Jubilejna Ustava Republike Slovenije

z uvodnim nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja ter orisom nastanka, sprejema in dosedanjega spreminjanja zasl. prof. dr. Franca Grada, zasl. prof. dr. Cirila Ribičiča in prof. dr. Igorja Kaučiča
Koda: 102747
Leto izdaje: 2021
Založba: Uradni list RS
Sozaložnik/i: Litteralis d. o. o.
Format: 14 x 20 cm
Vezava: trda
Št. strani: 472
ISBN: 978-961-204-688-0
Ocena:
Cena: 128,00 €

V družbi Uradni list in podjetju Litteralis smo tridesetletnico sprejema ustave obeležili z njeno jubilejno izdajo. Poleg besedila ustave, ki vključuje tudi vse njene spremembe, publikacija vsebuje tudi temeljno ustavno listino o neodvisnosti in ustavne zakone.

Predsednik republike je prispeval uvodni nagovor, zasl. prof. dr. Franc Grad, zasl. prof. dr. Ciril Ribičič in prof. dr. Igor Kaučič pa so posebej za to priložnost pripravili zgodovinski pregled dogajanja od ustavnopravnih začetkov razvoja države, ki sega v čas ustanovitve začasne države Slovencev, Hrvatov in Srbov leta 1918, prek jugoslovanskega obdobja vse do ustavnih amandmajev leta 1988 in 1989, ki so bili podlaga za nastanek sodobne ustave leta 1991.

Posebna pozornost je posvečena razpravam v Komisiji za ustavna vprašanja ob sprejemanju veljavne ustave (1990–1991). Avtorji analizirajo tudi razprave, ki so spremljale oblikovanje posameznih delov in členov ustave, v svojih prispevkih pa obravnavajo še poznejše spremembe in dopolnitve, vezane na lastninsko pravico tujcev, konstitucionalizacijo volilnega sistema, procese vključevanja v Evropsko unijo, vključitev invalidnosti med osebne okoliščine, ki ne smejo vplivati na zagotavljanje enakih človekovih pravic in temeljnih svoboščin, uravnoteženost spolov pri kandidiranju na volitvah, pravico do pokojnine, možnost uvedbe pokrajin, uvedbo fiskalnega pravila, preoblikovanje zakonodajnega referenduma, pravico do pitne vode ter znakovni jezik in jezik gluhoslepih.

Izdaja je v celoti prevedena tudi v angleščino; za strokovnost prevoda ustavnih zakonov so poskrbeli prevajalci Državnega zbora in teoretiki ustavnega prava, s čimer je angleška inačica pridobila status uradnega prevoda.

Izdaja je omejena: natisnili smo zgolj 500 izvodov, edinstvenost vsakega od njih zagotavlja certifikat. Vsak izvod je vložen v darilno škatlo, posebej oblikovano za to priložnost.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost