Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2024 z dne 1. 3. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2024 z dne 1. 3. 2024

Kazalo

Ob-1562/24, Stran 451
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Dunajska 22, 1000 Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), na podlagi 5. člena Uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (Uradni list RS, št. 77/23; v nadaljnjem besedilu: uredba o skupnih določbah za izvajanje intervencij) in 26. člena Uredbe o izvajanju intervencij podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov in medgeneracijski prenos znanja iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (Uradni list RS, št. 88/23 in 12/24; v nadaljnjem besedilu: uredba), objavlja
javni razpis 
za intervencijo medgeneracijski prenos znanja za leto 2024
1. Osnovni podatki o javnem razpisu
Predmet javnega razpisa:
Predmet javnega razpisa je dodelitev podpore prenosnikom, ki izvajajo aktivnosti, s katerimi se na prevzemnika iz drugega odstavka 18. člena uredbe prenašajo specifična znanja in izkušnje, pridobljene z dolgoletnim opravljanjem kmetijske dejavnosti na prenesenem kmetijskem gospodarstvu. 
Razpisana sredstva:
Višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša 3.294.000 eurov. 
Sredstva se zagotovijo iz proračunskih postavk ministrstva, in sicer: 
– 1.116.666 eurov iz proračunske postavke 221064 – Skupni strateški načrt 2023–2027 – EKSRP – EU; 
– 2.177.334 eurov iz proračunske postavke 221065 – Skupni strateški načrt 2023-2027 – EKSRP – slovenska udeležba. 
Delež sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znaša 33,9 %, delež sredstev iz proračuna Republike Slovenije pa znaša 66,1 %.
Vrsta javnega razpisa:
Zaprti.
Vložitev vloge na javni razpis: 
Vložitev vloge na javni razpis poteka od 25. 3. 2024 od 8. ure do vključno 7. 6. 2024, do 14. ure. 
Cilji intervencije:
Cilj intervencije medgeneracijski prenos znanja je usposobiti prevzemnika iz drugega odstavka 18. člena uredbe za nadaljevanje kmetijske dejavnosti na prenesenem kmetijskem gospodarstvu.
Informacije o javnem razpisu:
Informacije o javnem razpisu so dostopne na naslednji povezavi: 
https://skp.si/aktualno/info-tocke.
2. Namen in cilj podpore: namen in cilj podpore sta določena v 16. členu uredbe.
3. Vlagatelj in upravičenec
1. Vlagatelj je določen v prvem odstavku 17. člena uredbe.
2. Upravičenec je določen v drugem odstavku 17. člena uredbe.
4. Pogoji za dodelitev podpore
1. Vlagatelj mora ob vložitvi vloge na javni razpis izpolnjevati pogoje iz 1. do 6. točke prvega odstavka in pogoj iz četrtega odstavka 9. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
2. Poleg pogojev iz prejšnje točke mora vlagatelj ob vložitvi vloge na javni razpis izpolnjevati tudi pogoje iz 18. člena uredbe. Izjava prevzemnika iz drugega odstavka 18. člena uredbe glede izpolnjevanja pogoja iz 2. točke prvega odstavka 18. člena uredbe, ki se priloži vlogi na javni razpis, je v prilogi razpisne dokumentacije.
3. Program izvajanja aktivnosti prenosa znanja in izkušenj v skladu s tretjim odstavkom 19. člena uredbe vključuje seznam posameznih skupin oziroma podskupin aktivnosti iz Priloge 3 uredbe:
– v okviru skupine aktivnosti iz 1. točke prvega odstavka 19. člena uredbe se izvajajo aktivnosti kot na primer pomoč pri pripravi zbirne vloge, pomoč pri izbiri posameznih intervencij v okviru zbirne vloge, svetovanje pri pripravi na kontrolo na kraju samem, ter svetovanje pri pripravi in sporočanju podatkov v okviru izvajanja intervencije;
– v okviru skupine aktivnosti iz 2. točke prvega odstavka 19. člena uredbe se izvajajo aktivnosti kot na primer svetovanje glede priprave proizvodov na skladiščenje, pomoč pri oblikovanju cen ter iskanju trga, svetovanje glede distribucije in oglaševanja proizvodov;
– v okviru skupine aktivnosti iz 3. točke prvega odstavka 19. člena uredbe se izvajajo aktivnosti kot na primer svetovanje o možnostih povečanja obsega proizvodnih kapacitet kmetijskega gospodarstva, svetovanje glede nakupa nove ali rabljene kmetijske mehanizacije, pomoč pri vključitvi v ekološko kmetovanje, svetovanje glede učinkovite rabe energije na kmetijskem gospodarstvu, svetovanje glede ukrepov, ki pripomorejo k prilagoditvi podnebnim spremembam (postavitev mrež proti toči, rastlinjakov, zbiralnikov meteorne vode …), pomoč pri ureditvi namakalnih sistemov, svetovanje pri nakupu informacijsko-komunikacijske tehnologije za potrebe kmetijskega gospodarstva (strojne in programske opreme), pomoč pri izvajanju pravil pogojenosti;
– v okviru skupine aktivnosti iz 4. točke prvega odstavka 19. člena uredbe se izvajajo aktivnosti kot na primer svetovanje o vodenju knjigovodstva, svetovanje o vodenju evidenc pri posameznih intervencijah, svetovanje o izvajanju dopolnilnih dejavnosti na kmetiji;
– v okviru skupine aktivnosti iz 5. točke prvega odstavka 19. člena uredbe se izvajajo aktivnosti kot na primer poučevanje glede medgeneracijske solidarnosti, svetovanje glede možnosti izvajanja dopolnilne dejavnosti, ki se nanaša na bivanje starejših oseb na kmetiji, spodbujanje k vključitvi v izvedbo projektov s področja blaginje in socialnih odnosov na podeželju.
4. Skupine aktivnosti iz prejšnje točke morajo biti v skladu z drugim odstavkom 19. člena in 1. točko 21. člena uredbe izvedene v treh letih od izdaje odločbe o pravici do sredstev, in sicer v obsegu najmanj 324 ur na leto in najmanj 15 ur na mesec.
5. Merila za ocenjevanje vlog
1. Merila za ocenjevanje vlog so določena v 20. členu uredbe in podrobneje opredeljena v tem poglavju.
2. V skladu z drugim odstavkom 20. člena uredbe se med vlogami, ki dosežejo vstopni prag 30 % možnih točk, izberejo tiste, ki dosežejo višje število točk, do porabe sredstev.
2.1 Merila za izbor vlog in točkovnik
Merila
1.
Starost vlagatelja – maksimalno število točk 
Vlagatelj je ob vložitvi vloge na javni razpis star:
20
– do vključno 57 let,
20
– od vključno 58 do vključno 63 let,
18
– od vključno 64 do vključno 67 let,
12
– od vključno 68 do vključno 80 let,
6
– več kot 80 let.
4
2.
Lokacija kmetijskega gospodarstva glede na gostoto naseljenosti v občini – maksimalno število točk 
Gostota naseljenosti v občini je razvidna iz Priloge 1, ki je sestavni del tega javnega razpisa. Sedež ali naslov kmetijskega gospodarstva, katerega nosilec je vlagatelj, je v občin, v kateri je:
20
– do vključno 50 prebivalcev/km2,
20
– več kot 50 do vključno 100 prebivalcev/km2,
16
– več kot 100 do vključno 150 prebivalcev/km2,
10
– več kot 150 prebivalcev/km2.
8
3.
Kakovost programa izvajanja aktivnosti prenosa znanja in izkušenj – maksimalno število točk 
Upošteva se število točk, ki jih dosega program izvajanja aktivnosti prenosa znanja in izkušenj, glede na vrednost podskupine iz posameznih skupin aktivnosti iz Priloge 2, ki je sestavni del tega javnega razpisa. Število točk znaša:
20
– več kot 31,
20
– 30 ali 31,
18
– od 27 do vključno 29,
12
– od 24 do vključno 26,
10
– od 21 do vključno 23.
8
6. Obveznosti upravičenca: upravičenec mora izpolnjevati obveznosti iz prvega, drugega in tretjega odstavka 25. člena uredbe o skupnih določbah ter obveznosti iz 21. člena uredbe.
7. Sprememba obveznosti po izdaji odločbe o pravici do sredstev: sprememba obveznosti po izdaji odločbe o pravici do sredstev je določena v 23. členu uredbe.
8. Finančne določbe: finančne določbe so v 24. členu uredbe.
9. Vlaganje vloge in postopek za dodelitev sredstev
1. Vlaganje vloge na javni razpis in postopek za dodelitev sredstev sta določena v 5., 6. in 7. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij ter v 26. in 27. členu uredbe.
2. Javna objava upravičencev je določena v 8. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
10. Zahtevek za izplačilo sredstev
1. Upravičenec mora izpolniti pogoje iz 1. do 6. točke prvega odstavka in pogoj iz četrtega odstavka 9. člena ter pogoj iz 1. in 3. točke prvega odstavka 22. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
2. Poleg pogojev iz prejšnje točke mora upravičenec izpolniti tudi pogoje iz 22. člena uredbe:
a) sestavine poročila o izvedenih aktivnostih so v skladu s prvim odstavkom 22. člena uredbe naslednje:
– izvedene podskupine aktivnosti posameznega dvanajstmesečnega obdobja,
– datum izvedene aktivnosti v okviru podskupine iz prejšnje alineje in število ur izvajanja,
– skupno število ur na mesec in
– skupno število ur na leto;
b) glede izpolnjevanja pogoja iz 2. točke 21. člena uredbe se zahtevku za izplačilo priloži izjava izvajalca svetovanja, ki je v prilogi razpisne dokumentacije;
c) glede izpolnjevanja pogoja iz 3. točke 21. člena uredbe se zahtevku za izplačilo priloži izjava prevzemnika iz drugega odstavka 18. člena uredbe, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
11. Sistem kontrol: sistem kontrol je določen v 26. do 30. in 32. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje.
12. Upravne sankcije in višja sila
1. Upravne sankcije so določene v 33. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in v 25. členu uredbe.
2. Višja sila ali izjemne okoliščine so določene v 34. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 
Priloga 1: Gostota naseljenosti po občinah (št. prebivalcev/km2)
Priloga 2: Točkovnik aktivnosti prenosa znanja s prenosnika na prevzemnika 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti