Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2023 z dne 27. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2023 z dne 27. 10. 2023

Kazalo

3165. Odlok o podelitvi naziva Častna občanka Občine Gorenja vas - Poljane, stran 9297.

  
Na podlagi 8. člena Odloka o priznanjih Občine Gorenja vas - Poljane (Uradni list RS, št. 12/06 in 167/21) je Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane na 6. redni seji 12. oktobra 2023 sprejel
O D L O K 
o podelitvi naziva Častna občanka Občine Gorenja vas - Poljane 
1. člen 
Naziv Častna občanka Občine Gorenja vas - Poljane se podeli EMI KLINEC, stanujoči Poljane nad Škofjo Loko 56, 4223 Poljane nad Škofjo Loko, za izjemne uspehe v ženskem skakalnem športu.
2. člen
Utemeljitev:
Ema Klinec je bila rojena 2. julija 1998 v Kranju.
Kot najmlajša od petih otrok v družini Klinec se je s smučarskimi skoki spoznala v domačem okolju, saj je njena družina leta 2012 prejela priznanje krajevne skupnosti Poljane, kot najbolj športna družina za delo in uspehe na področju skakalnega športa. Kar trije od petih otrok družine Klinec so že v mladinski reprezentanci posegali po odličnih rezultatih.
Športna pot Eme Klinec se je začela leta 2004 v skakalni sekciji Športnega društva Poljane, saj je s komaj šestimi leti prvič obiskala pravi skakalni trening, kjer jo je osnov skakanja učil prvi trener Miro Pivk. Od njega je prejela še večjo motivacijo in ljubezen do športa in na treningu vedno uživala. Kasneje je trenerske vajeti prevzel Jernej Kumer, ki je naredil temelje njene skakalne poti.
Na mednarodnih skakalnih prireditvah je Ema začela nastopati še zelo mlada. V začetku leta 2011 je v starosti komaj 13 let in pol debitirala na tekmah za celinski pokal in se takoj začela uvrščati med najboljše. Že na prvi tekmi v Ljubnem, 22. januarja 2011, je dosegla šestnajsto mesto, naslednji dan pa z odličnim skokom pristala na odličnem osmem mestu in sezono končala s kar 106 osvojenimi točkami.
Prve stopničke si je Ema priskakala na tekmi kontinentalnega pokala v Nemškem Oberwiesenthalu, ko je osvojila drugo mesto. Še v isti sezoni je prvič nastopila na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki je bilo v Turškem Erzurune in se na ekipni tekmi mladink veselila tretjega mesta in osvojene bronaste medalje.
Odličnim treningom so sledili odlični rezultati in v starosti komaj 15 let je na poletni veliki nagradi v Courchevelu slavila zmago. Tudi v norveškem Lillehammerju je Ema priskakala dve prvi mesti in na podlagi odličnih rezultatov se ji je ponudila priložnost za preizkus na tekmah višjega ranga.
Na tekmah svetovnega pokala je prvič nastopila v starosti 15 let in pet mesecev na ekipni tekmi mešanih parov ter zasedla peto mesto. Že naslednjega dne, 7. decembra 2013, je debitirala na tekmi posameznic in zasedla dobro 7. mesto kot najbolje uvrščena Slovenka na tekmi. V sezoni je nadaljevala z dobrimi uvrstitvami in v ruskem Čajkovskiju osvojila peto mesto, zopet kot najboljša Slovenka. Na osmem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala je bila na dobri poti, da se zasidra med najboljše skakalke sveta.
Željo in veselje do skokov in odličnih rezultatov pa ji je v začetku leta 2014 preprečila poškodba kolena. Odpovedati se je morala nastopu na mladinskem svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah v Sočiju in sledilo je dolgo okrevanje. Leto in pol je bila Ema povsem brez nastopov. Sredi leta 2015 se je začela počasi vračati med aktivne tekmovalke in nastopati na tekmah nižjega ranga, kjer je dve leti prej že stala na zmagovalnih stopničkah. Z veseljem do skakalnega športa, dobrimi treningi, poljansko voljo in trmo je bila s 426 točkami uvrščena med prvo deseterico in kot druga najboljša Slovenka za Majo Vtič zasedla deveto mesto. Z nastopom na mladinskem svetovnem prvenstvu v romunskem Rasnovu si je v mešani ekipni tekmi skupaj z Niko Križnar, Borom Pavlovčičem in Domnom Prevcem priskakala prvo mesto in zlato kolajno.
Z mladinskega svetovnega prvenstva, februarja 2017, v ameriškem Park Cityju je Ema ponosna prišla v Poljansko dolino z dvema srebrnima in eno zlato medaljo.
2. februarja 2018, v starosti 19, let je osvojila sedmo medaljo na mladinskih svetovnih prvenstvih, potem ko je na tekmi posameznic v švicarskem Kandterstegu zaostala zgolj za reprezentančno kolegico Niko Križnar. Le dan kasneje, 3. februarja, pa je v ekipni tekmi v postavi Jerneja Brecl, Nika Križnar, Katra Komar in Ema Klinec osvojila naslov ekipnih svetovnih prvakinj in novo zlato medaljo.
Njeni najboljši dosežki so vpisani v svetovno zgodovino ženskih skokov in poletov. Na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu leta 2021 je na srednji skakalnici postala svetovna prvakinja in kot prva Slovenka prejela zlato snežinko.
V Vikersundu so leta 2023 dekleta prvič dobila priložnost za nastop na velikanki. Že na treningu je Ema z 203 m preskočila magično mejo 200 m ter postavila novo znamko letenja na smučeh za ženske, nato pa na prvi uradni tekmi s poletom 226 m postala svetovna rekorderka v poletih.
Ema Klinec, članica Smučarsko skakalnega kluba Norica Žiri, je na podlagi vseh doseženih odličnih rezultatov vodilna sila slovenskega ženskega skakalnega športa.
3. člen 
Naziv Častna občanka Občine Gorenja vas - Poljane se podeli na osrednji javni prireditvi ob občinskem prazniku Občine Gorenja vas - Poljane v letu 2023.
4. člen 
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 094-003/2023-6
Gorenja vas, dne 12. oktobra 2023
Župan 
Občine Gorenja vas - Poljane 
Milan Janez Čadež 

AAA Zlata odličnost