Zakon o omejevalnih ukrepih (ZOUPAMO) in spremljajoči dokumenti

z uvodnimi pojasnili
Avtor/ji: dr. Andrej Svetličič
Koda: 102878
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 164
ISBN: 978-961-204-703-0
Ocena:
Cena: 43,00 €

Zakon o omejevalnih ukrepih, ki jih Republika Slovenija uvede ali izvaja skladno s pravnimi akti in odločitvami, sprejetimi v okviru mednarodnih organizacij (Uradni list RS, št. 127/06 in 44/22) je temeljni slovenski predpis za področje omejevalnih ukrepov, predvsem za izvajanje omejevalnih ukrepov Organizacije združenih narodov in Evropske unije.

Leta 2022 je bil prvič od svojega sprejetja leta 2006 temeljito noveliran, kar se je skupaj s trenutnimi omejevalnimi ukrepi Evropske unije, povezanimi s situacijo v Ukrajini, pokazalo kot dobra priložnost za celovito predstavitev tako zakona kot tudi drugih pomembnih dokumentov za izvajanje omejevalnih ukrepov. Gre namreč za prvo publikacijo v Sloveniji, ki na enem mestu združuje tako zakon s pojasnili kot tudi smernice EU in Slovenije za izvajanje omejevalnih ukrepov, natančneje Smernice za izvajanje finančnih omejevalnih ukrepov in Najboljše prakse EU za učinkovito izvajanje omejevalnih ukrepov.

Omejevalne ukrepe morajo spoštovati in izvajati vsi, zato je izjemno široka tudi uporabnost knjige: od državnih organov in drugih javnih institucij, sodišč, tožilstva, odvetništva in notarjev do podjetij in finančnih institucij, društev in zavodov, pa tudi raziskovalne in akademske sfere.

K uporabnosti knjige še zlasti prispeva tudi njena časovna aktualnost glede na situacijo v zvezi z Ukrajino, zaradi katere je EU sprejela svoje najobsežnejše omejevalne ukrepe doslej.

Avtor

Dr. Andrej Svetličič je od leta 2006 zaposlen v Sektorju za mednarodno pravo Ministrstva za zunanje zadeve, trenutno kot vodja oddelka za pravo zunanjih odnosov EU. Zaposlen je bil tudi na ministrstvih za gospodarstvo in finance ter Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Z omejevalnimi ukrepi se je srečal že leta 1999 kot pripravnik na Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj, na Ministrstvu za zunanje zadeve pa pripravlja pravne podlage za njihovo izvajanje in koordinira izvajanje v okviru Stalne koordinacijske skupine za omejevalne ukrepe. Od leta 2007 je slovenski predstavnik v delovni skupini Sveta EU Relex/Sankcije, ki ji je tudi predsedoval med obema slovenskima predsedovanjema Svetu EU leta 2008 in 2021. O omejevalnih ukrepih predava v okviru diplomatske akademije Ministrstva za zunanje zadeve, večkrat pa se je kot predavatelj udeležil tudi usposabljanj za države Zahodnega Balkana v okviru programa TAIEX Evropske unije.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti