Kazenski zakonik (KZ-1)

neuradno prečiščeno besedilo, z uvodnimi pojasnili k novelam KZ-1E, KZ-1F, KZ-1G Matjaža Ambroža ter stvarnim kazalom Janeza Topliška in Sabine Zgaga Markelj, dotis
Koda: 102561
Leto izdaje: 2020
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 336
ISBN: 978-961-204-673-6
Ocena:
Artikla ni več v prodaji.

Za noveli Kazenskega zakonika KZ-1F in KZ-1G je značilno, da nista nastali v postopku priprave sprememb na Ministrstvu za pravosodje, temveč je bil predlagatelj v prvem primeru skupina poslancev, v drugem primeru pa Državni svet. Ker sta obrazložitvi obeh novel skromni, se uvodna pojasnila ne omejijo na jedrnato povzemanje sprememb, temveč prinašajo tudi kritični razmislek o vprašanjih, ki jih noveli odpirata.

Novela KZ-1F, ki posega v ureditev zastaranja pri spolnih kaznivih dejanjih, zahteva temeljitejši razmislek o nasprotujočih si ciljih, ki jih je treba pri ureditvi zastaranja upoštevati. V okviru teh ciljev je treba posebno mesto nameniti interesom žrtev kaznivih dejanj. V zvezi z njimi raziskave kažejo, da niso enotni in da bi zahtevali diferencirano (prožnejšo) obravnavo tudi znotraj kazenskopravnega sistema. Uvodna pojasnila nadalje naslavljajo vprašanje posebnosti kazenskih postopkov, ki potekajo z velikim časovnim zamikom po dejanju, prav tako pa so obravnavane razlike med točkovnim podaljšanjem zastaralnih rokov (slovenska rešitev) in drugimi rešitvami, znanimi iz primerjalnega prava. Na koncu je obravnavano vprašanje časovne veljavnosti podaljšanih zastaralnih rokov.

Novela KZ-1G prinaša bistveno povišanje zagroženih kazni pri nekaterih oblikah kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ki je podprto z argumentom negativne generalne prevencije (povišanje kazni naj bi storilce odvrnilo od izvrševanja teh kaznivih dejanj). Uvodna pojasnila med drugim naslovijo vprašanje korelacije med povišanjem zagroženih kazni in generalnopreventivnimi učinki ter v obrazložitvi novele KZ-1G prepoznajo težnjo ponuditi preproste odgovore na kompleksna družbena vprašanja.

V sklopu uvodnih pojasnil so ohranjena tista k noveli KZ-1E, saj je za uporabnika lahko priročno, da ima pojasnila k vsem trem novelam zbrana na enem mestu.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti