Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2002 z dne 14. 6. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2002 z dne 14. 6. 2002

Kazalo

2537. Pravilnik o pogojih za uporabo označbe "tradicionalni ugled" za belokranjsko povitico, stran 5310.

Na podlagi četrtega odstavka 45. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o pogojih za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za belokranjsko povitico
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa pogoje za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za belokranjsko povitico in postopek njene priprave.
2. člen
(označevanje)
Predpakirana belokranjska povitica mora biti označena v skladu s predpisom, ki ureja splošno označevanje živil, predpisom, ki ureja zaščitni znak za označevanje kmetijskih pridelkov oziroma živil in v skladu s tem pravilnikom.
Označbo “tradicionalni ugled – belokranjska povitica” lahko uporabljajo pripravljalci belokranjske povitice, ki izpolnjuje pogoje, določene s tem pravilnikom, ter so kontrolirani in certificirani v skladu s predpisi, ki urejajo pogoje za uporabo označb za posebne kmetijske pridelke in živila.
3. člen
(meroslovne zahteve)
Nazivna količina predpakirane belokranjske povitice, njen dovoljeni negativni odstopek ter oznaka za nazivno količino morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja predpakirane izdelke.
4. člen
(opis izdelka)
Belokranjska povitica je tradicionalno živilo, pripravljeno iz vlečenega testa in nadeva ter značilno oblikovana v obliko podolgovate tanke štručke. Servira se narezana na kolobarje.
Belokranjska povitica mora bili hrustljavo zapečena, soljena (ne sladkana). Ko je pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, praviloma mora biti vmes zrak, to je, da listi med seboj niso sprijeti.
Od drugih podobnih izdelkov se belokranjska povitica razlikuje po obliki, nadevu in načinu izdelave.
5. člen
(surovine)
Surovine za pripravo vlečenega testa za belokranjsko povitico so:
– 50 dag bele moke,
– 1 jajce,
– 3 do 4 dcl mlačne vode,
– 2 žlici olja,
– žlička kisa,
– ščepec soli.
Surovine za pripravo nadeva za belokranjsko povitico so:
– 1 kg svežega doma narejenega sira ali skute skupaj s škrlupci (pregreta smetana),
– 2 jajci,
– 2 žlički soli.
6. člen
(priprava vlečenega testa)
Surovine iz prvega odstavka prejšnjega člena za pripravo vlečenega testa za belokranjsko povitico se zamesi v mehko in gladko testo iz katerega se napravijo štirje manjši hlebčki, ki se premažejo z oljem in prekrijejo s krpo ali posodo. Testo počiva pol ure. Testo se nato čim tanjše razvalja in pusti počivati še 10 do 15 minut, da se nekoliko osuši.
7. člen
(priprava nadeva)
Za pripravo 1 kg nadeva za belokranjsko povitico se potrebuje 5 do 6 litrov svežega domačega kravjega mleka, ki se 12 ur ohlaja v hladilniku. Mleko se nato počasi segreje skoraj do vrelišča, tako da na vrhu nastane debela plast smetane s kožico. Mleko se nato postavi v pečico na temperaturo 200 °C, kjer se segreva približno 10 do 15 minut, tako da smetana na vrhu porjavi. Tako pridobljena smetana se pobere iz ohlajenega mleka in se imenuje škrlupec.
Med vrenjem se ostanku mleka doda žlička jabolčnega kisa, da se mleko sesiri. Po njegovi ohladitvi se sirotko precedi skozi kuhinjsko krpo. Dobljeni sir mora biti bele barve.
Sir, škrlupec, dve jajci se zamesi v gosto zmes, ki se jo z žlico nanaša po razvlečenem testu. Premazano testo se zavije v kolobar ali zavitek, ki se ga položi na namaščen pekač. Po vrhu se namaže s stepenim jajcem ali samo z jajčnim rumenjakom. Iz opisane mase se dobi približno 2 kg (nepečene) belokranjske povitice. Zvitke (štiri) se lahko pečejo v pečici pri 200 °C 30 minut skupaj ali posamično.
8. člen
(ocenjevanje)
Označbo “Tradicionalni ugled – belokranjska povitica” lahko nosi izdelek ocenjen z najmanj 12 točk s pogojem, da nobeden od kriterijev ni ocenjen z manj kot 3 točkami.
Kriteriji za ocenjevanje:
1. videz: od 0 do 5 točk (videz je 5 točk, če je belokranjska povitica lepo hrustljavo zapečena in ima zračne mehurje;
0 točk, če je preveč ali premalo zapečena, testo sprijeto);
2. vonj: od 0 do 5 točk (vonj je 5 točk, če ima značilen vonj po pregreti smetani – škrlupcu;
0 točk, če ima nadev kiselkast ali neprijeten vonj);
3. aroma: od 0 do 5 točk (aroma je 5 točk, če je primerno slana in ima značilno aromo po pregreti smetani, brez začimb;
0 točk, če je okus po prižganem – če je škrlupec pri dodelavi preveč temen – skoraj črn);
4. tekstura: od 0 do 5 točk (tekstura je 5 točk, če je testo tanko razvlečeno in so vidni krogi zvitka;
0 točk če je testo debelo in sprijeto).
9. člen
(vodenje pisne dokumentacije)
Pripravljalci belokranjske povitice, ki uporabljajo označbo tradicionalnega ugleda vodijo podatke o količini pripravljene in prodane belokranjske povitice.
10. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-38/2002
Ljubljana, dne 24. maja 2002.
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.