Delavski predstavniki v organih vodenja in nadzora gospodarskih družb

Pravni vidiki s primeri iz sodne in poslovne prakse
Avtor/ji: dr. Valentina Franca, dr. Anja Strojin Štampar
Koda: 102861
Leto izdaje: 2022
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 232
ISBN: 978-961-204-699-6
Ocena:
Cena: 65,00 €

Vključevanje delavcev pri sprejemanju odločitev v gospodarskih družbah je del evropske tradicije: delavski predstavniki v organih vodenja in nadzora predstavljajo pomemben steber uresničevanja delavskega soupravljanja oziroma participacije. Valentina Franca in Anja Strojin Štampar v monografiji predstavljata in analizirata položaj in vlogo delavskih predstavnikov v organih vodenja ter nadzora v gospodarskih družbah v Sloveniji.

Avtorici pravno analizo obogatita s primeri iz sodne in podjetniške prakse pa tudi z izsledki ekonomskih, poslovnih, socioloških in podobnih raziskav. Ker sta se od sprejema veljavne zakonodaje na tem področju (še vedno je v veljavi zakon iz leta 1993!) gospodarstvo in trg dela znatno spremenila, se avtorici osredotočata tudi na vprašanje, ali je zakonska ureditev področja sploh še ustrezna. Na podlagi primerjalne analize pravnih dilem, sodne prakse ter izsledkov nedavnih raziskav na območju Evropske unije podata predlog za možne spremembe in dopolnitve relevantne zakonodaje.

Knjiga je dobrodošlo čtivo za vse, ki se ukvarjajo z vlogo in pomenom delavskih predstavnikov v vodstvenih in nadzornih organih: za delavske predstavnike v nadzornih svetih, nadzornike družb, člane delojemalskih in delodajalskih združenj, sindikate pa tudi za tiste, ki se z vprašanjem delavskega predstavništva ukvarjajo na teoretski ravni ter iščejo nove poti za uresničevanje načel delavske participacije. Ravno tako ne sme manjkati na policah strokovnjakov, ki se srečujejo z izzivi na področju socialnega dialoga.

Avtorice

Dr. Valentina Franca je izredna profesorica za delovno pravo in pravo socialne varnosti na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno delo zajema številne raziskave, knjige in članke s področja kolektivnih delovnih razmerij, digitalizacije v delovnih razmerjih in novih oblik dela. Je članica uredniških odborov znanstvenih revij in kot nacionalna strokovnjakinja sodeluje v mednarodnih združenjih, kot sta Worker Participation Network pri inštitutu ETUI v Bruslju in CEELEX pri Mednarodni organizaciji dela. Ravno tako je aktivna raziskovalka pri domačih in mednarodnih projektih za različne organizacije, kot so Evropska komisija, Eurofound, EIGE ipd., ter predavateljica na številnih strokovnih in znanstvenih konferencah.Dr. Anja Strojin Štampar je odvetnica-svetovalka, specialistka za gospodarsko in civilno pravo v Odvetniški pisarni Jadek & Pensa v Ljubljani, docentka za gospodarsko in obligacijsko pravo na Evropski pravni fakulteti Nove univerze, avtorica ali soavtorica več strokovnih prispevkov in monografij. Dela na področjih korporacijskega prava, korporativnega upravljanja in finančnega prava. Z več kot petnajstletnimi izkušnjami na vodstvenih in vodilnih delovnih mestih v gospodarskih družbah in kot članica nadzornih svetov več slovenskih gospodarskih družb je pridobila poglobljeno pravno in poslovno znanje na področju korporativnega upravljanja gospodarskih družb, pri raziskovalnem delu pa se posveča tudi upravljanju kapitalskih naložb države. Sodeluje tudi pri pripravi priporočil dobre prakse korporativnega upravljanja pri Združenju nadzornikov Slovenije.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti