Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2024 z dne 12. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2024 z dne 12. 4. 2024

Kazalo

Št. 1105-1/2024-1 Ob-2006/24, Stran 884
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, (v nadaljevanju: sklad) na podlagi 75.b člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 – ZPPreb-1, 15/17 – DZ, 29/17, 54/17, 21/18 – ZNOrg, 31/18 – ZOA-A, 28/19, 189/20 – ZFRO, 196/21 – ZDOsk, 82/23 in 84/23 – ZDOsk-1; v nadaljevanju: ZSV) in Pravilnika o dodeljevanju štipendij študentom za pridobitev izobrazbe socialni delavec na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 2/24; v nadaljevanju: Pravilnik), objavlja
javni razpis 
za dodelitev štipendij na področju socialnega varstva za študijsko leto 2023/2024 (352. javni razpis) 
Predmet javnega razpisa: predmet javnega razpisa je štipendiranje izobraževanja na področju socialnega varstva za pridobitev izobrazbe socialni delavec na izobraževalnem programu druge stopnje za študijsko leto 2023/2024.
Namen in cilji javnega razpisa
Namen štipendij na področju socialnega varstva za pridobitev izobrazbe socialni delavec je spodbujanje mladih za izobraževanje za ta poklic, saj je na trgu dela zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.
Cilji javnega razpisa za dodeljevanje štipendij na področju socialnega varstva za pridobitev izobrazbe socialni delavec so odziv na dolgoročne prednostne in zaposlitvene potrebe primarno centrov za socialno delo, drugih javnih zavodov na področju socialnega varstva ter dela v socialnovarstvenih programih, spodbujanje k odločanju za poklic socialni delavec in krepitev ugleda strokovnih delavcev na področju socialnega varstva.
Vrednost javnega razpisa in višina štipendije
Skupna okvirna vrednost razpoložljivih sredstev po tem javnem razpisu znaša 300.000,00 EUR za vsa leta štipendiranja. Sredstva za izplačilo štipendij se zagotavljajo iz proračunskega sklada ministrstva pristojnega za delo.
Mesečna štipendija na področju socialnega varstva (v nadaljevanju: štipendija) znaša 350,00 EUR.
Pogoji
Na javni razpis lahko vloži vlogo vlagatelj, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. je v šolskem letu 2023/2024 v Republiki Sloveniji vpisan v 1. letnik izobraževalnega programa socialni delavec na drugi stopnji;
2. je v izobraževalni program, za katerega uveljavlja pravico do štipendije, vpisan prvič;
3. bo na izobraževalnem programu, za katerega štipendiranje se prijavlja, pridobil izobrazbo socialni delavec;
4. ni v delovnem razmerju, ne opravlja samostojne registrirane dejavnosti, ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu in ni poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda, ne v Republiki Sloveniji ne v tujini.
Dokumentacija: vlagatelj mora predložiti v celoti izpolnjen in originalno podpisan obrazec Vloga za dodelitev štipendije na področju socialnega varstva v študijskem letu 2023/2024, skladno z 10. točko tega javnega razpisa.
Izbirni postopek
Javni razpis določa odprti rok prijave. Za štipendiranje bodo izbrani tisti vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale pogoje javnega razpisa, in sicer po vrstnem redu prispelih popolnih vlog do porabe sredstev.
Vloga se šteje za popolno, če je oddana na predpisanem prijavnem obrazcu in vsebuje vse zahtevane priloge ter podatke, ki jih določa javni razpis. Vlagatelj, ki ne bo oddal popolne vloge, bo pozvan k dopolnitvi prijave. Če vlagatelj vloge ne bo dopolnil na način in v roku, določenem v zahtevi za dopolnitev vloge, bo sklad tako vlogo zavrgel.
Če vlagatelj odstopi od svoje zahteve za pridobitev sredstev, mora o tem pisno obvestiti sklad.
Če bo istočasno (na isti dan ob isti uri) prispelo več popolnih vlog, ki izpolnjujejo pogoje, kot je razpoložljivih sredstev, se za odločitev o upravičencih uporabi razmejitveno merilo:
– vlagatelj ima višjo skupno povprečno oceno, izračunano iz dokazil, kot so določena v naslednjem odstavku.
V primeru iz prejšnjega odstavka bo sklad vlagatelje, o katerih bo moral odločiti, naknadno pozval k predložitvi uradnega potrdila o vseh opravljenih izpitih v študijskem programu prve stopnje na Fakulteti za socialno delo in drugih fakultetah oziroma izobraževalnih ustanovah z upoštevanjem meril prehodov med študijskimi programi.
Če ima več vlagateljev enako povprečno oceno in skupna višina štipendij za te vlagatelje presega vrednost javnega razpisa, se štipendijo podeli tudi vsem vlagateljem v skupini z enako povprečno oceno, ki prva preseže vrednost javnega razpisa.
Zadnjemu vlagatelju, ki bi bil še upravičen do sredstev po tem javnem razpisu, vendar ta sredstva ne zadoščajo za dodelitev celotne štipendije v višini, kot je določena v 3. točki javnega razpisa, se štipendija dodeli v celotnem upravičenem znesku.
Sklad vsem vlagateljem izda odločbe o izidu javnega razpisa. Vsi upravni akti se vročajo skladno s 87. členom Zakona o upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10, 82/13, 175/20 – ZIUOPDVE in 3/22 – ZDeb).
Vloge, ki ne izpolnjujejo pogojev javnega razpisa, se zavrnejo. Vloge, ki prispejo po porabi sredstev in pred potekom odprtega roka, se zavrnejo. Vloge, vložene po poteku prijavnega roka, se zavržejo.
Obveznosti štipendista
Štipendist je dolžan:
– uspešno zaključiti letnik, za katerega je prejemal štipendijo;
– uspešno zaključiti izobraževalni program do 30. septembra naslednjega koledarskega leta po zaključnem letniku, za katerega je pridobil štipendijo in skladu posredovati uradno dokazilo o uspešno zaključenem izobraževalnem programu socialno delo na drugi stopnji;
– sklad v 30 dneh po nastali spremembi ali v 30 dneh od dneva, ko je za spremembo izvedel, obvestiti o vseh spremembah, ki se zgodijo v tekočem študijskem letu in bi lahko vplivale na štipendijsko razmerje, kar med drugim vključuje tudi:
– prekinitev ali zaključek izobraževanja, 
– spremembo izobraževalnega programa, 
– nastale okoliščine iz prvega odstavka 75.f člena ZSV (starševstvo, opravičljivi zdravstveni razlogi, izjemne družinske in socialne okoliščine, višja sila), 
– ostale okoliščine, zaradi katerih štipendist po ZSV ne izpolnjuje več pogojev za pridobitev štipendije. 
Mirovanje štipendijskega razmerja, podaljšanje štipendijskega razmerja, iztek in prenehanje štipendijskega razmerja, vračilo štipendije in druge obveznosti urejajo ZSV, Pravilnik in štipendijska pogodba.
Pogodbeno razmerje
Po dokončnosti odločbe sklad z vsakim izbranim vlagateljem sklene pogodbo o štipendiranju za študijsko leto 2023/2024. Nakazilo štipendije se izvrši po sklenitvi pogodbe o štipendiranju. Štipendija za posamezno študijsko leto se mesečno izplačuje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec na transakcijski račun štipendista, odprt pri banki v Republiki Sloveniji ali pri banki v Evropskem gospodarskem prostoru.
Štipendist mora tekom pogodbenega razmerja:
– zaključiti študij v pogodbenem roku,
– izpolnjevati druge obveznosti, predpisane s pogodbo.
Štipendist mora v prvem letu po zaključku študija izpolniti pogoje za strokovnega delavca iz drugega odstavka 69. člena ZSV in se zaposliti:
– na centru za socialno delo;
– v drugem javnem zavodu na področju socialnega varstva, če se ne more zaposliti na centru za socialno delo;
– pri izvajalcu javnega socialnovarstvenega programa, če zaposlitev v javnem socialno varstvenem zavodu iz prve in druge alineje tega odstavka ni mogoča.
Zaposlitev po izpolnitvi pogojev iz 75.d člena ZSV, mora trajati toliko let (preračunano na polni delovni čas), kolikor študijskih let je prejemal štipendijo, pri čemer šteje, da je štipendija za eno študijsko leto dvanajstmesečna štipendija.
Štipendijsko razmerje se podrobneje uredi s pogodbo o štipendiranju.
Dostopnost dokumentacije: besedilo javnega razpisa in vloga sta vlagateljem na voljo na spletni strani http://www.srips-rs.si in v poslovnem času na naslovu Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana.
10 Rok in način oddaje vlog
Vlogo vlagatelji vložijo na predpisanem obrazcu, ki ga izpolnjenega in originalno podpisanega, pošljejo po pošti ali vložijo osebno na naslov: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana, s pripisom: »za 352. JR«.
Rok za vložitev vlog se določi kot odprti rok in prične teči na dan objave javnega razpisa ter traja do porabe sredstev.
Vloga je vložena pravočasno, če jo sklad prejme, pred iztekom roka za vložitev vlog, vendar najkasneje do vključno 31. 7. 2024. Če se pošlje vlogo priporočeno po pošti, se za dan vložitve šteje dan oddaje na pošto.
Vloga je v skladu z določili 26. točke 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO, 84/15 – ZZelP-J, 32/16, 30/18 – ZKZaš in 189/20 – ZFRO) takse prosta.
11 Dodatne informacije
Dodatne informacije so vlagateljem na voljo:
– na spletni strani sklada http://www.srips-rs.si
– na e-poštnem naslovu stipendije-socialnovarstvo@sklad-kadri.si,
– v času uradnih ur: vsak ponedeljek, sredo in petek med 9. in 12. uro, ob sredah tudi med 14. in 16. uro, osebno na naslovu sklada ali tel. 01/434-15-36.
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti