Nove Posebne gradbene uzance 2020

z uvodnimi pojasnili, ponatis
Avtor/ji: mag. Maja Koršič Potočnik, Maja Prebil, mag. Vesna Sodja
Koda: 102586
Leto izdaje: 2020
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 cm × 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 100
ISBN: 978-961-204-675-0
Ocena:
Cena: 49,00 €

Posebne gradbene uzance (PGU) so pomemben pravni vir v gradbenem pravu, saj v gospodarskih pogodbah veljajo vselej, kadar z gradbeno pogodbo niso eksplicitno izključene. Vsebujejo številne pravne institute, ki podrobno urejajo odnos med investitorjem in gradbenim izvajalcem.

Po dolgih letih smo dobili prenovljene Posebne gradbene uzance 2020, pravzaprav prve, sprejete v Republiki Sloveniji, saj so bile stare PGU sprejete že leta 1977, še v času Jugoslavije. Nove PGU 2020 so modernizirane in sledijo aktualni praksi v gradbeništvu, prinašajo pa tudi nujno potrebne novosti in poenotenje terminologije.

Med ključnimi novostmi je opredelitev pogodbe s klavzulo »ključ v roke«, ki ni cenovna klavzula, temveč vrsta mešanega tipa pogodbe. Razširjeni ali dejanskim razmeram prilagojeni so tudi številni drugi instituti. Povsem nova izdaja PGU 2020 je opremljena z uvodnimi pojasnili vrhunskih strokovnjakov, ki so sodelovali pri pripravi novih PGU, in sicer odvetnic mag. Maje Koršič Potočnik, mag. Vesne Sodja ter Maje Prebil ter mag. Jožeta Renarja, nekdanjega direktorja Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS.

Avtorice

Odvetnica mag. Maja Koršič Potočnik, Odvetniška družba Potočnik in Prebil, o. p., d. o. o 

Predavateljica mag. Maja Koršič Potočnik je odvetnica specialistka na področju gospodarskega prava ter javnih naročil. S tema pravnim področjem se ukvarja tako s praktičnega vidika, kakor tudi s teoretičnega, v okviru svojega doktorskega študija gospodarskega prava. V svojem poklicnem življenju redno zastopa stranke v gospodarskih sporih pred sodiščem ter pri vlaganju revizijskih zahtevkov, prav tako pa z naročniki sodeluje pri izvedbi postopkov javnega naročanja, kar ji omogoča dobro poznavanje praktičnega vidika javnih naročil ter gradbenega prava z vidika vseh udeležencev pri gradnji. Redno se ukvarja tudi s publicistično dejavnostjo, saj je (so)avtorica številnih strokovnih člankov ter publikacij s področja gradbenega prava ter javnega naročanja, med katerimi velja posebej omeniti Priročnik za uporabo RDEČE in RUMENE pogodbe FIDIC, Veliki Gradbeno pravni priročnik ter Priročnik za uporabo javnega naročanja v praksi, ki so vsi izšli pri založbi Uradni list.


Odvetnica Maja Prebil, Odvetniška družba Potočnik in Prebil o. p., d. o. o. 

Maja Prebil je odvetnica in partnerica v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o. in je specializirana na področju prava javnih naročil in gradbenega prava. S tema pravnima področjema se ukvarja tako s praktičnega vidika, kakor tudi s teoretičnega. V svojem poklicnem življenju svetuje strankam že v fazi priprave ponudb in sklepanja pogodb, redno pa zastopa stranke pred sodiščem, kar ji omogoča dobro poznavanje praktičnega vidika uporabe prava javnih naročil in gradbenega prava. Redno se ukvarja tudi s publicistično dejavnostjo, saj je avtorica številnih strokovnih člankov s področja javnega naročanja.


Odvetnica mag. Vesna Sodja

Mag. Vesna Sodja, ustanoviteljica in odvetnica v Odvetniški pisarni Vesna Sodja, d.o.o., je odvetnica specialistka za področje civilnega in gospodarskega prava in ima več kot 20 let izkušenj. Do leta 2009 je delala v gospodarstvu, od tega 12 let na področju inženiringa in gradbeništva, od leta 2009 dalje pa v odvetništvu. Ima bogate izkušnje s področja gradbeništva in na tem področju zastopa predvsem gradbene izvajalce in zasebne naročnike pri reševanju gradbenih sporov, zanje pripravlja pogodbe, jim svetuje, sodeluje pri pogajanjih in dogovarjanjih med izvajalci in naročniki ter izvajalci in podizvajalci.Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti