Uvod v kriminalistiko

Avtor/ji: dr. Danijela Frangež
Koda: 102920
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 180
ISBN: 978-961-204-708-5
Ocena:
Cena: 59,00 €
Akcijska cena: 41,30 €

Kriminalistika je veda, ki se ukvarja z odkrivanjem, preiskovanjem, dokazovanjem in omejevanjem kaznivih dejanj, delimo pa jo na taktiko, tehniko, metodiko in strategijo. V monografiji so poleg slovenskih predstavljene še angleške, hrvaške, bosanske in srbske opredelitve, skozi katere vidimo, da je dojemanje kriminalistike v različnih državah različno. Enotna opredelitev znanstvenega področja pa je eno od ključnih meril znanstvenosti področja in ima poleg teoretičnih tudi pomembne praktične razsežnosti.

Avtorica predlaga delitev kriminalistike na kriminalistično znanost in njej lastni predmet preučevanja kriminalistično preiskovanje, pri čemer je treba v stroki doseči konsenz o uporabi izrazja in pojmovanju kriminalistike, in sicer najprej v Sloveniji, Evropi in nato tudi v svetovnem merilu. Načrtno je treba pristopiti k povečanju pogostosti medorganizacijskih stikov, deljenju informacij in možnostim financiranega raziskovanja kriminalističnih tematik, kar odpira možnosti za razprave in raziskovanje kriminalistike kot znanosti v prihodnosti. To je temelj, ki ga (slovenska) kriminalistična stroka nujno potrebuje za svoj razvoj.

Monografija nudi teoretično izhodišče, ki naj služi nadaljnjim raziskavam s področja kriminalističnega spoznavnega procesa, kriminalističnega mišljenja, taktike, tehnike, metodike in strategije. Kot taka je temeljno študijsko gradivo za študente kriminalistike, kriminologije in policijskih ved, pri delu pa bo koristila tudi kriminalistom, tožilcem in odvetnikom s področja kazenskega prava.

 
Avtorica

Dr. Danijela Frangež, izredna profesorica za kriminologijo, je predstojnica Katedre za kriminalistiko na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Raziskovalno se ukvarja s kriminalistiko in preučevanjem nasilja. Njeno delo zajema raziskovanje in vodenje nacionalnih in mednarodnih projektov Erasmus+. Trenutno v okviru projekta Erasmus+ JeS – Joint eStories: Journeys from Fear to Fair vodi raziskavo o različnih oblikah trgovine z ljudmi. Usposabljala se je tako v Sloveniji kot tudi v tujini, in sicer na Univerzi v Zagrebu na Hrvaškem, Univerzi Örebro na Švedskem, Laurea University of Applied Sciences na Finskem, Police University College na Finskem in v okviru Cepola na Malti. Je avtorica in soavtorica več prispevkov s področja kriminalistike, trgovine z ljudmi in nasilja nad otroki, članica EUROPOL-ove platforme za strokovnjake na področju spolnega izkoriščanja otrok ter članica upravnega odbora Društva kriminalistov Slovenije.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti