Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA 1
IMENA, OPIS IN ZNAČILNOSTI IZDELKOV
1. Kakavovo maslo
je maščoba, pridobljena iz kakavovih zrn ali delov kakavovih zrn, z
naslednjimi lastnostmi:
– vsebnost prostih maščobnih kislin
(izražene kot oleinska kislina) je največ 1,75%
– neumiljivih snovi
(določenih s pomočjo petroletra) je največ 0,5%, razen v primeru
stisnjenega kakavovega masla, kjer jih ne sme biti več kot 0,35%
2. (a) Kakavov prah, kakav
je izdelek, proizveden iz kakavovih zrn, ki so bila očiščena,
izluščena in pražena in vsebuje najmanj 20% kakavovega masla, računano na
suho snov, ter največ 9% vode.
(b) Manjmasten kakav, manjmasten kakavov prah
je izdelek, ki vsebuje manj kot 20% kakavovega masla, računano na suho
snov.
(c) Čokoladni prah
je izdelek, ki je sestavljen iz mešanice kakavovega prahu in
sladkorjev ter vsebuje najmanj 32% kakavovega prahu.
(d) Čokoladni napitek, oslajen kakav, oslajen kakavov prah
je izdelek, ki je sestavljen iz mešanice kakavovega prahu in
sladkorjev ter vsebuje najmanj 25% kakavovega prahu. V primeru, da izdelek
vsebuje manjmasten kakavov prah opredeljen v točki 2.(b) iz te priloge,
mora ime izdelka dodatno vsebovati izraz »manjmasten«.
3. Čokolada
(a) je izdelek, ki je sestavljen iz kakavovih izdelkov in sladkorjev,
ki vsebuje najmanj 35% skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z
najmanj 18% kakavovega masla in najmanj 14% suhe nemastne snovi kakavovih
delov, razen izdelkov iz točke 3.(b) te priloge, katerih pogoji minimalne
kakovosti se glede sestave razlikujejo od pogojev minimalne kakovosti
izdelka iz točke 3.(a) te priloge;
(b) če je ime čokolada ali izpeljanka besede čokolada dopolnjena z
naslednjimi izrazi:
– »drobtinice«: je izdelek v obliki podolgovatih drobcev ali
ostružkov, ki mora vsebovati najmanj 32% skupne suhe snovi kakavovih
delov, vključno z najmanj 12% kakavovega masla in najmanj 14% suhe
nemastne snovi kakavovih delov;
– »obliv«: je izdelek, ki mora vsebovati najmanj 35% skupne suhe snovi
kakavovih delov, vključno z najmanj 31% kakavovega masla in najmanj 2,5%
suhe nemastne snovi kakavovih delov;
– »lešnikova čokolada« (»Gianduja« ali ena od izpeljank besede
Gianduja): je čokoladni izdelek z lešniki, proizveden iz čokolade z
najmanjšo skupno suho snovjo kakavovih delov 32%, vključno z najmanj 8%
suhe nemastne snovi kakavovih delov in iz fino mletih lešnikov v takšni
količini, da 100 g izdelka vsebuje najmanj 20 g in največ
40 g lešnikov. Temu se lahko dodajo:
a) mleko oziroma suha snov mleka, dobljena z evaporacijo v takšnem
deležu, da končni izdelek ne vsebuje več kot 5% suhe snovi mleka;
b) mandeljni, lešniki in druge vrste lupinastega sadja, celi ali
zdrobljeni, v takšni količini, da skupaj z mletimi lešniki ne presegajo
60% skupne mase izdelka.
4. Mlečna čokolada
(a) je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in mleka
ali mlečnih izdelkov, ki vsebuje:
– najmanj 25% skupne suhe snovi kakavovih delov;
– najmanj 14% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno
dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz
delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe;
– najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih delov;
– najmanj 3,5% mlečne maščobe, in
– najmanj 25% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna maščoba), razen
izdelkov iz točke 4.(b) te priloge, katerih pogoji minimalne kakovosti se
glede sestave razlikujejo od pogojev minimalne kakovosti izdelka iz točke
4.(a) te priloge;
(b) če je ime mlečna čokolada, ali izpeljanka besede mlečna čokolada
dopolnjena z naslednjimi izrazi:
– »drobtinice«: je izdelek v obliki podolgovatih drobcev ali
ostružkov, ki mora vsebovati najmanj 20% skupne suhe snovi kakavovih
delov, najmanj 12% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno
dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz
delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe in
najmanj 12% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna maščoba);
– »obliv«: je izdelek, ki mora vsebovati najmanj 31% skupne maščobe
(kakavovo maslo in mlečna maščoba);
– »lešnikova čokolada« (»Gianduja« ali ena od izpeljank besede
Gianduja): je čokoladni izdelek z lešniki, proizveden iz mlečne čokolade z
najmanj 10% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno dehidracijo
polnega, polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz delno ali
popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe, in iz fino mletih
lešnikov v takšni količini, da 100 g izdelka vsebuje najmanj 15 g in
največ 40 g lešnikov. Temu se lahko dodajo mandeljni, lešniki in druge
vrste oreškov, celi ali zdrobljeni, v takšni količini, da skupaj z mletimi
lešniki ne presegajo 60% skupne mase izdelka;
(c) če se v imenu mlečna čokolada beseda »mleko« nadomesti z besedo:
– »smetana«: mora izdelek vsebovati najmanj 5,5% mlečne maščobe;
– »posneto mleko«: izdelek lahko vsebuje največ 1% mlečne maščobe.
5. Družinska mlečna čokolada
je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in mleka ali
mlečnih izdelkov in vsebuje:
– najmanj 20% skupne suhe snovi kakavovih delov;
– najmanj 20% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno
dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz
delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe;
– najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih delov;
– najmanj 5% mlečne maščobe, in
– najmanj 25% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna maščoba).
6. Bela čokolada
je izdelek, sestavljen iz kakavovega masla, mleka ali mlečnih izdelkov
in sladkorjev, in vsebuje najmanj 20% kakavovega masla, najmanj 14% suhe
snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno dehidracijo polnega,
polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz delno ali popolnoma
dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe in najmanj 3,5% mlečne
maščobe.
7. Polnjena čokolada, čokolada s …. polnilom, čokolada z jedrom iz…
je polnjen izdelek, katerega zunanji del je iz enega od izdelkov iz
3., 4., 5. in 6. točke te priloge. Imena se ne uporabljajo za izdelke,
katerih notranjost je iz pekarskih izdelkov, finega peciva, piškotov ali
sladoleda.
Zunanji del izdelkov z enim od teh imen mora predstavljati najmanj 25%
skupne mase izdelka.
8. Čokolada »a la taza«
je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in moke ali
škroba iz pšenice, riža ali koruze, ki vsebuje najmanj 35% skupne suhe
snovi kakavovih delov, vključno z najmanj 18% kakavovega masla in najmanj
14% suhe nemastne snovi kakavovih delov ter največ 8% moke ali škroba.
9. Družinska čokolada »a la taza«
je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in moke ali
škroba iz pšenice, riža ali koruze, ki vsebuje najmanj 30% skupne suhe
snovi kakavovih delov, vključno z najmanj 18% kakavovega masla in najmanj
12% suhe nemastne snovi kakavovih delov ter največ 18% moke ali škroba.
10. Čokoladni bonbon ali praliné
je izdelek v velikosti enega samega zalogaja in je sestavljen iz:
– polnjene čokolade, ali
– posamezne čokolade, kombinacije ali mešanice posameznih vrst
čokolade iz 3., 4., 5. ali 6. točke te priloge in drugih snovi, primernih
za uživanje, pod pogojem, da čokoladni del predstavlja najmanj 25% skupne
mase izdelka.
PRILOGA 2
RASTLINSKE MAŠČOBE
Rastlinske maščobe so posamično ali v zmeseh enakovredne kakavovemu
maslu in morajo ustrezati naslednjim pogojem:
(a) biti morajo ne-lavrinske rastlinske maščobe, ki so bogate s
simetričnimi mononenasičenimi trigliceridi vrste POP, POSt in StOSt(1);
(b) lahko se mešajo s kakavovim maslom v kakršnemkoli razmerju in so
kompatibilne z njegovimi fizikalnimi lastnostmi (tališče in temperatura
kristalizacije, hitrost taljenja, potreba po temperiranju);
(c) biti morajo pridobljene samo z rafinacijskimi oziroma
frakcionirnimi postopki, kar izključuje encimsko spreminjanje
trigliceridne strukture.
V skladu z navedenimi pogoji se lahko uporabljajo naslednje rastlinske
maščobe, pridobljene iz spodaj navedenih rastlin:
---------------------------------------------------------------------
Običajno ime rastlinske maščobe Znanstveno ime rastlin,
iz katerih se lahko
pridobivajo naštete
---------------------------------------------------------------------
maščobe
---------------------------------------------------------------------
1. Illipe, bornejska mast ali tengkawang Shorea spp.
2. Palmino olje Elaeis guineensis
Elaeis olifera
3. Sal Shorea robusta
4. Shea Butyrospermum parkii
5. Kokum gurgi Garcinia indica
6. Mangove koščice Mangifera indica
---------------------------------------------------------------------
Kokosovo olje se lahko uporablja le za proizvodnjo čokolade, ki se
uporablja za proizvodnjo sladoleda in podobnih zmrznjenih izdelkov.
(1) P (palmitinska kislina), O (oleinska kislina), St (stearinska
kislina)