pri številnih državotvornih dejavnostih: bil je tajnik skupine, ki je napisala Podvinsko ustavo, sekretar ustavne komisije, ki je pripravila pomembne osamosvojitvene in volilne akte, član zakonodajnih skupin, svetovalec pri Državnem zboru, (pod)predsednik Sodnega sveta, predsednik Vlade in zunanji minister RS. V 90. letih je bil korespondent Centra za študije konstitucionalizma v vzhodni Evropi s sedežem v New Yorku, Chicagu in Budimpešti, 2008 je kot Fulbrightov štipendist predaval v San Franciscu in se postdoktorsko izpopolnjeval v Berkeleyju. Od leta 2000 ga je portal Ius Software kar 18-krat uvrstil med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov, uporabniki portala TFL pa so ga štiri leta zapored (2011–2014) izbrali za najvplivnejšega slovenskega pravnega strokovnjaka. Kot profesor in strokovnjak je sodeloval na številnih domačih in mednarodnih srečanjih in konferencah. Je (so)avtor več knjig ter številnih člankov v domačih in tujih znanstvenih in strokovnih revijah.Dr. Valentina Franca je izredna profesorica za delovno pravo in pravo socialne varnosti na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno delo zajema številne raziskave, knjige in članke s področja kolektivnih delovnih razmerij, digitalizacije v delovnih razmerjih in novih oblik dela. Je članica uredniških odborov znanstvenih revij in kot nacionalna strokovnjakinja sodeluje v mednarodnih združenjih, kot sta Worker Participation Network pri inštitutu ETUI v Bruslju in CEELEX pri Mednarodni organizaciji dela. Ravno tako je aktivna raziskovalka pri domačih in mednarodnih projektih za različne organizacije, kot so Evropska komisija, Eurofound, EIGE ipd., ter predavateljica na številnih strokovnih in znanstvenih konferencah.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti